Коалиция "Ток и жица"

Енергетиката се оказа първият изпит, който новото мнозинство ще трябва да вземе

Голяма част от новите депутати разбраха буквално какво става, когато бръкнеш с двата пръста в контакта. Удря те ток, дори да си подготвен за това. Още в първият пленарен ден на новото Народно събрание темата за енергетиката, която по принцип е доста сложна и малцина депутати наистина разбират от нея, се стовари с гръм върху младите и напористи представители на "Продължаваме промяната". Това беше очаквано, но се оказа изненадващо. Опитът в частния сектор, ИТ сферата, предприемачеството и т.н. се оказаха недостатъчни за мръсната политическа игра и множеството зависимости в енергетиката. И съвсем неусетно мнозинството на четворната коалиция бързо падна в капана на ГЕРБ с мораториума. Дори от БСП със столетния си опит се удавиха във вълната от популизъм, и то въпреки красноречивите подсказки от страна на ДПС - "подлагат ви бананова кора".

Но сега сериозно. Случилото се тези дни в парламента по въпроса с енергийните цени показа, че коалицията е стабилна, макар и не много добре стикована и ориентирана. Бързото окопитване след създалия се хаос обаче може да е сигнал и за бързи действия, които наистина да стабилизират сектора. От такива има крайна нужда след пропуснатите почти 10 години кражби и безхаберие. Именно това ще е първото и може би най-важно изпитание за правителството на Кирил Петков.

Провали ли се с цените на тока, парното и водата, каквито и обещания за нулева корупция да се дават, каквито и електрони услуги да се лансират и колкото и да се говори за съдебната реформа и прокуратурата - българинът трудно ще чуе. Сметките ще кънтят в главата му и ще говорят много по-силно и разбираемо.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 9

  Само като стигна до изречението, че "10 години имало кражби и безхаберие" и спирам да чета подобни "статии". Аз следя процесите в държавата повече от 20 години и при управлението на ГЕРБ имаше най-малко "кражби и безхаберие". Ако може автора на статиията да даде доказан пример за кражба по времето на ГЕРБ ще бъде добре. Всичко друго са внушения и политика на собсвениците ви. Аз си представям ако ГЕРБ беше участвал в закон за заменките от който държавата коствено загуби милиарди и беше направил Пеевски шеф на ДАНС както БСП какво щеше да е сега . Но за БСП всичко е простено и дори за награда пак са във властта. Вие сега ще видите какво е безхаберие и то вече започна. Но както и да е.
  До преди изборите всеки ден обвързвахте умишлено ГЕРБ с ДСП във всяко изречение, а сега се оказва, че ГЕРБ "подхлъзвали" новите, а ДПС им помага на тези новите, предупреждава ги и ги предпазва от "подложената бананова кора". Как става това???

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Три добри новини и една лоша

Три добри новини и една лоша

Защо тъгува Бойко Борисов

Защо тъгува Бойко Борисов