Запътва ли се Унгария към изхода на ЕС?

Реториката на Виктор Орбан става все по-антиевропейска с наближаването на парламентарните избори в страната

Унгарският премиер не иска да напусне ЕС, а да го промени - така че да приеме автократи в редиците си.
Унгарският премиер не иска да напусне ЕС, а да го промени - така че да приеме автократи в редиците си.
Унгарският премиер не иска да напусне ЕС, а да го промени - така че да приеме автократи в редиците си.
Унгарският премиер не иска да напусне ЕС, а да го промени - така че да приеме автократи в редиците си.
Жужана Селени е унгарски политик и експерт по външна политика, започнала кариерата си във "Фидес", от която е била депутат през 1990-1994 г.

Докато световните лидери бяха събрани на COP26 в Глазгоу, Виктор Орбан, който не присъстваше, за пореден път атакува ЕС. Той определи зелените предложения на Брюксел за "утопична фантазия", която ще увеличи разходите за енергия в Европа, и обеща, че Унгария ще "се съпротивлява". Ще има дипломатическо сбиване на срещата на върха на ЕС през декември, предупреди унгарският премиер.

Няколко дни по-рано Орбан пак нападна съюза по повод годишнината от унгарската революция през 1956 г., като заяви, че "думите и действията, които Брюксел насочва към нас, и поляците, са като тези, които обикновено се употребяват за врагове. Време е Брюксел да разбере, че сме успели да се опълчим дори на комунистите... Ние сме пясъкът в зъбните колела на машината, пръчката в спиците, трънът в плътта. Ние сме Давид, когото Голиат би направил добре да избягва", беше екзалтираното му послание.

Враждебното поведение на Орбан може да се дължи на осъзнаването, че търпението на европейските лидери към неговия нелиберализъм се е изчерпало. Комисията започна процедура срещу Унгария за хомофобския закон, който страната прие по-рано тази година, който смесва мерки срещу педофилията със забрани за медийни изображения на гей връзки в съдържание, насочено към млади хора. В същото време ЕК настоява за по-строги мерки за борба с корупцията, преди да разреши плащанията на Унгария по Фонда за възстановяване и устойчивост.

ЕС втвърдява позициите си и по други теми. Европейският съд наскоро глоби Полша с 1 милион евро на ден заради игнорирането на решението на ЕС, че дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, която застрашаваше независимостта на съдиите, трябва да бъде суспендирана. Комисията също така даде да се разбере, че Полша трябва да го направи, за да получи средства от ЕС. Така че предизвикването на ЕС днес изглежда по-рисковано, отколкото преди няколко години.

В отговор на по-строгите позиции спрямо страната някои видни фигури в унгарското правителство предложиха да се помисли за напускане на съюза. Някои от министрите от кабинета на Орбан изказаха идеята, че членството може да бъде преразгледано след няколко години, когато унгарският икономически растеж е по-малко зависим от фондовете на ЕС.

Очертава се тревожен модел - нарочно или поради нечии грешни сметки, Унгария все повече се доближава до изход от ЕС. Преди шест месеца "Фидес" излезе от десноцентристкия блок на ЕНП в Европейския парламент, преди да бъде изключена след многократни нарушения на европейското законодателство от страна на правителството й в Будапеща.

Като оставим реториката настрана, иска ли Орбан наистина да напусне ЕС? На пръв поглед няма нищо, което да сочи, че Орбан търси Huxit. 85% от унгарците подкрепят членството в ЕС, а сред тях са и 77% от гласоподавателите на Fidesz. По-вероятно е той да се готви за парламентарните избори през следващата пролет, които "Фидес" има опасност да загуби. Той се опитва да повтори успешната формула от 2018 г., когато с радикална платформа срещу миграцията и ЕС партията спечели третия си пореден мандат.

Може ли това да се промени в дългосрочен план обаче? Орбан помпа феновете си с безспирна анти-ЕС пропаганда. Не бива да се подценяват кампанийната инфраструктура на управляващата партия и опита й в манипулацията на общественото мнение. Ако Орбан спечели изборите следващата пролет, сегашният бараж от антиевропейски послания може да доведе до ерозия на проевропейското мнозинство.

Докато някои лидери в ЕС ще са повече от щастливи да видят гърба на Орбан, Polexit или Huxit биха демонстрирали драматичен упадък на ЕС пред света - няма европейски лидер, който да иска това след шока и хаоса, причинени от Brexit.

Орбан е хитър тактик. Въпреки че провокира ЕС за върховенството на закона, той съдейства в няколко други жизненоважни за блока сфери. До пандемията Орбан следваше дисциплинирана финансова политика в партньорство с Германия и Пестеливата четворка (Австрия, Дания, Швеция, Нидерландия). Той оказа пълно съдействие след Brexit и дори по въпросите на външната политика придържаше към единната европейска позиция във важни решения като санкциите срещу Русия, създавайки пречки само по незначителни въпроси. Орбан също така подкрепя френските амбиции ядрената енергия да бъде приета за чиста енергия и угажда на германските производители на автомобили, като представлява интересите им в решенията на ЕС.

Този паунов танц, както самият Орбан го определя, досега сработва много добре. За разлика от полското правителство на ПиС Орбан никога не е влязъл в пряк конфликт с ЕС. Той не иска да напусне съюза, а да го промени. Организирайки нова група от радикални десни партии в Европа, Орбан и Качински се надяват да съчетаят правителствената си тежест и опит с тези на Западните радикални партии, за да променят политиката на ЕС и да го принудят да приеме автократи сред членовете си.

Неотдавнашните срещи на Орбан с французите Марин льо Пен и Ерик Земур заедно с подкрепата му за полския премиер Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини подсказват, че скоро ще бъде създадена радикално дясна европейска политическа група. Предполагам, че ще бъде сформирана преди изборите в Унгария, за да демонстрира на унгарските избиратели, че партията на Орбан не е пария, а напротив, че е напълно ангажирана в Европа.

От този момент автократичният натиск ще бъде по-силен и по-единен, особено ако умерените европейски партии не успеят да намерят по-добра стратегия за противодействие на нелибералната заплаха. В отговор ЕС трябва да остане верен на своите ценности, да установи червени линии за членството в блока и да гарантира, че нелибералните нарушители на правилата не могат да оперират в неговия блок. Каквито и да са реалните намерения на Орбан, има опасност, ако той спечели още един мандат, членството на Унгария в ЕС да бъде изложено на риск за първи път.