Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Стефан Тафров: С признаването на Македония преди 30 години България пое по пътя към НАТО и ЕС

Дългогодишният дипломат и двукратен посланик на България в ООН пред "Капитал"

Стефан Тафров е един от хората, изиграли ключова роля за признаването на Македония от България
Стефан Тафров е един от хората, изиграли ключова роля за признаването на Македония от България
Стефан Тафров е един от хората, изиграли ключова роля за признаването на Македония от България    ©  Велко Ангелов
Стефан Тафров е един от хората, изиграли ключова роля за признаването на Македония от България    ©  Велко Ангелов
Тази седмицa се навършват 30 години откакто България стана първата държава в света, признала Македония (сега Република Северна Македония) за независима държава. На 15 януари 1992 г. правителството на Филип Димитров с подкрепата на президента Желю Желев обявява, че признава независимостта на четирите бивши югославски републики - Словения, Хърватия, Македония и Босна и Херцеговина.

Особен принос за това решение имаше тогавашният зам.-външен министър и впоследствие дългогодишен дипломат Стефан Тафров. Разговаряме с него за значението на този акт на българската държава.

Как се случи признаването на независимостта на Македония от България преди 30 години?

Признаването на Македония се случи най-вече заради смелостта на тогавашния министър-министър председател Филип Димитров да вземе това решение. Това е негова голяма заслуга пред България и пред историята. Тогавашният външен министър Стоян Ганев отсъстваше от странатa в периода преди и в деня на признаването, така че аз го замествах и представлявах Министерството на външните работи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  По всичко личи, че изненадващото за всички (и за Скопие най-вече) признаване на юруш от БГ на БЮРМ през 1992 г е инициирано като тривиален опит на тогавашния зам.-външен Тафров да натрупа активи и да измести от поста му несъгласния с темата министър Стоян Ганев.
  И вероятно кариерното му развитие е щяло да се случи, ако правителството Ф.Д. скоро след това не затъва в криминалната оръжейна сделка със Скопие и няколко месеца по-късно не пада от власт с вот на недоверие.

  Резултатът от необмисленото признаване на четирите бивши югорепублики, въпреки твърденията на интервюирания, увисва във въздуха и изобщо не попречи няколко години по-късно латентните им противоречия с Белград и помежду им да предизвикат повсеместни кървави междуетнически войни, вкл и в БЮРМ с албанските сепаратисти от АНО, които приключват с натовските бомбардировки и разрушаването на остатъчна Югославия през 1999 г.

  Хрумката за признаването на БЮРМ тогава бе абсолютно формален акт от страна на София, който не само не донесе нищо положително за отношенията ни със Скопие, а заради своята случайност и немотивираност дори бе разчетен от просръбските националисти оттатък Вардар като опит на БГ да разшири и затвърди позициите си в Македония и стана непредвидена от Тафров и Со причина за втърдяване на антибългарската линия, чиито отровни плодове берем днес.

  Така че, ако Тафров трябва да бъде отбелязан с нещо в историята, то е с необмисленото, неконсултирано с никого и без мисъл за негативните последствия признаване на БЮРМ през 1992 г.

  Толкова за дипломатическите пиратки, министерските мераци и техните недопремислени ефекти на доминото.

  По-интересно е Тафров да разкаже за участието си в края на м.г. в среща на НПО-то на Весела Чернева, заедно с Крум Зарков, Екатерина Захариева и под. на която е обсъждана промяната на БГ позицията за допускането на БЮРМ за преговори за членство в ЕС.
  Директорката на НПО-то Чернева в същото време е и външнополитически съветник на Киро Петкови на 2 януари в това си качество е на тайна мисия в Скопие.
  На срещите и разговорите на Чернева с представители на БЮРМ НЕ присъства българският посланик в Скопие.
  Което само по себе си е скандално и говори за провеждане на тайна политика от хора извън кабинета.

  От затлаченото със спомени интервю не става ясно какво е участието на Тафров за налагането на схващанията на Весела Черневия ЕСВП за формирането на политиката на това правителство към БЮРМ.

  Може би някой трябва да го попита, а не да го изостави на воля да се губи из гънкита на паметта си и да ни представя свои версии на събитията?

  Нередност?
 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 5
  • + 3

  До коментар [#1] от "D-r D":

  И тук ли се изср@ бе пациенте от Позитано 20, самообявил се за лекар в интернет?!? Сега да не започнеш дискусия с някой от другите си профили тук ;););)

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  Капитал, изказът в #2 е нагледен пример за език на омразата, няма нищо общо с темата и при това явно е толериран.

  Нередност?
 • 4
  ktulhu avatar :-|
  228
  • + 1

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Съвсем нормална реакция на Д-р Д. За всяко значимо външнополитическо събитие в държавата се появява Тафров, който започва да обяснява, каква е неговата лична полза. Човек едва добрал се до НС и молил се да бъде назначен за посланик отново в ООН, стоейки стоически пред кабинета на Н. Младенов, е нередно да бъде с претенциите да бъде новия Стойчо Мушанов или Симеон Радев. Колкото до Весела Чернева, Д-р Д, това е резонен въпрос, на който никой няма да иска да отговори. След като беше на практика бламирана в КСНС, заедно с началника си, тя следваше да напусне или да бъде уволнена.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 4

  До коментар [#4] от "228":

  И тази медия има своите идеологеми и зависимости, на които робува, благодетели, чиито интереси брани и говорещи глави, които озвучават този микс.

  Тафров е просто една от тях. По една или друга причина той е изпята песен и не си струва да се връщаме към поразиите, които направи. Не е само Македония.

  Тъжното е, че Киро-Асеновото правителство видимо е за американската амбасада това, което е Икономедия за Ам за БГ - говореща глава. И в това си качество е абсолютно резонно Весела Чернева, ръководителката на едно неолиберално, глобалистично и евроатлантическо НПО, да има запазен ресор в този властови микс.

  Цирк за идиоти беше излъчването на "преговорите" за коалиция в мола. Политика не се прави пред камери. Но пък и е достатъчно еднозначно емблематичен съветник като Чернева да бъде натоварен с политическа мисия и при това зад гърба на представителя на българската държава в БЮРМ. Това говори много ясно, че дамата не е отишла в Скопие да отстоява официалната БГ политика по темата, което може да свърши и посланикът, а нещо друго.

  Няма да научим какво е то, но по изказвания на скопски представители в дните около датата на посещението й - 2.1.22 - можем да схванем посоката.

  Видимо историческият препъни камък ще се облива с празна фразеология: коридор №8, икономически и търговски връзки, европрограми, културни връзки и пр, докато обръгнем на тая словесна слама и я изгоним от съзнанието си. И тогава - през отпускарските юли/август - ще стане това, което са намислили.

  А какво са намислили?
  US пратеникът Ескобар много ясно го каза - тия от Козяк работят БГ правителството да признае македонско малцинство като реципрочна мярка на българското (изключително глупаво според мен) искане в БЮРМ-ската конституция да се вмъкне българско малцинство.

  Това, че са раздадени/продадени 120 хил. БГ паспорти изобщо не означава, че всички тия са с българско самосъзнание. На преброяването в края на м.г. като българи в БЮРМ са се записали едва няколко стотин души.

  За мен е много интересно политическото слаломиране по темата.
  И как там, дето политици са плюли, ще дойде време да лижат.

  Нередност?
Нов коментар