Следизборна анкета на "Капитал" - II: Политическото развитие е в подем, здравната криза остава загърбена

Хора от различни сфери коментират необичайния изборен цикъл през тази година и какво предстои оттук нататък

Симона Велева, доктор по конституционно право, и Адриан Николов, анализатор в ИПИ
Симона Велева, доктор по конституционно право, и Адриан Николов, анализатор в ИПИ
Симона Велева, доктор по конституционно право, и Адриан Николов, анализатор в ИПИ
Симона Велева, доктор по конституционно право, и Адриан Николов, анализатор в ИПИ

След първите парламентарни избори през тази година - редовните на 4 април, "Капитал" се обърна към хора от различни сфери за очакванията им какво ще последва за развитието на страната. Общото в оценките им за резултата от вота тогава беше, че той може да се приеме като добро начало на труден път.

Осем месеца по-късно, след третите парламентарни избори, ги попитахме:

  • Какви изводи си направихте за ситуацията в страната, след като два парламента не успяха да излъчат редовно правителство;
  • С какво са свързани положителните ви очаквания и с какво опасенията при настоящия опит за сформиране на коалиционно управление.

Днес публикуваме първите две мнения от второто издание на анкетата.

Политическото развитие на страната е в подем

Симона Велева, доктор по конституционно право

1. Политическото развитие на страната е в подем. Създават се нови политически проекти, които да отговорят на очакванията на хората и да изпълнят техните искания, като същевременно времето на месиите приключи. Това развитие обаче неминуемо е свързано със сътресения, наместване на пъзела и отнема време.

Но именно така функционира парламентарната демокрация - различните партии, които отразяват различните интереси в обществото, управляват чрез дискусия и никоя група не може да постигне успех, без подкрепата на останалите и консенсус. Надявам се това да е годината на научените конституционни уроци.

2. Надявам се да се създаде коалиция, основана на принципи и идеи, а не на интереси. Има опасност обаче тя да е твърде нестабилна и това да доведе до опити за саботирането й както още преди да е започнала работа, така и след това. България има нужда от стабилно правителство с устойчива и дългосрочна политика. Но стабилността никога не следва да бъде за сметка на обществения интерес.

Успешното изграждане на големи наративи стана важен фактор

Адриан Николов, икономически анализатор в Института за пазарна икономика

1. Голямото движение на избирателите между отделните партии в рамките на три отделни парламентарни вота през 2011 г. демонстрират голямата волатилност както на предпочитанията, така и на партийната система като цяло. Разликата след есенните избори помоему е по-голямото желание на "партиите на промяната" за влязат в диалог, за да бъде постигнато коалиционно управление; на този етап няма видими "червени линии", които никоя от тях не иска да пристъпи, въпреки че е много вероятно такива да се появят в хода на преговорите за съставяне на правителството.

Генералният извод от последните три избора е, че персоналната харизма на политическите лидери и успешното изграждане на големи наративи е най-важният фактор, който предопределя поведението на значителен дял от избирателите, а детайлите около реформи и политики остават на заден план, по-скоро за експертната публика.

2. Положителното е, че в настоящата ситуация прекъсването на цикъла от избори и провалени парламенти изглежда по-вероятно в сравнение с тази от лятото. Основното ми опасение е, че и следващото управление няма да поеме по-смели стъпки в посока преодоляване на здравната криза и акцентиране върху ваксинационната кампания, които са ключови за намаляването на несигурността пред икономическото развитие на страната и риска от нови локдауни.

В хода на кампанията изглеждаше сякаш всички партии страняха от темите за ковид-19 и ваксините в желанието си да не изгубят избиратели, а именно управлението на здравната криза ще е сред основните предизвикателства, пред които ще се изправи всеки един нов кабинет независимо от състава му.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО