Общественици в писмо до властта: Вземете мерки за пропутинската пропаганда в българските медии

Те настояват за противодейстивие от институциите срещу езика на опразата, злоупотребата със свободата на словото и използването му за хибридни цели

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Докато западното и продемократично общество по света е безпрецедентно консолидирано в позицията си срещу руската агресия в Украйна, българското публично пространство продължава да е поле на проруската пропаганда, която от години безпрепятствено залива страната, а в момента - особено интензивно. Много медии, включително обществени и национални, редом с частни от всякакъв калибър, особено видимо в последните дни се превръщат в проводници на прокремълската гледна точка. Това не остава незабелязано.

През уикенда над 35 български интелектуалци и общественици, сред които юристи, журналисти, писатели, лекари, хора от бизнеса и др., изпратиха отворено писмо д
о премиера, парламента, министри, Съвета за електронни медии (СЕМ) и главния прокурор, както и до медиите, в което настояват да се вземат адекватни мерки срещу злоупотребата със свободата на словото и използването му за недемократични цели. В писмото е обърнато внимание на ширещите се в държавни и частни медии руска пропаганда и език на омразата, а също и на начина на преподаване в училище, който води до медийна неграмотност на учениците и неспособност да различават истинските новини от фалшивите.

"Капитал" публикува целия текст на писмото.

1. На 1 март 2022 г. Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руските телевизионни програми RT и "Спутник" и производните й. Това решение е навременно и даже закъсняло, но агресивната пропутинска пропаганда не се осъществява само от тях.

Има и много български медии и български журналисти, които от години участват в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. Контролните органи в лицето на СЕМ и КРС не ги санкционират, "аргументирайки се" с наличието на свободата на словото и липсата на цензура в България. Редица обществени и частни медии в България систематично лансират тези, коренно противоположни на ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани.

Разбираме, че рупорите на руската пропаганда няма да бъдат отстранени бързо от ефир. Но може да им се намери алтернатива - гледната точка на свободомислещите хора, представена от свободомислещи журналисти. Обществените медии са длъжни да правят това по силата на Закона за телевизия и радио. Според чл. 6, ал. 3 от този закон БНР и БНТ трябва да "осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност". Чл. 6, ал. 6 от същия закон ги задължава да "отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика".

БНР и БНТ от години не изпълняват тези свои задължения - както заради политически поръчки, така и поради липсата на подготвени свободомислещи журналисти. Затова предлагаме в ефира на БНТ и БНР да намерят място авторски формати, които сега са изтикани в периферията на медийното пространство, но се водят от качествени и обективни журналисти. Формати, в които се отстоява обективната истина за войната в Украйна, а не се прави антидемократична пропаганда.

Що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, те могат да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис "непроверена/едностранчива информация".

Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган ще бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на "хибридните медии" по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за "хибридни".

2. Обезпокоени сме и от начина на преподаване в училище - както на история, така и на много други предмети, който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.

Настояваме учителите задължително да преминат курс по медийна грамотност, преди да я преподават на учениците като отделен предмет или в часовете по обществени дисциплини. Предметът трябва да е освободен от сложни и ненужни учебни съдържания. В България се извърши "деидеологизация", но не и декомунизация на образованието.

Учениците все още не се възпитават в духа на европейските ценности. В същото време продължават да изучават една странна идеологизирана версия на историческа митология, която представя Русия - най-сериозното препятствие пред изграждането на модерна национална и демократична държава в България - като най-добър приятел и "брат" на българите.

Настояваме също предметът "Гражданско образование", изучаван в момента само в ХI и XII клас, да бъде въведен и в началния и средния курс на българските училища и да бъде преподаван от подготвени учители. Целта е българските ученици да получат базови знания за политиката, либералната демокрация и международните отношения, за да не бъдат "политически неграмотни", и да могат да направят свободен и информиран избор на своите политически възгледи и предпочитания.

3. Обръщаме внимание на прокуратурата, че според чл.419а от НК във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора. Нарушилите този член могат да получат до 5-годишни ефективни присъди.

В страната ни вече влизат бежанци от Украйна - българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. Прокуратурата следва да предприеме действия по компетентност особено спрямо политиците, които вършат посоченото престъпление, като задействат релевантния текст от Наказателния кодекс.

Подписали:

Калин Манолов - журналист и издател

доц. д-р Момчил Дойчев - преподавател в НБУ

проф. д.п.н. Татяна Дронзина - преподавател в СУ

Юлиана Методиева - журналист и правозащитник

проф. д.ф.н. Мартин Табаков - философ, БАН

доц. д-р Петър Воденичаров - социолингвист, ЮЗУ

проф. д-р Зарко Ждраков - преподавател в Художествена академия

о.з. кап. първи ранг Васил Данов - Атлантически съвет на България

полк. Вилис Цуров - Съюза на офицерите от резерва "Атлантик"

Светослав Нахум - писател

доц. д-р Валерия Кардашевска - преподавател в НАТФИЗ

доц. д-р Светлана Божилова - преподавател в СУ

проф. д-р Тодор Тагарев - Българска академия на науките

Александър Кашъмов - адвокат, правозащитник

Мохамед Халаф - журналист

Стойко Стоянов - главен редактор на "Фактор"

Веско Кръпката - поп певец

Даниела Горчева - издател, историк, публицист

Димитър Стоянов - журналист

доц. Велизар Шаламанов - Институт по информационни и комуникационни технологии на БАН

о.р. полк. Владимир Миленски - Атлантически съвет на България

Юлиана Димитрова - учител, историк

инж. Бойко Бочев - бизнесмен

проф. дфн Георги Фотев - социолог, НБУ

Алфред Фосколо - пенсионер, правозащитник

Белчо Дончев - пенсионер, писател

доц. Методи Андреев - преподавател в УАСГ

Виктория Пандурова - инженер, пенсионер

доц. д-р Красен Станчев - икономист и философ

Ангел Димитров Найденов - IT специалист, "Алнусофт" ЕООД

д-р Иван Иванов - лекар

проф. дфн Витан Стефанов Митев - философ

Иван Ибришимов - журналист

Ана Дадалова - машинен инженер

Огнян Ханджиев - юрист

доц. д.с.н. Огнян Минчев - социолог и политолог, СУ

Христо Узунов - актьор

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ju avatar :-|
  ju
  • - 8
  • + 10

  Не на цензурата. В момента пропагандата идва от всички страни. За да сме добре осведомени за гледната точка на всички замесени, не трябва да си заравяме главата под земята. Четете повече източници и ги четете с критична мисъл.

  Нередност?
 • 4
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 4

  Пешо "Волгин" (избрал артистичния си псевдоним "волгин" от руската река Волга) от десетилетия облъчва с кремълска пропаганда от вълните на държавното радио Хоризонт, а за това му се дава заплата, платена от данъците на българските данъкоплатци. И никой (незавосимо кой е шеф на БНР или СЕМ) не може да го барне!

  Нередност?
 • 5
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 1
  • + 4

  Под формата на "глас народен" се прокаврат всякакви безумия. Писмата от трудови колективи са лепкав комунистически синдром, развръзващ ръцете на Партията да вземе "правилно" решение, макар да няма достатъчно основания.
  Цанзура в ХХI век?!
  Цензура при интернет?!
  Цензура в либерална демокроция?!
  Това е нонсенс.

  Нередност?
 • 6
  fuy481065849 avatar :-|
  RealEyesRealizeRealLies
  • - 1
  • + 7

  Значи представянето на дадено събитие от гледната точка на евроатлантическите ценности на ЕС и НАТО е позволено и се насърчава, но ако това същото събитие се разглежда от поглед, различен и несъвпадащ с този на самопровъзгласилият се "свободен свят", веднага се създава едно голямо врякане и врещене, че видиш ли това е пропаганда и трябва да бъде забранено със закон. НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ!!!
  Нали затова е свободата на словото, за да може всеки да изкаже своето мнение и размисъл по въпроса, а зрителят/читателят, информиран как изглеждат двете страни на монетата, да може да отсъди с коя гледна точка съвпада неговият светоглед. Или зрителите/читателите сме "тънкажно" наричани глупаци, неможещи сами да си направят изводите, когато разполагат с достатъчно информация, и затова - ''дай да им показваме нещата, така както "трябва" да ги виждат, 'щото те така и така не разбират от тия работи.''
  Да не говорим пък, че все се канят едни удобни гости, с които стават едни готяни дискусийки, но ако случайно стане объркване и гост е някой, неподдаващ се на манипулация/провокация и подготвен с реални факти, които няма как да се оспорят, почти винаги се започва едно недоизслушване на неговите/нейните отговори, а пък ако нещата се нажежат съвсем и репортера изпусне коня в ряката, "прекъсваме за реклами, останете с нас"!
  Винаги има две и повече гледни точки по даден въпрос, но не и според нашите по- по- и най- медии (било то телевизионни или други).
  А относно "ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани", този избор преди години не е направен чрез демокрация и чрез търсена и намерена пряка обществена подкрепа (чрез референдум, например) на суверена (българският народ!!!).
  Нека бъде направен един референдум сега, или след като не се харесаха резултатите от последния (кой ли не ги хареса и защо ли?!?), позабравихме за този инструмент на демокрацията?
  И последно, относно цензурата, и тук същото нещо от мнооого отдавна - изтриване на коментари и прочие; най-вероятно отново изразяващи различна от нужната гледна точка.
  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно!

