Промените за КПКОНПИ ще очертаят новия път

Търси се политическа воля за действаща прокуратура и борба с корупцията

Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков    ©  Георги Кожухаров
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков
Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров е "първата и най-важна задача" за Асен Василев и Кирил Петков    ©  Георги Кожухаров

Победителите на последните избори - "Продължаваме промяната", посочиха бързата смяна на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров като безкомпромисната си "червена линия" в преговорите за бъдещия коалиционен кабинет.

Веднага след обявяването на резултатите от вота лидерите й Кирил Петков и Асен Василев казаха, че това ще e първата и най-важна задача, ако бъде постигнато споразумение за новото управление. "Има неща, които, ако не ги направим, няма смисъл да сме във властта. И тези базови неща са силен антикорупционен орган и действаща прокуратура", каза Петков, допълвайки, че "страната тръгва по един нов път".

Този подход към сформирането на бъдещата власт следва много вярна и тактическа, и стратегическа логика. Двамата бивши служебни министри, обявили амбициозната цел за дълбоко прочистване на държавата от паяжината на корупционните мрежи, разбраха "с кожата си" на какво се крепи дългогодишната злоупотреба с публичното богатство. Разкритията на служебния кабинет за кражби в стряскащи размери и по най-примитивния начин увиснаха във въздуха без последствия. И ако това не се промени, там ще увиснат и намеренията за смяна на тровещия развитието на страната модел.

Само силни и независими институции могат да направят държавата справедлива. Но това се постига със силен контрол - и взаимен, и обществен. Нов закон за безконтролната и свръховластена КПКОНПИ например, който според заявката на победителите трябва да е един от първите, може да послужи за трансформация и на другите, превърнати в политически и корупционни бухалки структури. Работещи варианти има достатъчно. Единственото, което не бива да се забравя, е, че даването на повече власт на когото и да било трябва да е свързано с много ясен механизъм за възпиране и контрол. Иначе всяка овластена институция става лесна плячка за бъдещо превземане. Проблемът на прокуратурата и КПКОНПИ не са само Гешев и Цацаров, а тяхната криворазбрана свобода да правят, каквото решат, без никакви ограничения.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Точно така! Трябва да се започне от Гешев и Цацаров - следват Борисов, Доган и Пеевски.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Четенето на подобни редакционни статии ми е като машина на времето.
  Прехвърля ме мисловно в периода 1938 - 1953 г.
  В Съветския съюз.
  В уводна статия на първа страница във в. Правда.
  Мизирмата на интелектуален мухъл ще потисна с аромат на пушен френски дъб.

  Да, и аз смятам, че Гешев е интелектуален Квазимодо, че е абсолютно непригоден за поста си (както, че и постът гл.прокурор е от друго историческо време), но не смятам че едно ЕГН може да е причина за всичките беди в републиката.

  Има рекламно пресищане с темата Гешев, Цацаров, Пееф.
  Мисля, че Ицо Иванов и сектата ДБ онзи ден дадоха фира и по тоя повод.

  Хайде да мислим!
  И да си спомним приказката за зелника...

  Ако редуващите се на поста гл. прокурор могат да блокират целия процес на правораздаване в държавата и това да продължава необезпокоявано години наред, просто означава, че:
  - някой има полза от умишлено сбъркания модел;
  - има политическо съглашателство така да бъде;
  - няма сили, които да могат да осъществят промяна.

  Всичките гл.прокурори слез 1990 г до този :Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров са правили абсолютно едно и също: нищо в разрез с волята на управляващите, но никога не са били представяни като козел опущения, както казват руснаците.

  Защо Гешев е избран за изкупителна жертва?
  1. Защото е прост, бих казал (с извинение за откровеността) и не може да защити адекватно нито себе си, нито институцията.
  2. Защото е обществено сатанизиран - няма българин, който да не знае кой е гл. прокурор. Пък я има 1000 човека, които знаят двете имена на министър-председателя.

  Целта, видимо, е овладяване на прокуратурата. Същото е, като с овладяването на контрабандните канали при смяната на силните на деня - каналджийте, стоките, митничарите са същите, просто парите/облагите отиват другаде

  Кой иска да овладее държавното обвинение?
  Вероятно същите, който искат да овладеят и закнодателната и изпълнителната власти чрез маргинализирането и обезсмислянета на класическите БГ политически партии чрез плодене на партии-еднодневки, които да привличат с пъстри обещания ошашавения електорат от избори до избори.

  Каде е стогодишната велика някога партия ВМРО?
  На боклука.
  Къде е стогодишната социалистическа партия, оцеляла през забрани, съдебни процеси и разстрели?
  На боклука.
  Къде са славните буржоазни Демократическа, Радикална партия? БЗНС?
  На боклука.

  Какво имаме сега в НС:
  - платформата на Киро и Асен, родена преди месец, която ще засенчи Делфийския оракул, защото твърди, че има решение за всеки проблем: от държавна устройство до хемороиди;
  - ОПГ-то герб, сплотено от закона Омерта;
  - циркаджиите от 7/8;
  - турците и еничарите им;
  - изпразнените от съдържание бивши политически партии, които ще са съгласни на всичко, само и само да не ги дозакрият.

  И какъв е резултатът?
  1. Овладяна е законодателната власт;
  2. Овладяна е изпълнителната власт, защото правителство ще има на всяка цена;
  3. Предстои да се овладее държавното обвинение.

  В неделя има втори тур за избор на президент...

  Достатъчно ли подсказах?

 • 3
  borodino avatar :-|
  borodino

  Уникален - и плашещ - анализ, докторе!
  Силната ръка е съвсем близко зад ъгъла...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "borodino":

  Докторе, все ни изправят по същество пред липса на избор.
  Затова цял живот гласуваме за по-малкото зло, а когато то порасне, го заменяме с начеващо зло и го отглеждаме, докато ни дойде до гуша и пак отначало...

  Ректорът е пълно недоразумение. Напрегнах се да изгледам "дебата" като на преглед. Езикът на тялото му крещеше: "Лъже, копелето! Наизустил е опорки!". С какъв акъл класически филолог взе да спори с цял живот военен пилот и командир на ВВС за изтребители!
  Срещу тоя смешник стои един човек с железни нерви, който не реагира на никоя от непрекъснатите заяждания на ректора.

  Това, което ми вкарва скепсис да гласувам и втория път за Радев е перспективата да събере под контрол всички възможни власти. И тъй като познавам колко податлива е човешката психика, се страхувам, че и най-добрите намерения се забравят, когато притежаваш Власт.

  Когато стане дума за власт, се сещам онази строфа от за песента на Окуджава "Молитва на Франсоа Вийон:

  дай рвущемуся к власти навластвоваться в сластьтиховете на Булат са И тъй като смисълът на стиховете е уникал, еенто ви цялата песен:

  https://azbyka.ru/video/bulat-okudzhava-molitva-fransua-vijona/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп