Голямата антибиотична вакханалия

По-важното от новия брой на "Капитал"

"Дозата прави отровата." Този основен принцип на фармацията е формулиран още през XVI век от швейцарския учен Парацелз. И въпреки петте века на непрекъснат научен прогрес днес той бива забравян.

През последните години в България тихомълком, но в огромни мащаби се случва много опасно нарушение на този принцип. Количеството антибиотици, което се купува и вероятно изпива тук, е огромно. Хората в България взимат три ПЪТИ повече такива лекарства на глава от населението, отколкото в Германия. Това е много голям проблем.

В огромна част от случаите антибиотиците са ненужни. Предписването им от лекари "за всеки случай" и без да са направени лабораторни изследвания, заедно с незаконното им купуване без рецепта от аптеките и безконтролното им използване в животновъдството създава бактерии, които са устойчиви на тези лекарства. Това означава, че те причиняват и ще продължат да го правят много по-тежки (а понякога и невъзможни) за лекуване инфекции.

На фона на ковид епидемията и началото на омикрон вълната от нея тази тема на пръв поглед изглежда маловажна. В България обаче тези две теми се сливат по много неприятен начин. В световен мащаб под 10% от болните от COVID-19 получават и бактериална инфекция, която налага използването на антибиотици. В България през това време антибиотици се предписват на над 70% от ковид болните. Нещо повече - държавата дори стимулира тези лекарства, като ги включва в официалните протоколи за лекуване на COVID-19 и ги дава напълно безплатно.

Това е не само безсмислено, но и опасно както за хората, които ненужно пият лекарства и получават от тях само страничните им ефекти, така и в дългосрочен план. Епидемията в някакъв момент ще си отиде, но резистентните бактерии ще продължат да се увеличават. Така след само едно десетилетие техните жертви могат да бъдат напълно съпоставими с тези от COVID-19. Иначе казано - докато се лекува неумело едната епидемия, се подготвя следващата.

Това, разбира се, не означава, че не трябва да се пият въобще антибиотици. Това е едно от най-големите фармацевтични открития на XX век, което е спасило живота на милиони. В случая точно важи правилото на Парацелз за отровата и дозата - прекаляването с антибиотиците предполага много големи проблеми през идващите години. За щастие всичко това има много ясни решения - вижте ги в темата на броя.

С възхода на омикрон варианта вниманието на все повече хора се фокусира върху епидемията, но за голяма част от бизнеса през миналата година тя, изглежда, почти е приключила или поне вече почти не създава рискове пред растежа на немалко компании. Доказателството е в новите производствени мощности - заводи, фабрики и пр., които са изградени в България през миналата година. Те не само са много повече от пандемичната 2020 г., но и са напълно сравними с тези от доста силната 2019 г.

В броя ще видите още:

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  "Капитал", Вие кога точно казвате истината - от една страна г-н Прокопиев твърди, че почти няма инвестиции у нас за последните 10 години и че те панически напускат страната, а от друга - само за 2021 г. са изградени множество нови производствени мощности? Как и кога да Ви вярваме?

  Нередност?
 • 2
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf

  До коментар [#1] от "Читател":

  Сега, за антибиоцити, изписването им на гьотере си е така, а колкото за мощностите, нито една от тях не работи само и единствено за българският пазар, но те откъде да го знаят...

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Това е най-значимата, сериозна и съдбовна тема, на която Капитал посвещава брой!
  Самотровенето в БГ е със стряскащи размери! И като към това се прибавят и безконтролните чували ветеринарни препарати,които се изсипват на животните във ферми, обори, егреци,коптори икоито се натрупват в месото, яйцата и млякото, с които се храним - самоликвидирането ни като нация е в много напреднала фаза.

  Поздравявам и благодаря на Десилава, която - предполагам - е инициатор на темата.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Заигравката на някой с този US бомбардировач (с бял кръст вместо бяла звезда) подсъзнателно е направила много дебел намек и за "приноса" на big pharma в процеса на фармавидиотизирането на населението.
  Да ни ви се карат спонсорите?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Три добри новини и една лоша

Три добри новини и една лоша