Възможнитe изходи от войната на Русия в Украйна и стратегическият избор на Китай

Китай е единствената страна в света, способна да предотврати ескалацията и по-нататъшните авантюри на Путин, и трябва да използва в пълна степен това уникално предимство

Перспективата Путин да си осигури победа с подкрепата на Китай в момента изглежда мрачна за него
Перспективата Путин да си осигури победа с подкрепата на Китай в момента изглежда мрачна за него
Перспективата Путин да си осигури победа с подкрепата на Китай в момента изглежда мрачна за него
Перспективата Путин да си осигури победа с подкрепата на Китай в момента изглежда мрачна за него
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Ху Уей, председател на Шанхайската асоциация за изследване на публичните политики и на академичния съвет на института Charhar, китайски тинк-танк в областта на международните отношения, в статия за изданието US-China Perception Monitor.

Руско-украинската война е най-тежкият геополитически конфликт след Втората световна война и ще доведе до много по-големи глобални последици от атаките на 11 септември. В този критичен момент Китай трябва точно да анализира и оцени посоката на войната и нейното потенциално въздействие върху международната ситуация. В същото време, за да се стреми към относително благоприятна външна среда, Китай трябва да реагира гъвкаво и да прави стратегически избори, които да отговарят на неговите дългосрочни интереси. "Специалната военна операция" на Русия срещу Украйна предизвика големи противоречия в Китай, като нейните поддръжници и противници се разделиха на две непримиримо враждуващи страни. Тази статия не представлява нито една страна, а е опит за обективен анализ на възможните последици от войната заедно със съответните опции за противодействие.

Как може да се развие руско-украинската война

1. Владимир Путин може да не успее да постигне обявените от него цели, което поставя Русия в трудно положение. Целта на атаката на Путин беше веднъж завинаги да реши "украинския проблем" и да отклони вниманието от вътрешната криза на Русия, като превземе Украйна с блицкриг, замени нейното ръководство и култивира проруско правителство. Блицкригът обаче се провали, а Русия не е в състояние да поддържа продължителна война и свързаните с нея високи разходи. С евентуален опит за ядрена война Русия ще се окаже сама срещу целия свят, без опции за победа.

Ситуацията и вътре, и в чужбина става все по-неблагоприятна за Русия. Дори руската армия да окупира столицата на Украйна Киев и да наложи марионетно правителство на висока цена, това няма да означава окончателна победа. В този момент най-добрият вариант за Путин е да сложи край на войната по някакъв приличен начин - чрез мирни преговори, което изисква Украйна да направи съществени отстъпки. Но това, което не е постижимо на бойното поле, е трудно да се постигне и на масата за преговори. Във всички случаи тази военна акция представлява необратима грешка.

2. Конфликтът може да ескалира допълнително и не може да се изключи евентуалното участие на Запада във войната. Макар че ескалацията би му струвала скъпо, има голяма вероятност Путин да не се откаже лесно предвид характера си и неограничената власт. Руско-украинската война може да ескалира извън обхвата и региона на Украйна и може дори да включи възможността за ядрен удар. Ако това се случи, САЩ и Европа не могат да останат встрани, което води до световна или дори ядрена война. Резултатът би бил катастрофа за човечеството. Предвид че военната мощ на Русия не е равностойна на мощта на НАТО, тази последна конфронтация би била още по-лоша за Путин.

3. Дори ако Русия успее да завземе Украйна с отчаян хазартен ход, тя ще продължи да е политически горещ картоф. При всички случаи Русия ще носи много тежко бреме. При такива обстоятелства, независимо дали Владимир Зеленски е жив или не, Украйна най-вероятно ще създаде правителство в изгнание, за да се изправи срещу Русия в дългосрочен план. Русия ще бъде обект както на западните санкции, така и на бунт на територията на Украйна. Бойните линии ще бъдат чертани много дълго. Руската икономика ще бъде неустойчива и в крайна сметка ще бъде повлечена надолу. Този период няма да надвиши няколко години.

4. Политическата ситуация в Русия може да се промени, включително да се разпадне в ръцете на Запада. След като блицкригът на Путин се провали, а западните санкции достигнаха безпрецедентен обхват, надеждата за победата на Русия е малка. Тъй като поминъкът на хората е сериозно засегнат и тъй като антивоенните и антипутинските сили се обединяват, не може да се изключи възможността за политически бунт в Русия. При икономика на ръба на колапса за Путин би било трудно дори да подпре опасната ситуация без загубата на руско-украинската война. Ако Путин бъде свален от власт поради граждански бунт, държавен преврат или друга причина, за Русия би било още по-малко вероятно да се изправи срещу Запада. И със сигурност статутът й като велика сила ще приключи.

При което и да е от тези развития силата на Запада ще нарасне значително, НАТО ще продължи да се разширява, както и влиянието на САЩ в незападния свят. Руско-украинската война, независимо как Русия ще постигне политическата си трансформация, силно ще отслаби антизападните сили в света. Сцената след съветските и източните катаклизми през 1991 г. може да се повтори: теориите за "края на идеологията" може да се появят отново, възраждането на третата вълна на демократизация ще загуби инерция и повече страни от третия свят ще прегърнат Запада.

Западът ще има повече "хегемония" както по отношение на военната мощ, така и по отношение на ценностите и институциите, неговата твърда и мека сила ще нараснат. На този фон Китай ще стане по-изолиран в установената рамка, ако не предприеме проактивни стъпки. След като Путин падне, САЩ вече няма да са изправени пред два стратегически конкурента, а ще остане само с Китай за стратегическо сдържане. Европа ще се отдръпне допълнително от Китай; Япония ще стане антикитайският авангард; Южна Корея ще се приближи още повече към САЩ; Тайван ще се присъедини към антикитайския хор, а останалата част от света ще трябва да избира на коя страна да застане на стадния принцип. Китай не само ще бъде обкръжен военно от САЩ, НАТО, QUAD (Quadrilateral Security Dialogue, включващ Австралия, Индия, Япония и САЩ - бел. ред.) и AUKUS (тристранен пакт за сигурност между Австралия, Великобритания и САЩ - бел. ред.), но и ще бъде предизвикан от западните ценности и системи.

Стратегическите избори пред Китай

1. Китай не може да бъде обвързан с Путин и той трябва да бъде отрязан възможно най-скоро. Това, че ескалацията на конфликта между Русия и Запада помага да се отклони вниманието на САЩ от Китай, може да радва Китай, но за да подкрепи Путин, е необходимо Русия победи. Освен ако Путин не успее да си осигури победа с подкрепата на Китай - перспектива, която в момента изглежда мрачна за него. Китай няма това влияние, за да подкрепи Русия. Както се знае, в международната политика "няма вечни съюзници, нито вечни врагове, а само вечни интереси". При сегашните международни обстоятелства Китай трябва да защити собствените си най-добри интереси, което означава да избере по-малката от двете злини и да се разтовари от бремето на Русия възможно най-скоро. Понастоящем се смята, че все още има период от една или две седмици, преди Китай да загуби пространството си за маневриране. Китай трябва да действа решително.

2. Китай трябва да избягва да играе и с двете страни и да избере доминиращата в света позиция. Понастоящем Китай се опитва да не обиди и двете страни и да върви по средата - в изявленията си, както и с гласуването "въздържал се" в Съвета за сигурност и в Общото събрание на ООН. Тази позиция обаче, освен че не отговаря на нуждите на Русия, разгневи Украйна и нейните поддръжници и симпатизанти, поставяйки Китай на грешната страна и срещу по-голямата част от света. В някои случаи привидният неутралитет е разумен избор, но той не се отнася за тази война, където Китай няма какво да спечели. Като се има предвид, че Китай винаги е застъпвал зачитането на националния суверенитет и териториалната цялост, той може да избегне по-нататъшна изолация само като застане с повечето страни в света. Тази позиция е благоприятна също и за уреждането на въпроса с Тайван.

3. Китай трябва да постигне възможно най-големия стратегически пробив и да не бъде допълнително изолиран от Запада. Откъсването от Путин ще помогне за изграждането на международния имидж на Китай и ще облекчи отношенията му със САЩ и Запада. Въпреки че е труден и изисква голяма мъдрост, това е най-добрият вариант за бъдещето. Възгледът, че геополитическото противостояние в Европа, предизвикано от войната в Украйна, ще забави значително стратегическото преминаване на САЩ от Европа към Индо-Тихоокеанския регион, не може да се приема с прекомерен оптимизъм. Вече има гласове в САЩ, че Европа е важна, но Китай е по-важен и основната цел на САЩ е да възпрепятства Китай да стане доминираща сила в Индо-Тихоокеанския регион.

При такива обстоятелства основният приоритет на Китай е да направи съответните стратегически корекции, за да промени враждебното американско отношение и да се спаси от изолация. Основното е да се попречи на САЩ и Запада да наложат съвместни санкции на Китай.

4. Китай трябва да предотврати избухването на световни войни и на ядрени войни и да даде незаменим принос за световния мир. Тъй като Путин изрично поиска стратегическите сили за възпиране на Русия да влязат в състояние на специална бойна готовност, руско-украинската война може да излезе извън контрол. Една справедлива кауза привлича голяма подкрепа; една несправедлива намира малко. Ако Русия предизвика световна или дори ядрена война, тя със сигурност ще предизвика световни сътресения.

За да демонстрира ролята си на отговорна голяма сила, Китай не само не може да застане с Путин, но също така трябва да предприеме конкретни действия, за да предотврати възможните му по-нататъшни авантюри. Китай е единствената страна в света с тази способност и трябва да използва в пълна степен това уникално предимство. Оттеглянето на китайската подкрепа за Путин най-вероятно ще сложи край на войната или поне той няма да посмее да я ескалира. В резултат на това Китай със сигурност ще спечели широко международно признание за поддържането на световния мир, което може да помогне не само за предотвратяване на изолацията на Китай, но и да послужи като възможност за подобряване на отношенията му със Съединените щати и Запада.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 5

  Нормално. И в комунистически Китай има неолиберални NGO, които ратуват за дружба със САЩ. П`о ми е странно откъде е изкопано това мнение, след като сайта на въпросното китайско NGO не е обновяван от 28 септември 2015 г:
  http://charhar.china.org.cn/2015-09/28/content_36700957.htm

  Както казваше председателят Мао: Нека цъфтят всякакви цветя...

  В случая обаче е по-съществена позицията на управляващата в КНР партия. В своя англоезичен официоз Global Times тя я е озвучила много ясно и категорично чрез коментатора Ху Ксиджин: Китай няма да се стреми да облекчи напрежението със САЩ, като навреди на отношенията Китай-Русия:

  https://www.globaltimes.cn/page/202203/1254841.shtml

  Доста по-грубо го каза онзи ден пакистанският премиер Имран Хан на натиска на 22-ма западни посланици в Исламабад да заклейми Русия: Ние да не сме ви роби?!

  Та да не се окаже накрая, че изолиран е Западът?

  Нередност?
 • 2
  valdim avatar :-|
  Dimov
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  E? Ще се окаже ли "Западът" изолиран или не, според теб, D-r D? Много "мъдро" да завършиш мета-анализа си с въпрос...Един вид "Всичко знам, но няма да ви кажа!"

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 6

  Не, Димов, това не е матаанализ. Просто првавя връзка между три факта: идеално пасващата теза на NGO-то, позицията на официалн Пекин и изказването на пакистнския премиер.
  И да - няма страна в Латинска, Азия (освен Ю.Корея и Япония) и Африка, която да подкрепя американската линия на конфронтация. Няма! Американският кръг е Европа, въпросните две и Австралия.

  Между другото, тук не го пише, но все повече торови, металургични, целулазни, химически предприятия в Италия, Франция, Германия, Норвегия спират работа поради непосилните цени на енергията. Асоциациите на производителите на практика от всички сектори на икономиката в ЕС на 9 март са изпратили колективно писмо до Урсула по темата. Тираджиите в Италия са в безсрочна стачка, защото при над 2Е цена на горивата транспортът умира.

  Не съм прочел в Индия, Мексико, Виетнам или Бразилия да има сходен проблем.
  Може би защото не си самоналожиха санкции?
  Уф, пак въпрос за финал..
  Добре, ще завърша с констатация: Защото не си самоналожиха санкции.

  Нередност?
 • 4
  boz07646724 avatar :-|
  boz07646724
  • - 2
  • + 3

  Откъде го изкопахте тоя китайски грантаджия? Абсурдни съчинения.
  Първо се говори за "цел", без да е наясно с нея. Целта уж била блицкриг, обаче пък другата опорка е че ползвали новобранци в началото. С новобранци от наборни войски ли се прави блицкриг в 40-милионна страна - най-големата по територия в Европа след Русия? Ами да си уточняват опорките.
  После, крайната цел била окупация и постоянен контрол над целата територия. Защо ѝ е на Русия да го прави? Достатъчно е да падне Киев и другите големи градове на Изток и контрол над южните области между Приднестровието и Донбас. Това ще постави Украйна и Запада на колене да приемат всички руски искания, иначе следва безвъзвратна загуба на 1/3 от територията, достъпа до море, 2/3 от производството на ел. енергия и пр. Та защо Русия да сключва мир сега, след като е въпрос на време да заеме много по-силна позиция за преговори, т.е. за ултиматум?
  Западът нема полезен ход и му предстои позорна загуба и изтегляне от Украйна, затова са в такава паника и истерия.

  Нередност?
 • 6
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev

  До коментар [#4] от "boz07646724":

  Отиди го обясни това на украинците. Няма да се съгласят с теб. Русия я чака позорно изтегляне от бойното поле, даже Крим няма да запази. Колкото по-дълго руснаците не си заменят Путин, толкова повече поколения от техните ДЕЦА ще плащат с мизерен икономически живот ... Друго - оттук нататък, никой няма да защити РФ и тя ще се разпадне. Щото е явно че общество нямат и един диктатор и медицински луд човек командва 6,000 ядрени глави ...

  Нередност?
 • 7
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Китайското общество, в унисон с манталитета си да се печели сребро, са съвсем съгласни Русланд да им е суровинен придатък...
  Ситуацията ги улеснява - като са будали путлерустите, защо да ги спират... Войната ше свърши, оръжията похабени и унищожени, а на север - гори, горива, метали... купуваш компании за паница леща...

  На Европа и САЩ беше нужно още отпреди 15 г. да дадат вектор към ИЕ и ЮА на фабриките в Китай... Да се оправят вътрешно с нов ТехноСкок... Защото ако се продължи политиката на Чаймерика, по никакъв начин светът не е защитен от нов Си Путлер, който ще завладява Тайван...
  В ковид кризата се усетихме колко сме станали зависими от тия, с различна от християнската, култури...
  Вирусът бе разпространен от ККП по света... както Путлер войната днес.. аналогът и пораженията са очевадни...
  Време е светът - извън Китайската диктатура, да действа овреме... Преди путлероподобна агресия..
  Войната в Украйна един ден ще свърши...като ковид 19...
  Какво ще следва = това е важното... В Русия няма да има диктатор... пак ще купуваме газ и нефт от тях... при пазарни договорки и извън политическото.
  ... А с император Си Пух?... Със същата корупция, довела го на поста? А?...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал