Отмяната на режима за гражданство срещу инвестиции ще е удар срещу българския капиталов пазар

България и сега трудно се конкурира с другите държави от ЕС заради изолацията си от Шенген

Никола Янков е управляващ партньор на "Експат капитал". Бил е зам.-министър на икономиката 2001-2003 г. и на транспорта и съобщенията 2003-2005 г.

През последните седмици и месеци се появи някак изненадващо инициатива за отмяна на националния режим на България за предоставяне на т.нар. инвестиционно гражданство. Готвените (по медийни публикации и прессъобщения) промени в режима за придобиване на българско гражданство касаят реда на чл. 12а и 14а от Закона за българското гражданство (ЗБГ) във връзка с чл. 25 ал. 1 т. 6 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Отмяната на режима ще е голяма грешка, тъй като това е едно от много малкото неща, които наистина могат да раздвижат капиталовия пазар в България след последните промени в ЗЧРБ, приети март 2021 г., позволяващи получаване на гражданство срещу инвестиции в български публични компании и в български фондове с инвестиционен фокус на българския капиталов пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lvr1411673376377706 avatar :-|
  Slavtcho Gueorguiev
  • + 4

  "Отмяната на режима за гражданство срещу инвестиции ще е удар срещу българския капиталов пазар"
  За 10 години 103 човека са взели паспорти срещу "инвестиции" (от около 1 млн евро всеки). Излиза че капитаваловия пазар е привличал около 10 млн евро на година по тази схема (или няма и 1 млн на месец). И сега излиза че пазара щял да се срине. Какъв е този капиталов пазар дето ще се срине щото 1 млн евро нямало да бъдат инвестирани този месец? Това са смешни истории.

  Нередност?
Нов коментар