Оферта за Гешев - да стане защитен свидетел

"Аз обичам да се правим на луд"

С демонстративно неприличие, описано от самия него в един от изтеклите записи с думите: "Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер (Борисов - бел. ред.), се правите много успешно", в сряда главният прокурор Иван Гешев изигра поредния си медиен скеч. "Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността... Президентът е обединител, той има определени правомощия в конституцията и може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", заяви той пред репортери. През юли 2020 г. мнението му звучеше така: "Политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!"

Миналата неделя на специална пресконференция главният прокурор се опита да подмени факта на бездействието си по аферата с изтеглените с чували милиони за магистрала "Хемус" с предизвикало смях оплакване за натиск върху "господарите" на разследването. В сряда се оказа, че вече нямал различия и с Бойко Рашков. Това може би ще лиши европейските институции от екзотичния сигнал, в който прокурорите щяха да обяснят как не искат да слушат показания за това къде са отишли чувалите, но от МВР ги "натискат".

Ясно е, че Гешев се опитва да спазари евентуалната си оставка срещу някаква изгодна оферта - по примера на Филчев, който известно време се правеше на посланик в Казахстан, преди да се оттегли в луксозно спокойствие. Да се случи същото с Гешев обаче ще е равносилно на бомба с помитащ новата власт ефект.

В същото време за главния прокурор има друга възможност - да стане защитен свидетел за механизмите и лицата, с които беше превзета държавата и беше разграбена КТБ. Наистина ще е безценен в тази си роля и най-накрая ще свърши истинска работа в борбата срещу корупцията.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • + 13

  Това е най-находчивото заглавие и най-точният извод от цялата бъркотия около исканата оставка на Гешев! Наистина, едва ли би имало друг по-успешен начин да се разкрият истинските виновници за КТБ, за голямото крадене от обществените фондиве и погубването на цели бизнеси, ако Гешев стане защитен свидетел. Разкаянието и разказите му пред на едно истинско пълно разследване на корупционните зависимости и мафиотското разграбване в държавата ни биха били шедьовър за европейската демокрация и огромен успех за новата власт.

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-P
  evpetra
  • + 2

  И Цацаров все още е жив!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал