Проблемът е, че няма доверие, а не че няма стратегия

МФ ще прави анализ защо не се развива фондовата борса

   ©  Цветелина Белутова

За много развити страни капиталовият пазар е сърцето на икономиката. За българските правителства през последните 15 - 20 години местната фондова борса е по-скоро нещо като пясъчник, където няколко пенсионни и взаимни фонда, шепа спекуланти и брокери да си играят, без да пречат на никого. Резултатът е, че новостите в сектора досега обичайно се случват по-скоро напук на държавата, отколкото с нейна подкрепа.

През тази седмица стана ясно, че в следващите 18 месеца финансовото министерство ще прави анализ защо борсата в България не върви, а след него трябва да последва и Стратегия за развитие на капиталовия пазар.

Преди 5 години също имаше такава, инициирана от Комисията за финансов надзор. От нея бяха изпълнени някои точки, като улеснено излизане на млади компании на борсата, листване на ДЦК, образователни кампании. Последва известно размърдване на пазара, за което имаше и други фактори, но стратегията така и не успя да възкреси борсата - да върне интереса от чужди инвеститори и от компании, търсещи финансиране.

Тази нова заявка за интерес към инвестиционната общност от новото правителство естествено също е положителна. Но година и половина за целта може би е малко прекалено, особено ако, докато се чака финален доклад, нищо не се прави. Големите проблеми (като например инвестиции в свързани лица) се знаят от всички на пазара, описвани са от медии, има ги и в предишната стратегия и може да се работи по тях и без нова дисертация по темата.

Иначе онова, което истински е спъвало развитието на борсата през годините, не е липсата на пари или инфраструктура, а на доверие. То обаче не може просто да се впише като поредно тиренце, а се гради с прозрачни, силни регулации, добра среда и без двоен стандарт.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Три добри новини и една лоша

Три добри новини и една лоша