Резултатът на "Демократична България" е следствие от принципните й решения

Комбинация от фактори допринесе за по-слабото представяне на формацията спрямо изборите през юли

На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете    ©  Велко Ангелов
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете    ©  Велко Ангелов
Божидар Божанов, кандидат-депутат от "Демократична България", за причините, довели до изненадващо по-ниския резултат на формацията на изборите в неделя - 6% от гласовете, в блога си blog.bozho.net. Заедно с лидера на "Да, България" Христо Иванов в понеделник членовете на Изпълнителния съвет на партията, сред които е и Божанов, подадоха оставките си.

Да, "Демократична България" реализира значителен спад в получените гласове. И със сигурност е имало какво да направим по-добре и по-правилно. Но нека обясня причините за това, както ги виждам през многото данни, които минаха през ръцете ми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 15
  • + 6

  Никакви пронципини решения не са причината ДБ да падне до 6%. Причината се вика харизма на лидера. Ицо ви Иванов, Цонева и другия шашлик Мирчев имат харизма на гумени галоши. Да не говорим, че първият е доказан некадърник и търтей. Атанасов ви няма изобщо да го коментирам. Нали точно за това политическите инжинери създадоха ПП понеже видяха, че ДБ няма никакъв потенциал с тези лица. Да се сливат с ПП и да се забравя за тази партия ДБ иначе при нови избори и 4% няма да минат. И без това и двете партии едно посолство обслужват!

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 4
  • + 5

  Няма нищо. Продължаваме напред!

  Нередност?
 • 3
  katia_1 avatar :-|
  Rational
  • + 23

  Първо, резултатът от изборите вчера показва, че усилията на ДБ от последните почти 2 години са дали резултат. С всички инициативи, се показава ясно колко корумпирани и безпардонни са бившите управляващи, както и че не са недосегаеми. 7 юли 2020 г. ще остане като светла дата за българската демокрация.

  Второ, не мисля, че провалените разговори за правителство с ИТН са се отразили негативно. Напротив, само затвърди принципните позиции на коалицията.

  Проблемите за мен бяха два. Първо, неадекватното поведение на подкрепения кандидат за президент, както и глупостта да атакува коалицията, която го е подкрепила. И другото е, че ДБ не успя да се разграничи от ПП и да покаже една автентична визия за държавата. Съдебна реформа, работеща прокуратура и независими регулатори са приоритет номер 1 в момента, но повечето гласоподаватели не го разбират. Излезте извън София и ще разберете, че хората искат работа и пълен стомах. Тъжно, но това е реалността.

  Нередност?
 • 4
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle
  • - 2
  • + 8

  Имам високо мнение за автора и само затова, ще му посоча няколко "особености":
  1. Листите Ви са трагедия. Никой в България не знае кои са Стоян Михалев, "актьора Калановски", и никой не знае защо те са абонирани за листите, включително за сухото и невзрачно лице- Шаламанов.
  2. Външният вид и държанието- чистите дрехи, обръснатите добри лица, усмивката, доброто държание са непосилни неща за Атанасов, Христо и Мирчев. На Антоанета нездравата амбиция е видима и се конкурира с.........липсата и на конвертируемо образование.
  3. Процесуална хаотичност - РИК Стара Загора и мързела на водача на листа там, който е извикан да си преподпише хартиените носители, но той не е отишъл демонстративно. Христо е с изтекъл мандат и е незаконно начело на партията си, не е имало състезание между кандидати за президент от партията , като лицето Панов е незнайно как открит и то подкрепен в пълен хаос.

  Мога да пиша още поне за десетина подобни неща. Предпоследното ще е за подкрепата на партията Ви за разкриване на секции в Турция, което освен грешка е и предателство. И не ни пишете неверни неща... Винаги, при добра подготовка и представяне , може да вземете част от гласоподавателите на Герб, да речем. Както Христо взе от т.н. патриоти, с добрата реакция за с.Македония.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 7

  Резултатът за ДБ (както в по-малка степен за БСП, ВМРО, ИТН, Мая и пр. просто защото не са чак толкова вторачени в пъпа си) е свидетелство за обръгването на българина към партизанщината.

  И какви щуротии пише Божо Божанов!? Принципни решения...
  Едно от тия "принципни решения" беше светкавично, когато влязха в НС след паузата заради конкубината с баце, беше да премахнат ограничението за секции извън ЕС. Защото ДБ се облизваха за няколкото стотин гласа, които можеха да получат от САЩ и ОК и изобщо не взеха под внимание анадолската армия на ДПС.
  Това не е "принципна позиция", а формена глупост!

  Също такава беше самозабравянето и издигането на кандидат-президент - хем техен, ама и не много техен. Комбинацията Ицо Иванов-Лозан Панов беше принципна колкото е шашка динамит в дупката на селски нужник.

  Всъщност това се случи с партията - всички в бяло, а тя цялата в лай..

  Нередност?
 • 6
  zox45646655 avatar :-|
  zox45646655
  • - 2
  • + 14

  Ами точно в това се корени и проблемът на ДБ - самите ѝ фундаментални принципи и ДНК я обричат на маргинално съществуване. Червените линии към БСП, издигането насила на собствен кандидат, вместо подкрепа за "идеологически неподходящия" Радев и пр. може да се харесва на твърдото им сектантско ядро, но очевидно отблъсква каквато и да било периферия, да не говорим за привличане на нов електорат. Затова и протестният вот предпочете ПП, които не страдат от подобни идеологически предразсъдъци и биха могли да сформират коалиционно управление.

  Към това можем да прибавим и непопулярния в консервативна България ултралиберализъм, изповядван от тях; задължителното отстояване на американските геополитически интереси, често за сметка на българските; истеричната русофобия и пр. Дори крайната им до фанатизъм позиция относно НРБ. Най-малкото, за 9 от 10 българи въпросът не е еднозначен и черно-бял.

  И не на последно место, слабите им лидери/агитатори, които не знаят кога, какво и как да говорят, за да проникнат в сърцата и умовете на хората. И тук не става въпрос за популизъм. Но да въртиш монотонно една и съща плоча от сутрин до вечер за съдебна реформа и Пеевски ... Колкото и важни да са тия теми и от тях да зависи всичко останало, непрестанното им повтаряне води до "рекламна слепота", обезценяване на същите и отегчаване на аудиторията. Обществото се вълнува и от други проблеми. ПП се справят доста по-добре с агитацията.

  Колкото до поведението на Лозан Панов, то олицетворява по най-точния начин цялата софийско-либерална политическа общност изобщо и завинаги.
  Та с целия тоя товар ДБ може и да привлече временно некакви допълнителни гласове - както стана на миналите избори, но не и да ги задържи или да надгради. При появата на по-сериозна алтернатива винаги ще се връщат до изходно положение. И това е фабрично заложено в тях.

  Нередност?
 • 7
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster
  • + 5

  Статията е пример за това, че в ДБ не могат да направят реален анализ на ситуацията си и си измислят приемливи за тях обяснения.
  Грубата истина е,че ДБ са бутикова партия с 5-6 % твърд електорат сборно на трите формации. Всичко отгоре е мека периферия, която не ги харесва, но е склонна да гласува за тях при липса на друга алтернатива. При поява на приемлива алтернатива обаче бързо гинапуска.
  Кадровата политика на ДБ е трагична. Кой за бога натиска толкова Лозан Панов да се кандидатира и кому беше нужно. Този човек, каквито и заслуги да има в съдебната система, очевидно има ментални проблеми, проблеми в комуникацията, проблеми в разбирането на света, огромно его и чувство за самодостатъчност, които демонстрира охотно. Кой би гласувал за него? Същото важи и за Методи Лалов. По лошото е, че тези хора демонстрират това поведение от години, но очевидно няма кой в ДБ да го забележи. Ами кметицата на Красно село от ДБ, която не даваше да се готви месо от социалния патронаж и хранеше пенсионерите с веганска храна? Ами дъртите муцуни Атанасов, Зеленогорски, Шаламанов? Това са проблемите на ДБ, но очевидната невъзможност да ги разберат ги превръщат в секта, която не разбира, че вътрешния и свят няма нищо общо с реалността извън сектата. Погледнете Слави Трифонов и вижте затворената групичка с която общува как изкривява възприемането на реалността и помислете, че при ДБ се наблюдава същия ефект.

  Нередност?
 • 8
  chitatelsz avatar :-|
  Читател
  • + 3

  Както е обичайно тук, коментарите са по-смислени от статията, за която се отнасят. Интересно е в сегашната ситуация дали добрият олигарх ще продължи да налива финанси и мощно медийно отразяване на ДБ, или ще пренасочи интереса си към ПП, или ще подкрепя и двете формации. Няма да му е лесно и евтино, но така се гради демокрацията, нали?

  Нередност?
 • 9
  bokalcho11 avatar :-|
  bokalcho11
  • - 1
  • + 2

  Демек от фундаменталните грешки?

  Нередност?
 • 10
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Какви неуспехи? От опозиционните партии ДБ запазиха най-голяма част от електората си. В тези динамични политически времена това е знак, че са направили нещо много правилно.

  След няколко години Ковид няма да е такава тема, но ДБ трябва да продължават линията си против ДПС, против Гешев и превзетата държава. Ако се справят добре, резултатът от тези избори ще бъде една подробност от миналото.

  За разлика от БСП, времето не работи против ДБ. ДБ сами могат да си направят живота черен, ако изгонят виновникът за всичките им успехи - Христо Иванов.

  Време е за добро управление - от вас зависи!

  Нередност?
Нов коментар