🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златните паспорти вече не снасят

Йордан Цонев, който яростно се бореше за запазване на инвестиционното гражданство, сега поиска тоталното му премахване. Контекстът са санкциите "Магнитски" срещу Делян Пеевски

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който години наред яростно се бореше за запазване на "златните паспорти", изведнъж преживя катарзис и се обяви за тоталното им премахване. До края на тази седмица четворката от най-изтъкнати законодатели на ДПС - Цонев, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид, които често се подписват в екип, ще внесат специален законопроект за ликвидиране на т.нар. инвестиционно гражданство, обяви самият Цонев наскоро. "Нашият колега Пеевски беше несправедливо замесен (от американската държава със санкциите по "Магнитски - бел. ред.) в твърдения за златни паспорти, ние категорично опровергаваме това", обяви пък Хамид.

Наблюдателите на политическите процеси отдавна са свикнали с феноменалните способности на г-н Цонев да си обръща мнението на 180 градуса и да защитава компрометирани политически каузи. Но все пак само преди месеци - през март 2021 г., в самия край на мандата си, 44-ият парламент бламира предложение на Министерството на правосъдието за премахване на инвестиционното гражданство, като вместо това прие законопроект на Цонев за запазване на възможността чужденци да си купуват български паспорти. В подкрепа на Цонев гласуваха и депутатите от ГЕРБ, т.е. срещу собственото си правителство. В това време Цонев обясняваше, че "ЕК никога не е забранявала инвестиционното гражданство". Макар че ЕК недвусмислено настоява за това от години.

Всъщност причината за внезапното законотворческо вдъхновение на Цонев, на ментора му Делян Пеевски и техния антураж е съвсем конкретна - докладът на ЕК, от който стана известно, че САЩ няма да премахнат визите за българи, докато държим опцията "златни паспорти". Това - в контекста на санкциите по "Магнитски", които САЩ наложиха на Пеевски и на протежето му Илко Желязков, иначе наричан "лейтенанта на Пеевски". Според доклада на САЩ двамата корумпирали високопоставени длъжностни лица и имали схема за подкупи с цел осигуряване на български документи за чужденци.

Това е прозаичната причина за поредния епизод от кампанията по изпиране образа на Пеевски. Златната кокошка на платените паспорти вече не снася. Доскорошният вицекрал на България вече не може да дава гражданство. Схемата може да бъде закрита.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160485466446189
  Лобистът на Демократическата партия Антъни #Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян #Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил #Мондешки.

  Нередност?
Нов коментар