  Нередност?
 • 7
  simonapetkova avatar :-|
  simonapetkova
  • - 5
  • + 2

  До коментар [#6] от "RealEyesRealizeRealLies":

  Ами поправи ме ако греша но в момента се води война. И е нормално когато има война коментари и мнения които оправдават подобно ужасно събитие да не им бъде давана гласност. Това е в тотален разрез с ценностите които имаме в 21 век. в Европа.

  Нередност?
 • 8
  fuy481065849 avatar :-|
  RealEyesRealizeRealLies
  • + 4

  До коментар [#7] от "simonapetkova":

  В такъв случай, защо се даваше гласност и се оправдаваха военните действия в Ирак, Афганистан и прочие, в продължение на години? А да, 'щото тогава там бяха терористите нали, не заради петролните залежи, и другите природни богатства в този регион, и не за да може военно-промишления комплекс да поддържа най-голямата икономика в света на изкуствено дишане?
  Хората не осъзнават, че този модерен "демократичен", капиталистичен строй, тази къща от карти, се основава на войната - спре ли войната по света, спре ли производството на оръжия и бойна техника, всичко рухва на секундата.
  BTW, поразтърси се малко из алтернативните информационни източници за да видиш за какво промиване на мозъци става въпрос в момента. Fake news също набират сила, и то отново с цел дискредитиране най-вече на едната страна от конфликта.
  Не ме разбирай погрешно, и аз съм против това ужасно насилие, но всички се правят на ударени и се опитват да прехвърлят 110% от вината на Русия, а всъщност, до тук се стигна заради действията на НАТО през последните 30 години и затварянето на очи и уши към Путиновите опасения и искания за гаранции и изпълнение на договорености от отсрещната страна.
  Това е все едно да имаш крадец пред входната врата, който заплашва теб и семейството ти, и да се правиш, че там няма никого. Питай някой мъж покрай теб как би действал в случая, ако не можеш да звъннеш на полицията и трябва да се справите сами със заплахата.
  Също така, не знам дали видя и информацията за дузината лаборатории за разработване на биологични оръжия в Украйна, финансирани от познай кого?! И между другото, говори се, че и тук в България искат да правят такава лаборатория, с цел "изучаване и неутрализиране на специфични за географския регион болести", що за плоска лъжа! И все пак, моля се дано да не е вярно, дано да греша!
  Също така, виж и картата, на която са нанесени всички натовски бази по света, а след това виж тази с базите на Русия, за да стане по-ясна картината.
  Още веднъж - това, което се случва в Украйна е неприемливо, и можеше да бъде избегнато и предотвратено, но може би кукловодите са искали точно така да стане, което и подозирам.
  Затова се и изнервям, когато позицията на България по случая не е въздържана и неутрална, тъй като със сигурност не е конфликт, в който ние бихме искали да се месим, знаейки в какво състояние е нашата армия.
  И последно само да добавя, относно колективната защита в случай, че нещата излязат извън границите на Украйна, следното нещо пише в Google относно член 5, за който се говори доста често в последно време:

  With the invocation of Article 5, Allies can provide any form of assistance they deem necessary to respond to a situation. This is an individual obligation on each Ally and each Ally is responsible for determining what it deems necessary in the particular circumstances.
  Тоест, членовете на НАТО могат по тяхна преценка да помогнат във военните действия както те намерят за добре, но не е изрично написано, че са задължени да го правят, и големия батко може и да не помогне ако ножа опре до кокала. Въпросът там ще е дали на него ще му изнася.
  Дано да не стигат до там нещата!

  Поздрави и да живее България!

  Нередност?
 • 9
  xyha avatar :-P
  xyha
  • + 4

  Като гледам списъка по-горе , има ли някой нормален работещ човчечец ?

  Нередност?
 • 10
  jzp20646715 avatar :-?
  jzp20646715
  • + 4

  Само грантаджии, американски агенти и Васко Кръпката. Стена на срама!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Кога ще ги стигнем хърватите

Кога ще ги стигнем хърватите

България е наполовина добре

България е наполовина добре