Истината за влиянието на "Газпром"

Концернът контролира германския газов пазар, има собствена банка и медиен бизнес за 1.2 млрд. евро

Бивш офицер от комунистическата тайна служба Щази ръководи германския бизнес на "Газпром". Източник "Дойче веле"
Бивш офицер от комунистическата тайна служба Щази ръководи германския бизнес на "Газпром". Източник "Дойче веле"
Бивш офицер от комунистическата тайна служба Щази ръководи германския бизнес на "Газпром". Източник "Дойче веле"
Бивш офицер от комунистическата тайна служба Щази ръководи германския бизнес на "Газпром". Източник "Дойче веле"
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Ноткер Блехнер в коментар за "Дойче веле"

Колко могъщ е "Газпром"? Много потребители, които отопляват жилищата си с газ, вероятно си задават този въпрос. Особено сега - на фона на струпването на руски войски по източната граница на Украйна. Ако в сегашната криза на Русия й бъдат наложени тежки санкции от Запада, а тя спре подаването на газ за Европа, това може да предизвика сериозен недостиг.

"Газпром" контролира германския газов пазар

"Газпром" притежава най-големите запаси от природен газ в света и контролира германския газов пазар с дневни доставки от 272 млн. кубически метра за Федералната република. Това количество може да нарасне значително, ако новият газопровод "Северен поток 2" влезе в експлоатация.

Компанията стопанисва и няколко газохранилища в Германия, най-голямото от които е в Реден, провинция Долна Саксония, което руският концерн придоби през 2015 г. В Германия "Газпром" има участия в още три газохранилища - в Етцел, Йемгум и Хайдах.

И част от преносната мрежа в Германия се намира в руски ръце - заедно с германската компания Wintershall Dea "Газпром" има участие в четири далекопровода. Той държи 51% в компанията "Северен поток" АД, базирана в швейцарския Цуг, която стопанисва газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Към днешна дата "Газпром" разполага с тръби, чиято дължина надхвърля 170 хил. километра, през които руснаците доставят природен газ на общо 30 страни.

Над 500 милиарда кубика газ годишно

"Газпром" добива газ не само в Русия. Заедно с Wintershall Dea, превърнала се в най-важния му партньор, руският концерн добива и в Нидерландия. През 2015 г. двете компании създадоха дружеството Wingas, което вече е 100-процентова собственост на "Газпром". "Руснаците го използват като централен доставчик в Европа и за тях компанията има много важно значение", казва главният редактор на специализираното издание Energate Хайко Ломан.

През миналата година в световен мащаб са изпомпани почти 515 млрд. кубически метра природен газ - с 14 на сто повече от предходната година. На този фон шефът на "Газпром" Алексей Милер определи 2021 като най-добрата година за компанията от 2013 г. насам. Съответно той очаква и най-добрите финансови резултати на компанията въобще в нейната история.

Бивш офицер от Щази ръководи бизнеса в Германия

Германия е сред най-големите купувачи на руски природен газ. През 2021 г. продажбите на германския пазар са нараснали с над 10 процента, а бизнесът на "Газпром" в страната е поверен на дъщерната компания Germania. Шеф на фирмата е Матиас Варних - бивш офицер от Щази и стар приятел на руския президент Владимир Путин. Варних рядко се появява публично - най-често може да бъде видян на стадиона на футболния клуб "Шалке 04", чийто спонсор е "Газпром" и в чийто надзорен съвет Варних участва. Годишно "Газпром" налива по 15 млн. евро в клуба.

Но най-важната връзка на "Газпром" с германската политика е Герхард Шрьодер. Бившият канцлер на Германия е председател на управителния съвет на "Северен поток" АД и е предложен за член на надзорния съвет на "Газпром" на мястото на Тимур Кулибаев, който е зет на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Дългата ръка на Кремъл

Особено влияние в този орган обаче Шрьодер едва ли ще има, казва експертът по руските въпроси в берлинската фондация "Наука и политика" Янис Клуге. "Независимите членове на надзорния съвет имат декоративна функция", смята той. Защото този съвет всъщност е изпълнител на волята на Кремъл.

Истинските стратегически решения се вземат в Москва - лично от президента Путин. Включително това кой и колко газ да получава в чужбина. Изпълнител на неговите решения е шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той ръководи компанията от около 20 години и също е близък приятел на Путин. Под негово ръководство "Газпром" се превърна от фирма, която добива газ, в огромен конгломерат.

Милиардна печалба от медии и банки

Отдавна "Газпром" не печели всичките си пари само от газ. За да не е толкова зависим от променящите се цени на природните суровини, концернът навлезе и в банковото дело и в бизнеса с медии. "Газпром медиа" вече притежава 9 телевизионни канала в Русия, 29 тематични канала, 10 радиостанции и две издателства. Медийният бизнес на "Газпром" възлиза на 1.2 млрд. евро.

От 1990 г. "Газпром" има и собствена банка - Газпромбанк. Тя работи както с частни, така и с фирмени клиенти, занимава се и с инвестиционно банкиране, търгува с валута и суровини.

"Газпром" не е компания с чисто икономическа дейност, насочена към генериране на печалба, казва енергийният експерт Михаил Крутихин от московската агенция RusEnergy. По думите му има и един втори, политически "Газпром", който не се ръководи от чисто търговските интереси. Така например се смята, че през 2021 г. концернът е можел да изнесе с 1/3 повече газ за Европа, но не го е направил по чисто политически съображения.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  1.2 милиарда за пазара на Германия е нищо.

  Нередност?
 • 2
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  На този етап в Германия е почти невъзможно да пусне Северен поток 2. Партията на Зелените, от чиито министерства зависи това, беше против СП2 още преди да влезе във властта. След като изнудването от руска страна стана факт, тази позиция само се затвърди. За жалост това значи внос на фрекинг газ от САЩ, на който също не се гледа с добро око. Дано всичко това ускори и преди всичко оптимизира преходът към ВЕИ. За германската индустрия руският газ се оказа пак по-непостоянен от вятъра.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал