България кучета я яли

Десетте години на Борисов и ГЕРБ

"Не трябва да се чувстваме виновни, че сме носили отговорността за управлението на страната десет години, ние управлявахме добре и в полза на гражданите." Думите са на зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев при преизбирането на Бойко Борисов за лидер и показват пълната безскрупулност, до която могат да стигнат политиците в България. Самият Борисов пък сравни партията си със стадо, тъй като все още имала "нужда от куче".

Десет години всъщност са много време. И ако управлението беше в полза на гражданите, трябваше все по нещо да е проличало. Но за цялото десетилетие не мръднахме от последното място в ЕС както по обобщената оценка за качеството на живота, така и по отделните му измерители. Което е напълно логично предвид мащаба на корупцията, само загатнат от скандали като този с милиардите за "Хемус".

Войната в Украйна вдигна още по-нагоре завесата върху пробитата при управлението на Борисов държава. Армията не може да сформира повече от един батальон по натовски стандарти, а руските МиГ-ове вече не могат да пазят небето. Обещанията за диверсифициране на газовите доставки, с които дойде на власт, приключиха с руски газопровод, за който връчи на данъкоплатците поредната сметка от няколко милиарда. Енергийна зависимост от Русия си остана същата, Борисов просто обслужи стратегическата й цел Украйна да бъде отрязана от транзита, а новото трасе през България да осигури суровина за подкрепящите Путин Сърбия и Унгария.

Точно сега, с инвазията на Русия в Украйна, се вижда по-ясно от всякога, че заедно с политическия избор за тези над 10 години да не се построи връзката с Гърция построеният само за година газопровод няма никакво друго значение, освен да прокарва геополитическите интереси на Кремъл.

Като теглим чертата на трите мандата на ГЕРБ и Борисов, наистина България кучета я яли.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 2

  Руснаци шефове в ЛУКОЙЛ са с българско гражданство за особени заслуги в икономиката. Заслугите - че са шефове:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160621301716189
  ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас от 20 години не отчита печалби и не плаща данъци в България. Това обаче не пречи руснаци шефове в ЛУКОЙЛ да получат българско гражданство за особени заслуги в икономиката. Освен тях българско гражданство по заслуги са получили и поне 3-ма баскетболисти, треньор и дори дизайнер на инфраструктурни проекти, всичките свързани с ЛУКОЙЛ.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал