Дългов автогол

Покачващата се доходност по ДЦК

България е една от най-ниско задлъжнелите държави в Европейския съюз, която през пандемията успя да удържи едни от най-малките бюджетни дефицити. В превод на пазарен език това означава, че правителството не би трябвало да има проблем да се финансира, и то изгодно.

И това беше така буквално допреди дни. След актуализацията на бюджета за 2021 г. в него беше заложен 4.6 млрд. лв. дефицит, който, за да се покрие, или трябва да се извадят пари от фискалния резерв, или да се вземе дълг. Сумата не е огромна и правителството можеше с едно излизане на международните пазари да я набави. Вместо това обаче то предпочете да опита да пласира ДЦК на вътрешния пазар, като в рамките на септември и октомври изстреля четири аукциона за общо 1.5 млрд. лв. В резултат на последния търг за десетгодишни книжа видимо търсенето пресъхна, а доходността се вдигна с 0.33 процентни пункта отчасти и заради промяна в нагласите на глобалните дългови пазари.

Резултатът - в оставащите два месеца от годината трудно може да се организира емисия навън, а и тя също вече би била по-скъпа. На местния пазар пък банките и пенсионните фондове имат ликвидност, но явно ще са склонни да се разделят с нея само срещу доста по-добра цена за тях и съответно по-лоша за нас, данъкоплатците.

Този автогол не е фатален - с няколко милиона повече лихвени разходи бюджетът няма да катастрофира. Но проблемът е, че той беше напълно предотвратим, а единствената причина да се стигне до него е политическа. Евентуална емисия навън гарантирано щеше да генерира партийни обвинения, че служебният кабинет и президентът загробват бъдещите поколения с дългове. И те явно просто решиха, че могат да си спестят влизането в обяснителен режим.