Ваксинирането: Какво не е наред с Източна Европа?

Регионът е залят от дезинформация и срив на общественото доверие в правителствените институции

Протест срещу ваксините в София
Протест срещу ваксините в София    ©  Георги Кожухаров
Протест срещу ваксините в София
Протест срещу ваксините в София    ©  Георги Кожухаров
Кристин Годси и Мичъл Оренстийн, преподаватели по проблемите на Русия и Източна Европа в Университета в Пенсилвания, в коментар за Project Syndicate

През последните седмици, в които Европа отново се превърна в глобален епицентър на пандемията, нарастването на броя на заразените с ковид, на хоспитализациите и на смъртните случаи очерта една специфична група европейци - тези в бившия социалистически блок. Докато 75.6% от гражданите на ЕС са напълно ваксинирани, делът им в България е 26.2%, а в Румъния - 39.6%. Извън ЕС данните са още по-мрачни: само 20.2% в Украйна и 36.3% в Русия са напълно ваксинирани.

Какво не е наред с Източна Европа? Регионът е залят от дезинформация и срив на общественото доверие в правителствените институции. Трескави конспиративни теории са обхванали тези държави - истории за микрочипове и генетични мутации вървят ръка за ръка с призиви срещу ваксинацията, а социалните мрежи преливат от абсурдни слухове. Сега, когато смъртността надвишава предишните пикове и страхът расте, нивата на ваксиниране най-сетне започнаха да се повишават. Но в много страни фалшивите сертификати за ваксинация са широко разпространени - в България например могат да се купят за 150-300 евро. Никой не знае колко от тези фалшиви документи са в циркулация.

Разбира се, слухове има и на Запад. Fox News, най-гледаният новинарски канал в САЩ, от години разпространява дезинформация въобще за ваксините. Но 70% от възрастните американци вече са напълно имунизирани срещу ковид. Защо източноевропейците са по-податливи? Ниското обществено доверие, с което се отличава регионът, е наследство от дълбоките рецесии на прехода в много страни и неуспеха на постсоциалистическите правителства да смекчат последиците им.

С много малко изключения изследването на ценностите, което се прави по поръчка на Европейската банка за възстановяване и развитие, показва стабилен спад в бившите комунистически държави в дела на съгласните с твърдението, че "на повечето хора може да се има доверие". Той е най-изразен в държавите, в които посткомунистическата рецесия е била най-тежка и ситуацията не се е преобърнала, когато икономическият растеж се е завърнал. В България между 1995 и 1998 г. - един от най-лошите периоди на прехода, 23.7% от запитаните са имали доверие на съгражданите си спрямо само 17.1% за периода 2017-2020 г.

Дори в сравнително успешните случаи на Полша и Чехия доверието се е понижило. През 1989-1992 г. 31.3% от поляците и 30.2% от чехите са смятали, че на повечето хора може да се има доверие. Между 2017 и 2020 г. тези дялове са съответно 24.1% и 21.1%. Показателно е, че докато в периода 1991 - 2007 г. общественото доверие се е свило в цяла Източна Европа, в Западна Европа е растяло.

Всъщност данните от проучването показват, че посткомунистическите рецесии са най-лошите в съвременната история, дори в сравнение с Голямата депресия. Но не всички страни са пострадали еднакво. Докато страните от Централна Европа са се възстановили сравнително бързо и са напреднали към стандартите на ЕС, в други страни хората са претърпели много по-големи загуби. Средностатистическата постсоциалистическа държава е достигнала нивата на БВП отпреди 1989 г. едва 17 години след промените. Това подхранва и чувството за изоставеност в тези държави.

Опитът на Източна Европа с пандемията показва, че много държави още не са успели да спрат и обърнат дълбоката ерозия в общественото доверие. Много преди настоящата криза да избухне, те вече се бяха превърнали в плодородна почва за кампании за дезинформация, често от руски произход, стремящи се да настроят общественото мнение срещу ЕС, срещу Запада и срещу авторитетни експерти. Ширещият се скептицизъм към ваксините е видим резултат от продължилите десетилетия социални несгоди след падането на комунизма.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп