Честността е важно условие срещу ковид разделението

Умората, загубата на свобода и използването на пандемията за политически цели станаха плодородна почва за псевдонаука

Протест в София, организиран от партия "Възраждане" срещу мерките за COVID-19
Протест в София, организиран от партия "Възраждане" срещу мерките за COVID-19
Протест в София, организиран от партия "Възраждане" срещу мерките за COVID-19    ©  Георги Кожухаров
Протест в София, организиран от партия "Възраждане" срещу мерките за COVID-19    ©  Георги Кожухаров
Петер Креко, директор на института "Политически капитал" в Будапеща, в анализ за европейската мрежа Eurozine

Затварянията, ограниченията и мерките за обществено здраве разделиха западните общества. Дори в европейски страни, където нивата на ваксиниране са изключително високи - като Испания (80% напълно ваксинирани), Италия (75%), Франция (73%), Германия (71%) и Обединеното кралство (70%) - враждебността към лекарите и медицинската професия се разрасна през последните две години. Умората, загубата на свобода и в някои случаи инструментализирането на COVID-19 от националните правителства подложиха на изпитание търпението и се превърнаха в плодородна почва за псевдонаука.

И все пак въпреки натиска традиционното доверие в експертното мнение се запази в голяма част от Европа. Проучване на Евробарометър, проведено миналата година, установи забележително високи нива на доверие в научното мнение. След публикуването на резултатите Европейската комисия излезе с изявление, в което бодро обяви, че "9 от 10 граждани на ЕС (86%) смятат, че цялостното влияние на науката и технологиите е положително" и че гражданите на Европа неизменно виждат учените и техните характеристики, включително интелигентност (89%), надеждност (68%) и сътрудничество (66%), в положителна светлина. Повече от две трети (68%) от респондентите също така заявяват, че учените трябва да имат свобода да се намесват в политически дебати, за да гарантират, че решенията са подкрепени с доказателства.

Това със сигурност е било така в много европейски страни, където главните медицински служители и научните съветници на националните правителства са излезли от неизвестността, за да се превърнат в ежедневен източник на информация.

Тези данни заедно с други социологически проучвания, проведени през последните две години, предполагат, че всичко е наред. Но наистина ли е така? В същото проучване може да се идентифицира и тревожно подмолно съмнение, особено в страни, където усвояването на ваксините остава катастрофално ниско - като България (28%), Румъния (41%) и Словакия (48%). Изследването установи също така, че 28 процента от европейците смятат, че вирусът SARS-CoV-2 е произведен и пуснат от тайна лаборатория като част от глобални усилия за контрол на нашите свободи. Заедно с това всеки четвърти (26%) вярва, че вече съществува лекарство за един от най-големите убийци в света - рака. Тези мнения, макар и малцинство, не са концентрирани само в страните, където институционалният скептицизъм се е вкоренил, но също така и в западно- и северноевропейските страни, където доверието в институциите обикновено е силно.

Пандемията предостави благодатно пространство за отричане на научните и за налагане на алтернативни "факти". Дезинформацията, наричана "истината", се споделя широко онлайн. Грешките на правителствата и обвиненията в корупция, свързани с COVID-19, разсеяха доверието в надеждни доскоро източници. Използването на вируса като инструмент за политически цели разби коалициите на сплотеността, които се усетиха през 2020 г. В този климат на отлив от научната грамотност преценките на някои от най-ярките ни научни умове са подложени на съмнение.

Част от всичко това можеше да се предвиди. В крайна сметка мерките и отговорите на общественото здравеопазване се ръководят до голяма степен от научни данни, които малцина от нас могат лесно да схванат. Този дефицит на грамотност предоставя пространство за псевдонаука, която поражда колебание за ваксините и отхвърлянето им. Проучването на Евробарометър добре показва това. За да участват в него, респондентите са помолени да преминат "тест", включващ 11 научни твърдения - от ефекта на антибиотиците върху вирусите и бактериите до произхода на глобалното затопляне и естеството на лазерите. След това изследователите изчисляват "резултат за точност" от тези отговори и установяват, че в страни като Румъния и България съответно само 2 и 4 процента от респондентите могат да дадат 8 верни отговора. Докато в страни като Белгия, Швеция, Ирландия и Люксембург това съотношение е над 40%. Тези разлики отразяват и отношението към ваксините, а също и връзката между доверието и образованието в много части на Европа.

Това, разбира се, е притеснително - но как можем да излезем от такова положение? Би било добре най-напред политиците да бъдат откровени с обществеността. Избързващите прогнози, често мрачното - и в много случаи дискредитирано - моделиране и политизиране на общественото здраве подкопават доверието. Признаването, че "не знаят в този момент" или че техните изявления се основават на "текущи сведения", би помогнало да се прекалибрират очакванията.

Би било полезно също така да се види повече смирение и щедрост в геополитиката на ваксините: докато западните политици преследват своите граждани с трета и четвърта доза, достъпът продължава да е ограничен в големи части от развиващия се свят. По-равномерното разпределение би направило по-малко вероятно смъртоносни варианти да се появяват в периферията и да създават по-нататъшни цикли на хаос, който може да се избегне. Това ще разсее и някои от митовете за мотивите на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

След почти три години COVID-19, който засяга живота ни всекидневно, сега се приближаваме до един от най-важните моменти на пандемията. Имаме лечения в мащаб за използване по целия свят и можем да видим изходна точка от тази криза и възстановяване на нашите свободи. Жизненоважно е, докато се придвижваме към това, националните правителства да са редом с гражданите. Честните действия в съответствие с научното мнение, без принудата на подвеждащи обещания за сигурност, са най-добрият начин да останем заедно.