Дебатът за бъдещето на ''Демократична България''

Резултатът на "Демократична България" е следствие от принципните й решения

Комбинация от фактори допринесе за по-слабото представяне на формацията спрямо изборите през юли

На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете    ©  Велко Ангелов
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете
На изборите през юли "Демократична България" бяха четвърта политическа сила с 12% от гласовете    ©  Велко Ангелов
Божидар Божанов, кандидат-депутат от "Демократична България", за причините, довели до изненадващо по-ниския резултат на формацията на изборите в неделя - 6% от гласовете, в блога си blog.bozho.net. Заедно с лидера на "Да, България" Христо Иванов в понеделник членовете на Изпълнителния съвет на партията, сред които е и Божанов, подадоха оставките си.

Да, "Демократична България" реализира значителен спад в получените гласове. И със сигурност е имало какво да направим по-добре и по-правилно. Но нека обясня причините за това, както ги виждам през многото данни, които минаха през ръцете ми.

ГЕРБ, БСП и ДПС са "изпилени" до ядрата си - с малки изключения никой не може да вземе глас от тях и те не могат да вземат глас от никого. Остават другите, които искат промяна. Техните гласове два пъти отидоха за ДБ, ИТН и ИБНИ, но поради хаотичните и неадекватни действия на ИТН това не доведе до резултат. Негативът от това се понесе и от трите партии.

В началото на кампанията ДБ загуби част от избирателите си в посока "Продължаваме промяната", най-вече по линията "Радев". След това започна бавно да си ги "връща", докато не дойде необяснимата атака на подкрепения от ДБ кандидат за президент. Това според мен счупи най-важното - усещането за стабилност и предвидимост в ДБ. Не че самата стабилност и предвидимост ги няма, но тези необясними действия в този електорален терен казаха на част от избирателите "тука има нещо особено, можете да ходите другаде". Според екзит половете в крайна сметка над 1/3 от гласовете на ДБ през юли са отишли към ПП. Това далеч не е единственият фактор, разбира се. И тези избиратели не принадлежат на никого.

Факторът "новост", комбиниран с умората от 3-ти поредни избори на останалите партии, комбиниран с неуспеха в предния парламент, комбиниран с одобрението на Радев, комбиниран с добрата им кампания, донесе този успех на "Продължаваме промяната", които "изсмукаха" трудно спечелените избиратели от ДБ през тази година.

Можеше ли нещо друго да се направи? Нито можехме да бъдем нов субект след две кампании, нито след две кампании можехме да сменим рязко посланията, нито имаше откъде да привлечем други избиратели - тези на ГЕРБ, БСП и ДПС са "заключени", а както беше казал някой, негласуващите имат една характерна особеност - не гласуват.

Нямаше как и да подкрепим Радев - дори само агентите на ДС в инициативния му комитет правят такъв избор почти невъзможен. Дори в момента 50% от избирателите ни гласуваха за Радев. Ако не се бе появила ПП, щяха да са 2/3 (такива бяха данните). И когато Лозан Панов атакува остро Радев (макар и не без причини, както посочих преди малко), допълнително "отпъди" хора, които биха ни подкрепили, но пък харесват Радев. Получих доста такива коментари в кампанията. Бяхме наясно и с това явление, но поне 1/3 от избирателите ни щяха да са тежко разочаровани от липсата на кандидат. Панов очевидно беше напълно независим, което може би беше тактическа грешка, но много хора от ядрото ни оценяват тази независимост.

Друго важно решение, което взехме - да бъдем партньорски и позитивно настроени спрямо ПП, също имаше, макар и по-малък негативен електорален ефект. Много от хората ни считат за естествен партньор след изборите и особено в изборния ден вероятно са взели решение "нека едните наши да бият ГЕРБ, после ще управляват с другите наши". Споделените ни периферии в областните центрове потвърждават това. В други исторически моменти дясното се е нахвърляло върху всичко ново. И е губило много от това в дългосрочен план.

И последно - нашите ясни послания "за" ваксинация нямаше как да ни донесат допълнителна подкрепа при тези ниски нива на доверие във ваксините. Но когато умират толкова, това беше отговорната, принципна позиция.

Важните решения, които взехме на база принципи, бяха с ясен и предвидим електорален резултат - негативен. Първо, че не подкрепихме кабинета на ИТН и отказахме преговори с мандат на БСП беше част от причините за трети избори. Само че просто няма как да дадем такава подкрепа и да се погледнем в огледалото. Изборът да не подкрепим Радев, въпреки че мнозинството от избирателите ни го подкрепяха, също беше базиран на принципи, макар да носи гарантирани електорални щети.

Цялата тази комбинация от фактори допринесе за по-слабия резултат, а не толкова кампанията ни - тя беше правена от същите хора, които доведоха коалицията от съмнения за влизане до 12% през юли. И, иронично или не, резултатът е следствие от принципните ни решения и на много сложната обстановка. Но в политиката е така.

