Къде бърка Варуфакис за България и еврото

При сравнението с Гърция не споменава безумната държавна политика на гръцката държава, която вземаше нови и нови дългове, за да вдига предизборно заплати и пенсии

През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
През 2019 г. Варуфакис участва без успех в изборите за ЕП с основаната от него паневропейската партия "Европейска пролет".
Коментар на Евгений Кънев, икономист, в Linkedin

Четох интервюто на бившия гръцки финансов министър Варуфакис пред "Капитал".

След фалита на Гърция той изпробва ролята на поборник срещу "гнета" на ЕЦБ, еврозоната и ЕС, но претърпя пълен крах. Оттогава се бори за Федерална Европа, която да поеме тежките дългове на Южна Европа. Написа доста книги, произнесе много речи и спечели немалко последователи и у нас.

И наистина, по някои теми за слабата политическа интеграция на Европа и доминацията на Германия има резон. Аз също съм критикувал многократно статуквото, при което с решителната роля на Бундесбанк Германия трупа търговски излишъци, а повечето други членки на еврозоната - дефицити.

Всъщност ако не беше решителността на италианеца Марио Драги през 2012, който въпреки съпротивата на германците в борда на ЕЦБ все пак се намеси категорично да спре спекулациите срещу еврото, можеше днес да говорим за него в минало време.

Прекалено много политически капитал е инвестиран в еврото и надали еврозоната ще се разпадне - защото цената за повечето страни в нея ще е трагична.

И все пак Варуфакис не показва задълбочени познания за влиянието на еврото върху българската икономика, като се обявява срещу неговото въвеждане:

1. Не отчита де факто членството на България в еврозоната заради валутния борд и синхронизацията на икономическите цикли, инфлационните тенденции и паричните политики.

2. Често реферира към абсолютно неадекватния пример на Гърция с опита й в еврозоната при съвсем други икономически реалности, държавни политики и стопански практики.

3. Привижда му се някакво нахлуване на парични потоци след влизането в еврозоната, които щели да вдигнат рисковия профил на страната - вместо да види, че самото ни приемане би било предхождано от намаляване на високия сега рисков профил заради лошо управление и бандитски имидж.

4. Банките щели усърдно да почнат да кредитират, заредени с европари - ами те и сега преливат, но не кредитират, защото е прекалено рисков профилът на икономиката и проектите на получателите.

5. Щели да напуснат при криза тези потоци и да причинят гръцки сценарий - ами това вече се е случвало през 2009-2010 г без някакви макроикономически сътресения.

6. Никъде не споменава безумната държавна политика на гръцката държава, която вземаше нови и нови дългове, за да вдига предизборно заплати и пенсии, и фалшивия висок жизнен стандарт на гърците, който нямаше икономическо покритие. И която всъщност причини кризата.

Истината е, че при многото критики към еврото няма нищо по-добро за нашата икономическа и политическа интеграция с Европа. Това е не просто икономическа, а геополитическа задача на България.

Няма нито една държава, която да иска да напусне еврозоната; няма нито една нация, в която това да е национална кауза или народно въжделение. Единствените страни, които са влезли с нашия профил, са балтийските и те не само се справят успешно, но и печелят от членството.

Алтернативата е да продължим с фасадното членство в ЕС, далеч от правилата и реда на Европа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  Никога не вярвайте на грък! Още повече пък когато става въпрос за националните интереси на България, където Гърция винаги ни е забивала нож в гърба.

 • 2
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Нещо не разбрах защо пропускат англичаните? А чехите като не са приели еврото зле ли им е? Приемането на еврото няма да докара нови инвеститори, за да увеличим търсеното на труд понеже вече е можело да дойдат в България. Приемането на еврото няма да научи политиците да взимат по-разумно заеми, за да постигнем по-бърз ръст. Приемането на еврото няма да доведе до внедряване на по-добти практики в работата или нови технологии, за да правим повече БВП със същия брой работници, защото и сега са били налични. Няма и да ми спести разходи за превалутиране, защото вече имаме достъп до финансови институции от където аз поне купувам евро на под 1.95583 и пращам безплатни международни преводи. Политиката на ЕЦБ за непрестанно печатане на пари е причина за инфлацията и нормалната икономическа логика сочи, че като не си плащаш заемите трябва да фалираш, а не да те спасяват както Гърция, защото политиците трябва да се научат на отговорност като се окаже, че няма пари за пенсии и заплати на учителите понеже са правили глупости.

 • 3
  st.stoyanov avatar :-P
  st.stoyanov

  До коментар [#2] от "Batezuzi":
  Щом можеш да купуваш евро на под 1.95583 ,какво драскаш тук ,купувай аз ще го купя от теб на 1.95583 , да започнем със 100 000 евро за утре

  До коментар [#2] от "Batezuzi":

 • 4
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Когато сме с евро отпадат превалутирането и свъзаните усложнения.
  Най-накрая сме в клуба, където членовете се грижат за останалите вътре.
  Гърция е ярък пример за това.. Въпреки въпиющи злоупотреби, страната получи финансови стимули далеч надхвърлящи страните извън ЕЗ - само да спасят протестанските пенсионни фондове, закупили гръцки дцк.. Колко страни без евро получиха такава .. подкрепа? Зеро.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда