Голямата антибиотична вакханалия

По-важното от новия брой на "Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

"Дозата прави отровата." Този основен принцип на фармацията е формулиран още през XVI век от швейцарския учен Парацелз. И въпреки петте века на непрекъснат научен прогрес днес той бива забравян.

През последните години в България тихомълком, но в огромни мащаби се случва много опасно нарушение на този принцип. Количеството антибиотици, което се купува и вероятно изпива тук, е огромно. Хората в България взимат три ПЪТИ повече такива лекарства на глава от населението, отколкото в Германия. Това е много голям проблем.

В огромна част от случаите антибиотиците са ненужни. Предписването им от лекари "за всеки случай" и без да са направени лабораторни изследвания, заедно с незаконното им купуване без рецепта от аптеките и безконтролното им използване в животновъдството създава бактерии, които са устойчиви на тези лекарства. Това означава, че те причиняват и ще продължат да го правят много по-тежки (а понякога и невъзможни) за лекуване инфекции.

На фона на ковид епидемията и началото на омикрон вълната от нея тази тема на пръв поглед изглежда маловажна. В България обаче тези две теми се сливат по много неприятен начин. В световен мащаб под 10% от болните от COVID-19 получават и бактериална инфекция, която налага използването на антибиотици. В България през това време антибиотици се предписват на над 70% от ковид болните. Нещо повече - държавата дори стимулира тези лекарства, като ги включва в официалните протоколи за лекуване на COVID-19 и ги дава напълно безплатно.

Това е не само безсмислено, но и опасно както за хората, които ненужно пият лекарства и получават от тях само страничните им ефекти, така и в дългосрочен план. Епидемията в някакъв момент ще си отиде, но резистентните бактерии ще продължат да се увеличават. Така след само едно десетилетие техните жертви могат да бъдат напълно съпоставими с тези от COVID-19. Иначе казано - докато се лекува неумело едната епидемия, се подготвя следващата.

Това, разбира се, не означава, че не трябва да се пият въобще антибиотици. Това е едно от най-големите фармацевтични открития на XX век, което е спасило живота на милиони. В случая точно важи правилото на Парацелз за отровата и дозата - прекаляването с антибиотиците предполага много големи проблеми през идващите години. За щастие всичко това има много ясни решения - вижте ги в темата на броя.

С възхода на омикрон варианта вниманието на все повече хора се фокусира върху епидемията, но за голяма част от бизнеса през миналата година тя, изглежда, почти е приключила или поне вече почти не създава рискове пред растежа на немалко компании. Доказателството е в новите производствени мощности - заводи, фабрики и пр., които са изградени в България през миналата година. Те не само са много повече от пандемичната 2020 г., но и са напълно сравними с тези от доста силната 2019 г.

В броя ще видите още:

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  "Капитал", Вие кога точно казвате истината - от една страна г-н Прокопиев твърди, че почти няма инвестиции у нас за последните 10 години и че те панически напускат страната, а от друга - само за 2021 г. са изградени множество нови производствени мощности? Как и кога да Ви вярваме?

  Нередност?
 • 2
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf

  До коментар [#1] от "Читател":

  Сега, за антибиоцити, изписването им на гьотере си е така, а колкото за мощностите, нито една от тях не работи само и единствено за българският пазар, но те откъде да го знаят...

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Това е най-значимата, сериозна и съдбовна тема, на която Капитал посвещава брой!
  Самотровенето в БГ е със стряскащи размери! И като към това се прибавят и безконтролните чували ветеринарни препарати,които се изсипват на животните във ферми, обори, егреци,коптори икоито се натрупват в месото, яйцата и млякото, с които се храним - самоликвидирането ни като нация е в много напреднала фаза.

  Поздравявам и благодаря на Десилава, която - предполагам - е инициатор на темата.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Заигравката на някой с този US бомбардировач (с бял кръст вместо бяла звезда) подсъзнателно е направила много дебел намек и за "приноса" на big pharma в процеса на фармавидиотизирането на населението.
  Да ни ви се карат спонсорите?

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Лесна война или труден мир

Лесна война или труден мир

КапиталНО

КапиталНО

Кой пречи блокът да е по-хубав

Кой пречи блокът да е по-хубав