Представляването на избиратели с разнородни и понякога противоположни мнения е трудно. Задържането им мотивирани в три поредни кампании, последната от които, съвпадаща с президентската, при поява на нов субект на същия електорален терен е почти невъзможно. Аз все пак заставам зад всички взети решения - те са такива, защото ние сме такива. Това носи електорални рискове, но носи и увереност, че правим правилните неща за България. И че ще ги правим, когато имаме възможност да управляваме.

Нека не забравяме, че преди година този резултат би бил определян като "успех". Сега не е, защото екипът ни показа, че може да постига резултати.

И да, "Продължаваме промяната" преразпределиха гласовете на партиите извън БСП, ДПС и ГЕРБ. Привлякоха малко негласуващи за сметка на 2-та процента "фира" от ИБНИ. Но смятам, че те са много по-перспективен и позитивен водещ партньор от ИТН и съответно резултатите на тези избори са по-скоро позитивни. Предстоят коалиционни преговори и се надявам скоро да имаме добри новини и ще можем да реализираме идеите, които печелиха доверие.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby

  Никакви пронципини решения не са причината ДБ да падне до 6%. Причината се вика харизма на лидера. Ицо ви Иванов, Цонева и другия шашлик Мирчев имат харизма на гумени галоши. Да не говорим, че първият е доказан некадърник и търтей. Атанасов ви няма изобщо да го коментирам. Нали точно за това политическите инжинери създадоха ПП понеже видяха, че ДБ няма никакъв потенциал с тези лица. Да се сливат с ПП и да се забравя за тази партия ДБ иначе при нови избори и 4% няма да минат. И без това и двете партии едно посолство обслужват!

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Няма нищо. Продължаваме напред!

 • 3
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Първо, резултатът от изборите вчера показва, че усилията на ДБ от последните почти 2 години са дали резултат. С всички инициативи, се показава ясно колко корумпирани и безпардонни са бившите управляващи, както и че не са недосегаеми. 7 юли 2020 г. ще остане като светла дата за българската демокрация.

  Второ, не мисля, че провалените разговори за правителство с ИТН са се отразили негативно. Напротив, само затвърди принципните позиции на коалицията.

  Проблемите за мен бяха два. Първо, неадекватното поведение на подкрепения кандидат за президент, както и глупостта да атакува коалицията, която го е подкрепила. И другото е, че ДБ не успя да се разграничи от ПП и да покаже една автентична визия за държавата. Съдебна реформа, работеща прокуратура и независими регулатори са приоритет номер 1 в момента, но повечето гласоподаватели не го разбират. Излезте извън София и ще разберете, че хората искат работа и пълен стомах. Тъжно, но това е реалността.

 • 4
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Имам високо мнение за автора и само затова, ще му посоча няколко "особености":
  1. Листите Ви са трагедия. Никой в България не знае кои са Стоян Михалев, "актьора Калановски", и никой не знае защо те са абонирани за листите, включително за сухото и невзрачно лице- Шаламанов.
  2. Външният вид и държанието- чистите дрехи, обръснатите добри лица, усмивката, доброто държание са непосилни неща за Атанасов, Христо и Мирчев. На Антоанета нездравата амбиция е видима и се конкурира с.........липсата и на конвертируемо образование.
  3. Процесуална хаотичност - РИК Стара Загора и мързела на водача на листа там, който е извикан да си преподпише хартиените носители, но той не е отишъл демонстративно. Христо е с изтекъл мандат и е незаконно начело на партията си, не е имало състезание между кандидати за президент от партията , като лицето Панов е незнайно как открит и то подкрепен в пълен хаос.

  Мога да пиша още поне за десетина подобни неща. Предпоследното ще е за подкрепата на партията Ви за разкриване на секции в Турция, което освен грешка е и предателство. И не ни пишете неверни неща... Винаги, при добра подготовка и представяне , може да вземете част от гласоподавателите на Герб, да речем. Както Христо взе от т.н. патриоти, с добрата реакция за с.Македония.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Резултатът за ДБ (както в по-малка степен за БСП, ВМРО, ИТН, Мая и пр. просто защото не са чак толкова вторачени в пъпа си) е свидетелство за обръгването на българина към партизанщината.

  И какви щуротии пише Божо Божанов!? Принципни решения...
  Едно от тия "принципни решения" беше светкавично, когато влязха в НС след паузата заради конкубината с баце, беше да премахнат ограничението за секции извън ЕС. Защото ДБ се облизваха за няколкото стотин гласа, които можеха да получат от САЩ и ОК и изобщо не взеха под внимание анадолската армия на ДПС.
  Това не е "принципна позиция", а формена глупост!

  Също такава беше самозабравянето и издигането на кандидат-президент - хем техен, ама и не много техен. Комбинацията Ицо Иванов-Лозан Панов беше принципна колкото е шашка динамит в дупката на селски нужник.

  Всъщност това се случи с партията - всички в бяло, а тя цялата в лай..

 • 6
  zox45646655 avatar :-|
  zox45646655

  Ами точно в това се корени и проблемът на ДБ - самите ѝ фундаментални принципи и ДНК я обричат на маргинално съществуване. Червените линии към БСП, издигането насила на собствен кандидат, вместо подкрепа за "идеологически неподходящия" Радев и пр. може да се харесва на твърдото им сектантско ядро, но очевидно отблъсква каквато и да било периферия, да не говорим за привличане на нов електорат. Затова и протестният вот предпочете ПП, които не страдат от подобни идеологически предразсъдъци и биха могли да сформират коалиционно управление.

  Към това можем да прибавим и непопулярния в консервативна България ултралиберализъм, изповядван от тях; задължителното отстояване на американските геополитически интереси, често за сметка на българските; истеричната русофобия и пр. Дори крайната им до фанатизъм позиция относно НРБ. Най-малкото, за 9 от 10 българи въпросът не е еднозначен и черно-бял.

  И не на последно место, слабите им лидери/агитатори, които не знаят кога, какво и как да говорят, за да проникнат в сърцата и умовете на хората. И тук не става въпрос за популизъм. Но да въртиш монотонно една и съща плоча от сутрин до вечер за съдебна реформа и Пеевски ... Колкото и важни да са тия теми и от тях да зависи всичко останало, непрестанното им повтаряне води до "рекламна слепота", обезценяване на същите и отегчаване на аудиторията. Обществото се вълнува и от други проблеми. ПП се справят доста по-добре с агитацията.

  Колкото до поведението на Лозан Панов, то олицетворява по най-точния начин цялата софийско-либерална политическа общност изобщо и завинаги.
  Та с целия тоя товар ДБ може и да привлече временно некакви допълнителни гласове - както стана на миналите избори, но не и да ги задържи или да надгради. При появата на по-сериозна алтернатива винаги ще се връщат до изходно положение. И това е фабрично заложено в тях.

 • 7
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster

  Статията е пример за това, че в ДБ не могат да направят реален анализ на ситуацията си и си измислят приемливи за тях обяснения.
  Грубата истина е,че ДБ са бутикова партия с 5-6 % твърд електорат сборно на трите формации. Всичко отгоре е мека периферия, която не ги харесва, но е склонна да гласува за тях при липса на друга алтернатива. При поява на приемлива алтернатива обаче бързо гинапуска.
  Кадровата политика на ДБ е трагична. Кой за бога натиска толкова Лозан Панов да се кандидатира и кому беше нужно. Този човек, каквито и заслуги да има в съдебната система, очевидно има ментални проблеми, проблеми в комуникацията, проблеми в разбирането на света, огромно его и чувство за самодостатъчност, които демонстрира охотно. Кой би гласувал за него? Същото важи и за Методи Лалов. По лошото е, че тези хора демонстрират това поведение от години, но очевидно няма кой в ДБ да го забележи. Ами кметицата на Красно село от ДБ, която не даваше да се готви месо от социалния патронаж и хранеше пенсионерите с веганска храна? Ами дъртите муцуни Атанасов, Зеленогорски, Шаламанов? Това са проблемите на ДБ, но очевидната невъзможност да ги разберат ги превръщат в секта, която не разбира, че вътрешния и свят няма нищо общо с реалността извън сектата. Погледнете Слави Трифонов и вижте затворената групичка с която общува как изкривява възприемането на реалността и помислете, че при ДБ се наблюдава същия ефект.

 • 8
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Както е обичайно тук, коментарите са по-смислени от статията, за която се отнасят. Интересно е в сегашната ситуация дали добрият олигарх ще продължи да налива финанси и мощно медийно отразяване на ДБ, или ще пренасочи интереса си към ПП, или ще подкрепя и двете формации. Няма да му е лесно и евтино, но така се гради демокрацията, нали?

 • 9
  bokalcho11 avatar :-|
  bokalcho11

  Демек от фундаменталните грешки?

 • 10
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Какви неуспехи? От опозиционните партии ДБ запазиха най-голяма част от електората си. В тези динамични политически времена това е знак, че са направили нещо много правилно.

  След няколко години Ковид няма да е такава тема, но ДБ трябва да продължават линията си против ДПС, против Гешев и превзетата държава. Ако се справят добре, резултатът от тези избори ще бъде една подробност от миналото.

  За разлика от БСП, времето не работи против ДБ. ДБ сами могат да си направят живота черен, ако изгонят виновникът за всичките им успехи - Христо Иванов.

  Време е за добро управление - от вас зависи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал