Коледният Капитал: Истории оттук, оттам и отвъд

Ето какво ще намерите в последния брой за годината на седмичника

   ©  Кристияна Христова
   ©  Кристияна Христова

Няма какво да се лъжем - беше изтощителна и много дълга година. Само помислете - в началото на 2021 г. вероятно 99% от българското население не беше и чувало за човека, който в момента е премиер на държавата, а две от четирите управляващи в момента партии ги нямаше.

От друга страна, някои неща като че ли останаха непроменени. Започнахме годината в частичен локдаун, завършваме го със зелени сертификати, започнахме я без План за възстановяване и я завършваме така, започнахме я със затворени тунели и раздадени стотици милиони по магистрала "Хемус", завършваме... така де, схващате идеята.

В много отношения 2021 г. беше година продължение. Да, за тази проклета пандемия, която изглежда безкрайна също, но за България специално беше продължение и на онова, което започна през лятото на 2020 г. Затова някак двете се сливат, събитията се размазват във времето и изглежда сякаш живеем в много, много дълга година.

Затова да си пожелаем 2022 г. да е наистина нова. В много отношения - не само политически или пандемично - и наистина различна, не просто повторение на нещо старо. След целия този натрупан багаж (и боклука, който произведохме) имаме нужда от нови спомени, колективно и поотделно.

И тъй като пътуванията не изглежда скоро да стават по-лесни, за да влезем в новата година по-леко, направихме този брой различен. В него няма политика, няма злободневни факти, няма дори корупция (колкото и странно да е). За сметка на това има истории. Например историята за най-голямата българска компания от новата икономика, която не е нито рафинерия, нито мина, нито строител на пътища, а е наистина нова, наистина различна и може би показателна за новата бизнес среда..

Или историята за това как един българин собственоръчно премести част от американската технологична индустрия от единия на другия бряг на САЩ.

19-годишната, която има шанс да лети в Космоса, 50-годишният пловдивски предприемач, който иска да е благородник, трите проекта, които спечелиха градските ни награди.

Като стана дума за Космоса, всъщност не е напълно ясно дали ни чака истинският или онзи - метакосмосът на facebook. Освен изгубени във времето все по-често изглеждаме напълно изгубени в необятните и често вредни пипала на социалните мрежи. Затова може би да си пожелаем малко повече свобода. Тя никога не е излишна. А и е по-лесно да си пожелаем нея, отколкото да поискаме невъзможното - тунелите на "Хемус" да работят.

Желаем ви весела Коледа, щастлива Нова година и здраве за вас и близките ви. Ние ще ви чакаме отново след празниците, пак на същите страници.

P.S.

А, да. И, моля ви, не яжте октоподи.

Още от Капитал

Лесна война или труден мир

Лесна война или труден мир

КапиталНО

КапиталНО

Кой пречи блокът да е по-хубав

Кой пречи блокът да е по-хубав