По пътя към тоталитаризма и дефолта: как войната в Украйна засяга руснаците

Заедно с икономическите проблеми и изолацията от света руснаците преживяват колективна травма, която ще засегне няколко поколения

Хората, които са анти-Путин – средната класа, интелигенцията, напускат страната
Хората, които са анти-Путин – средната класа, интелигенцията, напускат страната
Хората, които са анти-Путин – средната класа, интелигенцията, напускат страната
Хората, които са анти-Путин – средната класа, интелигенцията, напускат страната
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Нина Павлова (името на авторката е сменено от съображения за нейната сигурност) е руска журналистка на свободна практика, сътрудничила на BBC, Forbes, Guardian, The Global Voices и други чужди медии. Работила е и по докладите на Freedom House за свободата на интернет в Русия за 2016 и 2017 г. Текстът е специално за "Капитал".

За броени дни войната в Украйна, започната от Владимир Путин, се превърна в катастрофа за Русия. Гражданите бързо губят и остатъците от права и свободи, които имаха. Според новите закони, приети за един ден - на 4 март, за "фалшиви" информации за войната можете да получите 15 години затвор. В парламента е внесен законопроект, според който участници в улични протести могат да бъдат изпратен насилствено в армията. Хиляди бяха арестувани на антивоенни митинги. Неправителствените организации са обект на обиски, а независимите медии на практика престанаха да съществуват. Почти всички чуждестранни компании са напуснали страната, което означава, че милиони хора губят работата си.

Граждани в паника се опитват да избягат от страната - всички чакат обявяването на военно положение и "желязната завеса". Картите им Mastercard и Visa вече не работят в чужбина, а целият свят осъжда руснаците за бездействие и подкрепа за войната - въпреки опитите на активни граждани при липса на институции на гражданското общество да се противопоставят. Руснаците преживяват колективна травма и омраза от целия свят и това ще засегне няколко поколения.

Това далеч не е пълна картина на опустошенията, които войната вече донесе. Очаква се да стане още по-зле. Мащабна безработица, затваряне на граници, обща мобилизация, заплаха от ядрена война - това е, от което се страхуват обикновените руснаци и което прогнозират различни експерти. Кои области от руския живот бяха особено засегнати? Унищожаване на свободата на словото и гражданските свободи От 4 март в Русия де факто е въведена военна цензура. Според медийния адвокат Светлана Кузеванова, цитирана от Paper, "фалшива" може да е "всяка информация, че Русия води война, вместо "специална операция", и че е в тази война е агресор". Според нея всеки може да попадне под този закон - активисти, блогъри, журналисти, обикновени потребители на социални мрежи.

Без независими медии

Почти всички независими медии в Русия спряха работата си. Засега това означава, че вече ги няма. Десетки медии са блокирани и този списък непрекъснато се увеличава. Няколко редакции продължават да работят от чужбина - сред тях са Руската служба на BBC, "Медуза", "Агенция", "Важни истории".

При Путин всички те бяха подложени на изключителен натиск. През 2021 г. десетки медии и десетки журналисти бяха официално етикетирани като "чуждестранни агенти". Това означава, че рискуваха затвор - "чуждите агенти" са длъжни да спазват много правила и ограничения, чието нарушение носи наказание до 5 години. Но дори и каленият в издържането на натиск медиен пазар не издържа на заплахата за 15 години затвор.

Терор над гражданите

Обикновените граждани биват жестоко тероризирани - разбиват им главите и ги арестуват за участие в протестен митинг. Ширят се съобщения за изтезания в полицейски участъци - шокиращи истории, белязани от особен цинизъм. В Санкт Петербург, града-герой, оцелялата от блокадата по време на Втората световна война Елена Осипова беше арестувана. А тя отиде на митинга и на следващия ден. В Москва деца бяха арестувани заедно с майките им и качени в затворническа камионетка - те носеха цветя в украинското посолство. Общо над 13 000 души са арестувани от началото на военните действия, като вече са насрочени два процеса, по данни на ОВД-Инфо (независим правозащитен медиен проект - бел. ред.), които не са последни.

За участие в митинги гражданите са заплашени с принудително мобилизиране в армията. Сега руската армия се бие в Украйна, където загиват хиляди войници, така че протестиращите могат да бъдат изпратени на смърт. По-късно може да последват още арести. Русия има система за разпознаване на лица по улиците - служители идваха при протестиращи след митинги в подкрепа на Навални.

Насилието по време на митинги, липсата на справедлив процес, полицейската бруталност и натиск върху медиите са реалност, в която руските граждани живеят от много години. Ситуацията особено се влоши през 2021 г., когато главният опозиционен лидер Алексей Навални първо беше отровен, а след това изпратен в затвора. Организацията му "Фронт за борба с корупцията" беше призната за екстремистка и унищожена, активистите й бяха изпратени в затвора или експулсирани в чужбина. В същото време имаше натиск върху журналисти, адвокати, правозащитници и други сфери на обществения живот.

Нова желязна завеса

Свободата на движение също е нещо от миналото за руснаците. Днес самолетите летят по ограничен брой маршрути - Армения, Грузия, Обединените арабски емирства и няколко други. Повечето страни по света са затворили въздушната комуникация с Русия. Вярно е, че влаковете, до Финландия например, все още се движат. Билетите вече струват астрономически суми, а местата катастрофално не достигат, по летищата гъмжи от хора. Анастасия, която живее в Лондон, в този момент се беше озовала в Москва и на третия опит успя да замине през Финландия.

Паниката възникна заради съобщения в канали в Telegram за въвеждане на военно положение и принудителна мобилизация. Това означава, наред с други неща, затваряне на границите. Путин каза, че военно положение не е планирано, с уговорката - ако Русия не бъде атакувана. Но паниката не стихва и след това. Всички съветват да изтриете от телефона приложения на Telegram, Instagram и опозиционни медии преди да си тръгнете - имаше много свидетелства, че се проверяват на граничния контрол. Хората, които са анти-Путин, напускат страната - средната класа, интелигенцията. Изселването на интелектуалния елит сега се сравнява с "философския параход" от началото на ХХ век - вече 150 журналисти напуснаха Русия, 20-25 хиляди руснаци пристигнаха само в Грузия.

Икономика на ръба на колапс

Безпрецедентните санкции и бягството на инвеститори заради войната вече доведоха до сериозна икономическа криза. Обявените на 28 февруари санкции на западните страни срещу Централната банка на Руската федерация ще й попречат да използва собствените си международни резерви за смекчаване на ефекта. Русия е изключена от SWIFT, стотици големи компании напуснаха пазара, спря обслужването на руските карти Visa и Mastercard. Това може да бъде само началото на остра икономическа криза. "Смятам, че ако санкциите са всеобхватни, икономическите възможности на Русия ще бъдат достатъчни може би за шест месеца или година. След това ще започне катастрофа, както в края на 80-те. Изглежда, че руското ръководство не е очаквало санкциите да бъдат такива", каза Сергей Мовчан, съветник на губернатора на Санкт Петербург, в интервю за Ксения Собчак.

Колективната травма

"Русия вече я няма. Изживяваме катастрофа - не само политическа и икономическа. Това е морална катастрофа", цитира New York Times думите на Антон Долин, най-известният филмов критик в Русия. Той е един от хилядите руснаци, напуснали страната. Загубата на руската идентичност, преживяването на срам и вина е честа тема в социалните мрежи на руснаците, които не подкрепят войната. "Хората изпитват срам, че не могат да направят нещо, за да помогнат, но не трябва да забравяме, че негативните последици ще засегнат всички руснаци по един и същи начин. Не знаем какво ще стане с работата, с икономиката, не знаем какво ще се случи след това. Хората имат право да го нарекат колективна психологическа травма", казва психологът Анна Край пред изданието "Черта".

Тя сравнява руснаците със заложниците на терористи: "В този момент изпитвате чувство, което по своята интензивност е подобно на чувствата например на хората, заловени при терористичната атака в Дубровка или в Беслан. Попадате в напълно нова реалност, безсилни да направите каквото и да било, изправени сте пред огромно количество агресия срещу вас и обвинения в бездействие". Вместо единство на руснаците и ръст на рейтинга си Путин получи разцепление в обществото. Децата се карат с родителите си, които вярват на пропагандата.

"В мен кипи омраза към всички, които подкрепят войната: и защото одобряват смъртта на цивилни, и защото майка ми почина от рак, а парите, които биха могли да бъдат похарчени за подпомагане на пациенти с рак, бяха изразходвани за войната. Не исках зет ми да бъде един от онези хора, които мразя", цитира "Медуза" Максим от Русия.

Всеруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) твърди, че 71% от руснаците подкрепят решението за провеждане на "специална руска военна операция в Украйна". Подобни данни дават и от Фондация "Обществено мнение" (ФОМ). Трябва да се има предвид, че ВЦИОМ и ФОМ са държавни социологически служби, поради което мнозина, както и политологът Валерий Соловей, ги смятат за рупор на пропагандата. Но дори и в техните данни според анализа на "Медуза" има тенденции, че младите хора и децата са по-малко склонни да подкрепят войната, а антивоенните настроения са по-силни в Москва и Санкт Петербург. От екипа на Алексей Навални съобщават за други данни: "Виждаме бърза промяна в оценката на ролята на Русия във войната. Делът на тези, които смятат Русия за агресор, се е удвоил почти, а на тези, които смятат Русия за "миротворец", е намалял наполовина". Според анкетите на ФБК 79% от руснаците смятат, че страните трябва незабавно да седнат на масата за преговори и да сложат край на конфликта.

Какво ще бъде, когато още повече руснаци разберат какво се е случило? Путин ще умре, режимът ще рухне, но колективната травма и разделението на обществото ще преследват руснаците с поколения. Психологът Анна Край вижда това и като възможност за обединение: "Всяко силно преживяване може да обедини. Хората, които преживяват това от страната на жертвите, определено се събират под споделено преживяване на загуба. Сега виждаме какво говорят дори онези хора, които никога не са говорили, като Сергей Лазарев и други известни личности, от които младите политици може би са се държали настрана. Сега всички са солидарни, че не е трябвало да има "специална военна операция". Това може да бъде момент на обединение и сплотяване - както се наблюдава в историята на Германия. Те преживяха последиците от фашизма чрез обединението и съдействието за възстановяване на европейските страни. И това, което Германия направи не само за възстановяване на собственото си лице, но и за запазване на мирните договори, е което им позволи да се обединят на фона на колективна травма".

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  barbarossa avatar :-?
  Barbarossa
  • + 3

  Каква ли е тая дума "дефолта", дали пък няма еквивалентен финансов термин на български език?

  Нередност?
 • 4
  evpetra avatar :-P
  evpetra
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#3] от "popopo":

  Но моля ви се, Лавров каза, че те не са нападали Украйна, значи Украйна е нападнала Русия, както чехите бяха нападнали СССР в Прага през 1968-а година.

  Нередност?
 • 5
  ajsayder avatar :-|
  sim4o
  • + 2

  Реално Русия е в дефолт!

  Нередност?
 • 6
  g_drumeva avatar :-|
  Genoveva Drumeva

  До коментар [#1] от "Barbarossa":

  https://www.manager.bg/ %D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/goldman-sachs-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BB%D1%82

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал