Потьомкинската армия на Путин

Руският президент започна война от слаба материална отправна точка и няма ресурсите да я поддържа дълго време

Докато разходите за отбрана представляват значителен дял от руската икономика, самата сума е доста скромна по стандартите за "велики сили"
Докато разходите за отбрана представляват значителен дял от руската икономика, самата сума е доста скромна по стандартите за "велики сили"
Докато разходите за отбрана представляват значителен дял от руската икономика, самата сума е доста скромна по стандартите за "велики сили"    ©  Shutterstock
Докато разходите за отбрана представляват значителен дял от руската икономика, самата сума е доста скромна по стандартите за "велики сили"    ©  Shutterstock
Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS), в коментар за Project Syndicate.

Войната представлява противоборство на волите - това твърдение на германския стратег Карл фон Клаузевиц е отпреди около 200 години. От тази гледна точка украинците, които яростно защитават родината си, изглежда имат ясно предимство пред нахлулите руски сили. Но за да бъде спечелена една война, волята за това трябва да бъде подкрепена и с военни средства - а това изисква индустриална и икономическа сила. Тук Русия може да има предимство пред Украйна засега, но е далеч по-слаба от Запада, който в крайна сметка има за цел да предизвика.

В икономическо и индустриално отношение Русия в най-добрия случай представлява сила от среден размер. Производството й е само наполовина от това на Германия, а БВП на Руската федерация е приблизително със същия размер като БВП на Италия. Общият БВП на Европейския съюз е почти десет пъти по-голям от този на Русия. А това беше положението, преди да бъде наложена новата поредица от наказателни западни санкции, чиито ефекти тепърва ще се проявяват.

Предвид голямата си икономика Европа може да си позволи да изгради надеждни отбранителни способности. За да изпълнят ангажимента си към НАТО да харчат 2% от БВП годишно за отбрана, европейските държави трябва да увеличат разходите си средно само с 0.5% от БВП. Тъй като общите държавни разходи в тези страни в момента възлизат средно на 45% от БВП, това изглежда напълно осъществимо.

Дори за традиционно изоставащата в разходите за отбрана Германия наскоро обявените краткосрочни инвестиции от 100 милиарда евро представляват само около 2.5% от БВП. Русия, от своя страна, вероятно отделя повече от 4% от своя БВП за отбрана - значителна тежест за страна, която трябва да поддържа скъпа инфраструктура, за да свърже необятната си територия.

Докато разходите за отбрана представляват значителен дял от руската икономика, самата сума е доста скромна, особено по стандартите за "велики сили". Русия похарчи приблизително 60 милиарда долара за отбрана през 2020 г., в сравнение с разходите на Германия от 50 милиарда долара. При този капацитет за харчене и предвид корупцията, която просмуква всеки аспект на руското управление, успешното изграждане на голяма модерна бойна сила, способна да води продължителен конфликт, както и поддръжката на огромни ядрени сили и опитите да реализира амбициите си на велика сила на глобалната сцена биха били наистина удивително постижение.

Русия не може да претендира за такъв успех. Всъщност изглежда, че Русия през цялото време е разполагала с Потьомкинска армия. Терминът "Потьомскинско село" идва от фолклорната история за Григорий Александрович Потьомкин, губернатор на Нова Русия, за когото се твърди, че е построил фалшиви уредени села, за да впечатли Екатерина Велика по време на нейното посещение през 1787 г., за да инспектира новопридобития Крим и околните територии. Но историята на "Потьомкинските села" до голяма степен е мит и историците спорят за това какво всъщност е видяла императрицата по време на обиколката си. Изглежда, че в действителност Потьомкин прави значителни инвестиции в инфраструктурата във и около Крим, но не разполага с ресурсите, необходими, за да свърже новозавладяната територия с останалата част от Русия.

Заедно с неуспеха на Русия да изгради логистичен капацитет, произтичащите от липсата на ресурс слабости в инфраструктурата сериозно възпрепятстват способността на Русия да се защитава срещу английските и други европейски сили по време на Кримската война 60 години по-късно. Докладите, че руските войските в Украйна днес са изправени пред недостиг на храна и гориво сочат, че Русия така и не си е научила урока. Логистиката винаги е областта, която е най-уязвима към корупция в армията.

За да разберем последиците от недостига на ресурси на руските военни трябва да погледнем не само какво се е случило в Украйна, но и какво не се е, което е може би още по-важно. За начало Русия не успя да унищожи комуникационните и други системи за електронно управление.

Дълго време всички предполагаха, че Русия ще подкрепи всяка военна офанзива с "опустошителни" кибератаки. Но тази заплаха не се осъществи, вероятно защото Украйна има подкрепата на западните разузнавателни агенции, чиито способности за кибервойна се основават на значително по-голям набор от таланти и на ноу-хау от американските технологични гиганти.

Всъщност само няколко часа преди началото на инвазията Microsoft откри и блокира зловреден софтуер, насочен към изтриване на данните на украинските правителствени структури и финансови институции. Впоследствие компанията сподели кода с други европейски страни, за да предотврати по-нататъшното му използване.

SpaceX пък изпрати интернет терминалите си Starlink в Украйна, за да компенсира прекъсванията на интернет в страната. Влизането в действие на сателитната интернет система в страната ще отнеме време, тъй като трябва да се инсталират голям брой базови станции. Но това е въпрос на седмици, а не на години.

Друго руско куче, което не излая, са военновъздушните сили, които не успяха да установят контрол над въздушното пространство на Украйна, въпреки че Русия има почти десет пъти повече самолети. Да, Русия използва ракетен бараж, за да извади от употреба редица радарни системи и летища в първия ден от инвазията. Но първият залп не беше последван от втори, тъй като руските запаси от прецизно насочвани ракети и други скъпи боеприпаси са ограничени.

Освен това изглежда, че руските пилоти имат малък опит - вероятно защото, подобно на прецизно насочваното снаряжение, ефективното обучение на пилоти е скъпо. И накрая, ключови оръжейни системи и установки на Русия просто не са актуални.

Путин можеше да влезе в тази война с голям запас от прецизни ракети или с голям запас от валутни резерви. Той избра второто. Сега, когато половината от тези резерви са блокирани от безпрецедентни западни санкции, вероятно съжалява за това решение. Като се има предвид ограниченият капацитет на Русия за бързо увеличаване на производството на оръжия - особено производството на сложни оръжейни системи - изискващи суровини, които той вече не може да набавя от чужбина - перспективите на Путин да поддържа войната си в Украйна изглеждат ограничени.

Путин започна война от слаба материална отправна точка. Той мотивира Европа да започне да инвестира в собствената си отбрана. И постави Русия на пътя към деморализиращ икономически упадък. И преди всичко мотивира украинците да се борят яростно за свободата си.

Ако украинците успеят да устоят на първоначалния натиск, тяхната решимост, заедно с потенциално неограничена подкрепа от Запада, може да обърнат хода на войната на Путин. Както и на режима му.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 32
  • + 5

  Пропагандата в пълна сила. Войната няма да продължи дълго. Дори марионетката Зеленски няма да причини това на собствения си народ макар и подкокоросван от американските му "приятели"!

  Нередност?
 • 2
  krasimir_2510 avatar :-|
  krasimir iliev
  • - 3
  • + 16

  До коментар [#1] от "scuby":

  Елементарен руски трол, това сте вие!Зеленски е достоен човек,който не се бои да се опълчи на руското, ботоксово ,кремълско джудже , с неговите имперски амбиции.А когато видя написано,че американците са предизвикали руската война в Украйна,веднага разпознавам руската пропагандна партенка .А за войната на руските орки срещу братския на руснаците украински народ ,важи популярното руско обяснение:
  "Хотели сделать лучше ,но получилось как обычно " т.е. о.б.о.с.р.а.л.и.с.ь

  Нередност?
 • 3
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 19
  • + 2

  До коментар [#2] от "krasimir iliev":

  Бъркаш, аз съм и винаги съм бил проевропейски трол, но не на сегашната, американизирана Европа. А теб като те гледам какво си писал си най-обикновен посредствен пубер :(

  Нередност?
 • 4
  popopo avatar :-|
  popopo
  • - 1
  • + 14

  До коментар [#1] от "scuby":
  Пак ли ти?
  Ако не защитаваш ГЕРБ, защитаваш Русия.
  И плюеш по опонентите им.
  Кой или кои сте вие?
  Дано поне плащаш абонамент.

  Нередност?
 • 5
  ss avatar :-P
  SS
  • - 19
  • + 3

  Навта и бензин имат ли ? Колко им струва за да движи техниката - копейки ! Титан и никел за танкове имат ли ? Имат си доволно , както и жито за дневен порцион да хранят мужиците ! Та за съжаление на автора Пути си направил сметката пък квот му спрат санкциите ей я Чайна на една ръка растояние - и без това туй дето му го спират и то се прави в Чайна ...

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 29
  • + 7

  Много интелигентно заглавие.
  Уви, с интелигентното до тук. Надолу е пошла пропаганда.

  Колосалното престъпление срещу човечеството на Вашингтон е, че не само направи войната възможна, а и й бабуваше усилено.

  За 8 г с много усилия и вертолетни пари Америка направи от Украина изкуствена анти Русия. И й я подхвърли. Дългото дразнене на руската мечка доби резултат - братоубийствена война, независимо от резултата от която, между руския и малоруския народи ще мине пролятата кръв.

  Да ме прощава Даниел, но по тая война не може да се съди за нищо друго, освен за това колко е податлива човешката психика. Нагледно виждаме как за 8 г може тотално да се промие с терор цял един народ! А ние продължаваме след 75 г. да мислиподобни въздействия да мислим македонците за братя...

  Това е странна война, когато агресорът пази войникът отсреща, мирните жители и цивилната инфраструктура с цената на своя кръв. Кремъл продължава да смята Украина за дружеска страна и народ, които под една или друга форма ще интегрира.
  Според мен това е самоизмама, която ще струва скъпо.

  Чета анализи, които допускат, че след психологическото пречупване и привикването да живеем заедно с войната, ще я направим все по-възможна. И промяната на световния ред вероятно ще настъпи след серия "малки" войни.

  По тая логика вероятно след Украина на Русия ще се наложи да воюва и другаде. С недружествени страни. Може би в една такава война Даниел Грос би могъл да си провери аналитичните способности.

  Нередност?
 • 7
  demokoko18 avatar :-?
  demokoko18
  • - 4
  • + 17

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Леле мале: ​


  "Това е странна война, когато агресорът пази войникът отсреща, мирните жители и цивилната инфраструктура с цената на своя кръв. "
  По кой канал го дават това ? Къде има каквито и да било доказателства за това ? Разбирам, че имате неконтролируемо желание да коментирате под анализите на Капитал, но пък от друга страна се излагате с такива изказвания.

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 20
  • + 5

  До коментар [#7] от "demokoko18":

  Да сте чул на война някой някога да е освобождавал пленници само срещу декларация, че повече няма да воюва?

  Някакви Сталинградски битки при Мариупол или килимни бомбардировки над Киiв?

  Опитайте да се държите сериозно.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Кой ще ни дадеее руски гаааз?

Кой ще ни дадеее руски гаааз?