Изборите ще са след изборите

По-важното от броя на седмичния "Капитал"

В политиката въпросите обикновено са ясни, но отговорите им за съжаление - не чак толкова. В неделя ще се гласува за трети път тази година за парламент и надеждата е поне част от политическите възли този път да се разплетат. В началото на този брой ще намерите възможните отговори на по-важните въпроси:

  • Ще има ли правителство? След като близо половин година държавата се управлява от служебно правителство, започват да се виждат недостатъците на този модел. Липсата на ясен хоризонт спира временния кабинет от взимането на по-дългосрочни решения и реализирането на политики. Това заедно с липсата на парламент прави много трудно предотвратяването на различни кризи. Така в момента държавата е погълната от тежка здравна криза и проблеми от високите цени на тока и газа. Изборите ще дадат възможност за съставяне на ново мнозинство, но резултатите ще са само първата стъпка към него - предстоят трудни преговори.
  • Как да инвестираме гласа си с най-голям ефект? Сложната политическа ситуация - турбуленцията от април до сега и голямата конкуренция между различните партии, прави избора в неделя по-труден. При всички положения България ще се управлява от коалиционно правителство, но нюансите в него може да имат голямо значение.
  • Защо е важен президентът? Повечето внимание през последните седмици, изглежда, пада върху парламентарните избори и това е нормално. Народното събрание излъчва правителство и това са двете власти, които имат най-голямо значение за управлението на държавата. Президентът има много малко правомощия, но последните години доказаха, че в ключови моменти той може да има и главна роля. Само си представете, ако през последните две години президент беше Цецка Цачева, какво щеше да е нейното отношение към протестите срещу Бойко Борисов и дали служебните правителства щяха да извадят някаква информация за неговото управление?
  • Какви са последните прогнози на социолозите? За да бъдат личните стратегии за гласуване най-точни, е добре да се знаят последните нагласи на хората. Този път разликите в прогнозите на отделните агенции не са толкова големи, колкото на предишните избори. Най-важните изводи от социологически данни - тук.
  • Как ще се гласува? За голяма част от хората машинното гласуване няма да е новост, но този път ще се гласува за парламент и за президент. Това прави процедурата малко по-сложна. В този текст ще видите кратки инструкции какво да се прави.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове