Поредица от исторически грешки на Федералния резерв на САЩ

Отказът през по-голямата част на 2021 г. да признае, че високата инфлация не е само преходна, сега оставя институцията единствено с лоши избори

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че високата инфлация не е преходна, чак през ноември 2021 г., но това засега не е довело до решителни мерки
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че високата инфлация не е преходна, чак през ноември 2021 г., но това засега не е довело до решителни мерки
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че високата инфлация не е преходна, чак през ноември 2021 г., но това засега не е довело до решителни мерки    ©  Reuters
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че високата инфлация не е преходна, чак през ноември 2021 г., но това засега не е довело до решителни мерки    ©  Reuters
Мохамед А. ел Ериан, президент на Queens' College в университета в Кеймбридж, професор в Wharton School на Университета на Пенсилвания и главен икономически съветник на управителния борд на Allianz, в коментар за Project Syndicate.

Мой близък приятел с невероятно успешна кариера в технологиите веднъж отбеляза, че едно първоначално взето неоптимално решение вероятно ще доведе до поредица от последващи лоши решения.

Икономистите наричат това "многобройни равновесия" (multiple equilibria). А Федералният резерв на САЩ, най-влиятелната монетарна институция в света, се оказва в разгара на подобна ситуация по отношение на инфлацията - с последици, които се простират далеч отвъд икономиката и финансите на САЩ.

Първоначалната фаза на продължаващата инфлационна грешка на Фед - която вероятно ще бъде запомнена като една от най-големите ѝ грешки изобщо - започна миналата година с продължителната погрешна характеристика на повишенията на цените като "преходни". Въпреки че доказателствата за постоянно висока динамика на инфлацията бяха все по-видими, Фед многократно отхвърли тези признаци, като най-вече не успя да се вслуша в предупрежденията, изразени от фирмите в доклад след доклад пред инвеститорите им.

Не е напълно ясно какво стои зад тази първоначална стъпка на Фед по отношение на инфлацията. Объркващо остана и това, че през по-голямата част от 2021 г. правещите монетарна политика ревностно защитаваха твърденията си за "преходността" на инфлацията, вместо да покажат смирение, когато техните прогнози многократно се оказваха зрелищно погрешни.

Дори днес представителите на централната банка пречат на възстановяването на силно накърненото доверие към Фед, като не обясняват защо са направили тази продължителна грешка. Подозирам, че причината включва някаква комбинация от слепота към проблемите, загуба на фокус, нежелание да признаят грешка и нежелание да изоставят "новата монетарна рамка", която бързо се оказа остаряла и контрапродуктивна.

Едва в края на ноември 2021 г. председателят на Фед Джером Пауъл най-накрая с голямо закъснение обяви, че е време да се "пенсионира" думата "преходен". Но след това дойде вторият етап от многостранния гаф на Фед. Корекциите на политиката, които последваха изявлението на Пауъл, бяха изключително скромни, като Фед обяви само, че неговата мащабна програма за закупуване на активи, известна като количествени облекчения (QE), ще бъде прекратена изцяло до март 2022 г.

Това беше моментът да направи две неща, за да възстанови доверието в антиинфлационните си мерки и в последователните си политики. Първо, трябваше да обясни защо е объркал толкова зле в оценките си за инфлацията и как е коригирал своите прогнозни модели, за да бъдат по-малко погрешни в бъдеще. Второ, Фед трябваше да предприеме значителни първоначални стъпки по нови мерки и да предостави насоки за какво ще последва.

След като не успя да направи нито едно от двете, Фед влезе в третия етап на своята историческа грешка, като загуби контрол над политическия наратив точно когато показателите на инфлацията се влошаваха.

Нищо не подчертава по-добре голямата дупка, която Фед изкопа за себе си, от факта, че дори през февруари 2022 г. продължаваше с ликвидните инжекции на QE, въпреки че инфлацията беше 7,5%, на 40-годишен връх. Удивително, но въпреки призивите за действие Федералният резерв отхвърли незабавното спиране на количествените облекчения на заседанията си и през декември, и през януари.

Всичко това ни довежда до днес. Данните за инфлацията продължават да изненадват нагоре, а инвазията на Русия в Украйна ще увеличи риска от стагфлационен шок. Междувременно служители на Фед предложиха публично различни възгледи относно това как централната банка трябва да подходи както към повишаването на лихвените проценти, така и към намаляването на раздутия си баланс от 9 трилиона долара.

При липса на адекватни насоки от Фед пазарът се втурна да увеличи цените с очакването за 7-8 вдигания на лихвите само през 2022 г. Някои анализатори на Уолстрийт стигнаха до десет, включително увеличение от 0.5 процентни пункта веднага след срещата на Федералния резерв в средата на март. Други призоваха централната банка на САЩ да приложи спешно увеличение на лихвите между насрочените срещи.

Неоптималните решения на Федералния резерв през последните 12 месеца означават, че следващото му решение също вероятно ще бъде неоптимално. Дори и да имаше добро усещане за настоящия "първи най-добър" политически отговор (политиката, която най-много ще подобри националното благосъстояние от една неоптимална стартова позиция - бел. ред.), едва ли Фед ще успее да го приложи, като се има предвид колко назад са изостанали експертите на банката от икономическите реалности. За да перифразирам старата ирландска шега, не можете да стигнете до първата най-добра политика, ако започвате оттук.

Вместо да може да осигури плавно кацане на американската икономика, сега Фед трябва да избере най-малко вредната алтернатива. Такъв избор е като да ви принудят да изберете мръсна риза, защото вече не са останали чиста. Добри решения няма.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор