Бойко Борисов получил медал пред 50 хил. полицаи в Испания. Ммм, не точно

Бившият премиер обича да преувеличава собствената си значимост

Бойко Борисов обича да разказва вълнуващи истории и за да го прави, понякога залага на алтернативни твърдения
Бойко Борисов обича да разказва вълнуващи истории и за да го прави, понякога залага на алтернативни твърдения
Бойко Борисов обича да разказва вълнуващи истории и за да го прави, понякога залага на алтернативни твърдения    ©  Капитал
Бойко Борисов обича да разказва вълнуващи истории и за да го прави, понякога залага на алтернативни твърдения    ©  Капитал

Скандалът с къщата в Барселона отново се върна да хапе Бойко Борисов и бившият премиер реши да отговори в емоционално изявление. В него между другото той каза: "Аз съм се снимал много пъти в Испания - от парада в Аликанте, където пред 50 хиляди полицаи ми връчиха Червения кръст на испанската полиция за работата между службите на двете страни. След това главният им секретар ми връчи жезъла на испанската полиция. Много снимки имам там."

Пълно описание на последното развитие от историята с къщата в Барселона ще видите тук и тук, а иначе въпросът е преувеличава ли Бойко Борисов за парада в Аликанте. Информация за това се открива лесно в българските медии оттогава (включително и в "Капитал"), но с някои разлики. По това време Борисов е в пика на кариерата си като главен секретар на МВР. Той работи активно по международни операции и чужди служби често му дават протоколни награди.

За награждаването през 2003 г. съобщава официално пресцентърът на МВР. Той говори само за орден, не и за "жезъл". Български полицаи са получавали "жезъл", което също е орден, но няма данни сред тях да е и бившия премиер.

Броят хора в официалното съобщение на МВР също съвпада с казаното от Борисов, но отново с известни разлики. "На церемонията присъстваха повече от 50 000 души - граждани на Белидорм и Аликанте", цитира тогава официалното съобщение "Медиапул".

50 хил. полицаи естествено е много малко вероятно да се съберат на едно място в Испания. В националната полиция на цялата държава работят общо 81 хил. души. Отделно в общинската полиция има още 65 хил. души, а в жандармерията - 78 хил. Или иначе казано, в цяла Испания има общо 224 хил. полицаи. Вероятността 50 хил. от тях да са строени едновременно, за да се връчи орден (и жезъл) на Бойко Борисов, е много малка.

50 хил. души освен това предполага и голямо пространство, на което да се съберат. Централният площад в Аликанте не може да е послужил за това. Той е красив, но съвсем малък - около 1900 кв.м. На тази площ трудно могат да се съберат повече от две - три хиляди души. Има и по-голям площад - "Габриел Миро", който е около 4 хил. кв.м, но пак - това са пряко сили осем хиляди души.

Стадионът в града, където играе гордият "Херкулес" има близо 30 хил. места и на теория може да събере (плюс терена) толкова много хора, при все че в архивите на испанските вестници не се откриват данни за това.

Но кой знае - хората в Аликанте обичат да се събират. Там горе-долу по същото време е поставен рекордът на Гинес за най-дълга ресторантска маса - 15 хил. души. Там е и най-голямата в света статуя със сцената от раждането на Христос. Там може и да е хваната една от най-големите риби в Испания, кой знае - може и наистина да е имало 50 хил. души на парад заради Бойко Борисов. Но при всички положения не са били полицаи.

След изявлението на Борисов в понеделник във facebook бързо се разпространи снимка, от която се вижда, че той говори в полупразна зала, в която са двамата му верни PR-и. В политиката 18 години са ужасно много време. Толкова, че от 50 хил. души внимание да днес да му обръщат няколко.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  eqb48812389 avatar :-|
  Моа Преател Тайпи
  • - 1
  • + 2

  Кур за Бойко Борисов и дъртите му курви Боряна Димитрова, Михаил Константинов и Иван Гешев!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Кога ще ги стигнем хърватите

Кога ще ги стигнем хърватите

България е наполовина добре

България е наполовина добре