Ваксинираните антиваксъри щурмуват

Разкритието на bTV, че една трета от депутатите на "Възраждане" са имунизирани, не им попречи да поведат няколкостотин демонстранти в щурм на парламента

Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати    ©  Георги Кожухаров
Протест на "Възраждане" срещу зелените сертификати    ©  Георги Кожухаров

България е виждала доста абсурди, но сякаш за пръв път се сблъсква с точно такава колоритна комбинация: ваксинирани антиваксъри от парламентарно представената "Възраждане" предвождат протест срещу зелените сертификати, преминал в опит за щурм на парламента. Високоволтовата демонстрация, донякъде напомняща картината "Тръмписти щурмуват Капитолия" (за щастие, без да се стигне до пробив), беше обещана още преди Нова година от партията на Костадин Костадинов. Тогава той заплаши управляващите, че ако след празниците мерките не бъдат отменени, "заедно с депутатите от групата в сградата на парламента ще влязат хиляди граждани, за да превърнат демокрацията от представителна в пряка" - нещо като болшевики превземат Зимния дворец.

В сряда няколкостотин човека от цялата страна, изсипани от автобуси пред Народното събрание, наистина опитаха да направят точно това. Протестиращите, изглежда, не бяха демотивирани нито от липсата на лидера на партията Костадин Костадинов, който е в карантина (той държа реч "на живо" през екран на площада), нито от разкритията на bTV, че една трета от депутатите на проруско-антиваксърската партия (комбинацията едва ли е случайна) всъщност са ваксинирани и имат зелен сертификат.

Самите те, както и, общо взето, цялата група на "Възраждане" редом със съветника по здравната политика на партията доц. Мангъров се включиха в протеста. След едночасова шумна, но мирна демонстрация протестиращите бяха подканени от представители на партията да влязат в сградата. За момент те успяха да пробият полицейските кордони и да стигнат до централния вход. Отвътре пък други представители на "Възраждане" опитваха да ги пуснат, докато НСО барикадираше вратата с маса. В крайна сметка полицията овладя ситуацията. Очаквано имаше ранени полицаи и демонстранти, както и арестувани.

Случващото се е проблематично на много нива, но е особено показателно за това как, оставени без противодействие, фалшивите новини могат да вземат превес над реалността, а манипулацията - над истината, с опасни последици.

През уикенда репортаж на журналистката Мария Цънцарова от bTV разкри, че поне 4 от общо 13 депутати на партията, успяла да влезе в парламента именно благодарение на антиваксърски послания, всъщност са имунизирани, или по-точно казано имат сертификати, че им е поставена ваксина. Това е близо 31% от групата, която по този показател прилича повече на представителна извадка на обществото, отколкото на отдадени бойци на каузата срещу ковид ваксините и мерките.

Един от разобличените - секретарят на партията Николай Дренчев, например неотдавна бе цитиран да казва, че "както казва доц. Мангъров, докато нямам опрян пистолет в челото, няма да се ваксинирам". По думите му също така ваксинирането е чудовищен социално-инженерен експеримент и не би препоръчал на никой да го прави. След разкритието на bTV обаче той уточнява, че се е ваксинирал "под натиска на семейството си" и за неговото спокойствие, без да уточнява дали са му опрели пистолет в челото.

Друг представител на партията, Стоян Таслаков, признава, че го е направил "малко под натиск на семейството" и по препоръка на свои познати специалисти от Великобритания, за да предпази свой много възрастен дядо - значи все пак вярва повече на Запада, отколкото на Москва.

Депутатът Даниел Петров казва, че взел лично решение да се ваксинира, но не успява да отговори какво го е мотивирало.

Ваксинираните депутати, разбира се, опитаха да омаловажат разкритията, аргументирайки се с популярни вербални клинчове: това било "личен избор", който според тях не влизал в конфликт с позициите на партията, а освен това те никога не били ползвали зелените си сертификати, въпреки че ги имат, защото тази система била несправедлива.

Самият Костадин Костадинов, който публично нарича ваксините "експериментална субстанция", също защити депутатите си, като определи действията им като "лично мнение". И в крайна сметка: "аз не мога да забраня на никого да експериментира със себе си" и "ако някой около мен иска да се ваксинира, не виждам причина да не го прави".

“Ваксините са експериментални течности. Не е минал периодът на изпитването им, който е четири години”

“Аз имам лично мнение, но ако някой около мен иска да се ваксинира, не виждам причина да не го прави"

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

лидер на „Възраждане” пред “Нова” съответно на 2 ноември 2021 г. и на 11 януари 2022 г.

В крайна сметка партията набърже коригира позициите си - не толкова против ваксините, но твърдо против антиковид мерките и сертификатите. "Нека ваксинирани и неваксинирани да застанат рамо до рамо в защита на нормалността и не позволяваме повече разделение в обществото", гласеше позицията на партия "Възраждане" за протеста.

Двойните стандарти на "Възраждане" обаче, изглежда, нямат никакво значение поне за част от избирателите на партията. Колкото до карантината на Костадинов, наложена на всички присъствали на заседанието на КСНС при президента след положителния тест на председателя на Народното събрание Никола Минчев, тя дори изигра положителна роля за лидера на "Възраждане", вкарвайки го в ролята на "жертва" на несправедливата система. (Тук и самите здравни власти си вкараха донякъде автогол, като обявиха в последния момент нови, съкратени срокове за изолация и карантина точно преди да наложат такава на присъствалите на заседанието - общо взето, цялото ръководство на държавата. Създаденото впечатление беше, че както преди, така и сега мерки продължават да се манипулират за политически нужди.)

Така "Възраждане" за момента умело успява да извлече политически позитиви от епидемията. Тя обаче, както и социалният дискомфорт няма да продължат още твърде дълго и козът на Костадинов е само с временен срок на годност. Тъжното в случая е, че част от тези няколкостотин избиратели на партията от видимо непривилегировани слоеве на обществото, пътували часове наред в пълни автобуси по време на поредна висока вълна със силно заразен вариант на вируса, вероятно ще платят със здравето си цената за фалшивите новини и политическите манипулации.