Сталинизацията на Русия

С осъзнаването, че не може да спечели в Украйна, Путин засилва репресиите у дома с невиждани през този век от руснаците лъжи, насилие и параноя

Дори войната да се проточи с месеци, е трудно да си представим Путин като победител
Дори войната да се проточи с месеци, е трудно да си представим Путин като победител
Дори войната да се проточи с месеци, е трудно да си представим Путин като победител
Дори войната да се проточи с месеци, е трудно да си представим Путин като победител
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Когато Владимир Путин нареди инвазията в Украйна, той мечтаеше да възстанови славата на Руската империя. В крайна сметка възстанови терора на Йосиф Сталин. Не само защото отприщи най-насилствения акт на непредизвикана агресия в Европа от 1939 г. насам, но и защото в резултат на това се превръща в диктатор у дома - Сталин от XXI век, прибягващ както никога досега към лъжи, насилие и параноя.

За да разберем мащаба на лъжите на Путин, нека се върнем към планирането на войната. Руският президент смяташе, че Украйна бързо ще се срине, поради което не подготви народа си за инвазията или войниците си за мисията. Всъщност той уверяваше руските елити, че война няма да има. След две ужасни седмици на бойното поле той все още отрича, че води война, която може да се окаже най-големият конфликт в Европа от 1945 г. насам. За да поддържа всеобхватната си лъжа, Путин затвори почти всички независими медии в Русия, заплашва журналистите с 15 години затвор, ако не повтарят като папагали официалните лъжи на правителството, и арестува хиляди протестиращи срещу войната. С пропагандата, че военната му "операция" денацифицира Украйна, държавните телевизии ресталинизират Русия.

За да разберем апетита на Путин към насилието, трябва да видим как се води войната. След като не успя да си извоюва бърза победа, Русия се опитва да сее паника, като обрича украинските градове на глад и ги бомбардира на сляпо с артилерията си. На 9 март руснаците удариха родилен дом в Мариупол. Ако г-н Путин извършва военни престъпления срещу братята си славяни, които възхвалява в писанията си, той е готов да извърши клане и у дома.

За да преценим степента на параноята на Путин, нека си представим как свършва войната. Русия има повече огнева мощ от Украйна. Тя все още напредва, особено на юг. Все още може да завземе столицата Киев. И все пак, дори войната да се проточи с месеци, е трудно да си представим Путин като победител.

Ако г-н Путин извършва военни престъпления срещу братята си славяни, които възхвалява в писанията си, той е готов да извърши клане и у дома.

Да предположим, че Русия ще успее да наложи ново правителство. Украинците сега са обединени срещу нашественика. Марионетките на Путин не биха могли да управляват без окупация, но Русия няма пари или войски, за да разположи гарнизони на територията на дори половината от Украйна. Доктрината на американската армия гласи, че за да се потуши бунт - в този случай подкрепен и от НАТО - окупаторите се нуждаят от 20 до 25 войници на всеки 1000 души, докато Русия разполага с малко над четирима.

Ако, както Кремъл вече започва да сигнализира, Путин няма да наложи марионетно правителство - защото и не може - той ще трябва да постигне някакъв компромис с Украйна в мирните преговори. И все пак на него ще му е трудно да наложи споразумение. В крайна сметка какво може да направи той, ако следвоенна Украйна възобнови своя завой на запад: да нахлуе ли?

За всички е все по-очевидно, че с инвазията в Украйна Путин допусна катастрофална грешка. Той разби репутацията на уж страховитите въоръжени сили на Русия, които се оказаха тактически неспособни срещу по-малък, по-зле въоръжен, но мотивиран противник. Русия загуби планини от оборудване и понесе хиляди жертви, почти толкова за две седмици, колкото Америка е загубила в Ирак от 2003 г. насам.

Путин донесе унищожителни санкции на страната си. Руската централна банка няма достъп до твърдата валута, от която се нуждае, за да поддържа банковия си сектор и да стабилизира рублата. Брандове като IKEA и Coca-Cola затвориха вратите си в Русия. Някои стоки вече с в режим на порцион. Западните износители спряха жизненоважни за руската индустрия компоненти, което води до спиране на фабриките. Санкциите в енергетиката, които засега са ограничени, заплашват да пресушат притока от чужда валута, от който Русия се нуждае, за да плаща за вноса си.

И като Сталин преди него, Путин унищожава "буржоазията" - големия мотор за модернизацията на Русия. Няма нужда да ги изпраща в гулага, те сами бягат към градове като Истанбул в Турция или Ереван в Армения. Тези, които избират да останат, са оковани от ограничения върху свободата на словото и на сдружаването. Те ще се сблъскат с пълна сила с ударите на високата инфлация и икономическия разпад. Само за две седмици те загубиха страната си.

Сталин ръководеше растящата икономика. Докато извършваше безчинствата си, той консолидира съветската империя. След нападението от нацистка Германия той беше спасен с невероятната жертва на страната си, която прави повече от всяка друга държава, за да спечели войната.

Руснаците, които остават в страната си, ще се сблъскат с пълна сила с ударите на висоата инфлация и икономическия разпад.

Путин не разполага с това предимство. Той не успява да спечели война, която сам подпали, обричайки народа си на бедност. За разлика от Сталин режимът му няма и идеологическо ядро. "Путинизмът", който съчетава национализъм и ортодоксална религия, е предназначен за телевизионната публика. А регионите на Русия, разпръснати в 11 часови зони, вече мърморят, че това е война на Москва.

Когато мащабът на провала на Путин стане пределно ясен, Русия ще влезе в най-опасния момент от този конфликт. Някои фракции на режима ще се обърнат една срещу друга в спирала от взаимни обвинения. Страхувайки се от преврат, Путин няма да вярва на никого, а може да му се наложи и да се бори за властта си. Той може също да се опита да промени хода на войната, като ужаси украинските си врагове и прогони западните им поддръжници с химическо оръжие или дори с ядрен удар.

Докато наблюдава случващото се в Украйна, светът трябва да се стреми да ограничи предстоящата опасност. Той трябва да разкрива лъжите на Путин, като насърчава истината. Западните технологични фирми грешат, като затварят операциите си в Русия, защото предават на режима пълен контрол върху потока от информация. Правителствата, които приветстват украинските бежанци, трябва да приветстват и руските емигранти.

НАТО може да помогне за смекчаване на насилието на Путин - поне в Украйна, като продължи да въоръжава правителството на Володимир Зеленски и да го подкрепя, ако той реши, че е дошло времето да започне сериозни преговори. НАТО може също да увеличи натиска върху руския президент, като ускори въвеждането на незабавни и дълбоки енергийни санкции, макар и с цена за световната икономика.

А Западът може да се опита да овладее параноята на Путин. НАТО трябва да заяви, че няма да стреля по руските сили, стига те да не атакуват първи. Колкото и Западът да иска нов режим в Москва, трябва да заяви, че няма директно да бъде инженер на такъв. Освобождението е задача за руския народ.

Докато Русия потъва, контрастът с президента в съседство е крещящ. Путин е изолиран и морално мъртъв; Зеленски е смел и достъпен обикновен човек, който обедини своя народ и света. Той е антитеза на Путин, а може би и формула за неговото падане. Представете си в какво може да се превърне Русия, след като бъде освободена от своя Сталин на XXI век.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал