Вторият мандат на Радев: по-малко толерантност към грешките

През първия си мандат президентът беше фокусиран върху превзетата държава. Следващите пет години фокусът трябва да е върху изграждането ѝ

Президентът Румен Радев положи клетва тази седмица за втория си мандат пред Народното събрание
Президентът Румен Радев положи клетва тази седмица за втория си мандат пред Народното събрание
Президентът Румен Радев положи клетва тази седмица за втория си мандат пред Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Президентът Румен Радев положи клетва тази седмица за втория си мандат пред Народното събрание    ©  Юлия Лазарова

Историята не обича да се повтаря, но с първия мандат на Румен Радев тя изнесе много необичаен политически спектакъл. Той влезе в "Дондуков" 2 като напълно непознат, почти хазартно избран кандидат на БСП, за когото се подозираше, че е краен русофил и се знаеше със сигурност, че е напълно политически неопитен. За кратко време успя да се дистанцира от левицата, но без да влиза в договорки с друга част от политическия спектър. В началото дори изглеждаше като високопоставен, но "безвреден" представител на политическата периферия. После обаче се случи нещо напълно различно.

След нахлуването на прокуратурата в президентството Радев стана политически юмрук на масовото недоволство от зловещата по мащаб корупция при ГЕРБ и ДПС. В напълно неочакван политически "поворот" той се превърна в това, което трябва да е президентът - гарант за свободите и правовия ред, харесван както от леви, така и от десни. В крайна сметка със служебни правителства Радев управляваше и ефективно страната през близо една от тези пет години.

Това обаче не означава, че всичко беше добро и безгрешно. Редица действия, както и бездействия на служебните правителства поставиха въпроси, които и досега нямат отговор. Позиции по важни външнополитически теми също останаха в зоната на здрача. Голяма част от спорните решения бяха подминати, защото имаше по-голяма цел и тя беше постигната. Но както самият Радев заяви в парламента, след като положи клетвата за втория си мандат - "наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията", тъй като демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време.

Част от това време ще е и новият му мандат - с много по-голям политически опит и с много по-ниска обществена толерантност към грешките. Многократно доказаната поука е, че е важно не как започва, а как приключва една политическа кариера. През първия мандат Радев успя да помогне срещу завладяването на държавата. Това никак не е малко. За втория има по-важна задача - да помогне как тя да се изгради отново.