Коментар | Русия трябва да плаща репарации

Докато човешката цена на войната на Путин в Украйна е неизчислима, Русия трябва да поеме сметката за възстановяването на страната

Агресивната война на Путин в Украйна е терористична атака в огромен мащаб
Агресивната война на Путин в Украйна е терористична атака в огромен мащаб
Агресивната война на Путин в Украйна е терористична атака в огромен мащаб    ©  Shutterstock
Агресивната война на Путин в Украйна е терористична атака в огромен мащаб    ©  Shutterstock
Андерс Ослунд, шведски икономист, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет и автор на "Крони капитализмът на Русия: пътят от пазарна икономика до клептокрация", в коментар за "Project Syndicate".

Докато войските на руския президент Владимир Путин в Украйна са затънали на едно място, украинските сили започнаха да си възвръщат територии. Министерството на отбраната на Украйна публикува ежедневни доклади за това колко военни активи е загубила Русия. Три седмици след руската инвазия министерството смята, че 15 600 руски войници са били убити - толкова, колкото Съветският съюз губи за девет години война в Афганистан. Украинците твърдят, че са унищожили 40% от 120-те руски батальонни тактически групи, разположени в Украйна. Руската армия изглежда е близо до точката си на пречупване и не е изключено да може да бъде прогонена от Украйна.

Въпреки че е прекалено рано да се обявява каквато и да е победа, не е твърде рано да започнем да мислим какво да направим за Украйна след като руските сили си тръгнат. След двете предишни национални мобилизации на Украйна - Оранжевата революция през 2004 г. и Евромайдан през 2014 г. - инерцията за реформи бързо изчезна. Този път Западът трябва да направи повече, за да помогне на Украйна да прекоси финалната линия, както направиха Полша и други държави след 1989 г.

Безразборните бомбардировки на Русия на цивилни цели и подобни терористични тактики доведоха до огромни загуби. Икономическият съветник на украинския президент Владимир Зеленски Олег Устенко изчислява, че щетите за страната му вече надхвърлят 100 млрд. долара - разумна преценка, въпреки че все още не може да бъде проверена. Виенският институт за международни икономически изследвания определя разходите за възстановяване на окупирания Донбаски регион на 22 млрд. долара; а украинските корпоративни искове пред Постоянния арбитражен съд в Хага възлизат на около 10 млрд. долара. Всичко това са претенции към Руската федерация, която трябва да бъде принудена да плаща репарации на Украйна.

За щастие плащането на репарациите е напълно възможно. Страните от Г7 разумно решиха да замразят валутните резерви на руската централна банка в рамките на съответните си юрисдикции. Тези средства са значителни и възлизат на около 400 млрд. долара. Сега те могат да бъдат конфискувани - чрез националното законодателство във всяка страна - на основанието, че Путин извършва престъпления срещу човечеството и престъпления срещу мира.

Престъпленията на Русия не са под въпрос. На 16 март най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, постанови с 13-2 гласа (с несъгласие на представителите на Русия и Китай), че Русия "незабавно трябва да преустанови военните операции, които започна на 24 февруари". А по-рано този месец Общото събрание на ООН поиска с огромно мнозинство Русия "незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои военни сили от територията на Украйна в рамките на нейните международно признати граници". Постоянното членство на Русия в Съвета за сигурност на ООН не й дава имунитет от международното право. Както правилно посочи президентът на САЩ Джо Байдън, Путин е "военнопрестъпник".

В отговор Путин обвинява САЩ и Европейския съюз в неизпълнение на "задълженията си към Русия" заради замразяването на международните валутни резерви на Руската федерация. Явно той иска светът да вярва, че това "престъпление" е съпоставимо с неговата агресивна война - с хилядите й неоправдаеми убийства, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Придържайки се към международното право, държавите - членки на Г-7, трябва да обявят намерението си да изземат руски активи и ясно да дадат на Кремъл да разбере, че ще трябва да плати за всичко, което унищожава в Украйна. Колкото повече щети причинява, толкова повече средства ще бъдат удържани от сметките му. След това тези пари трябва да бъдат употребени по подходящи канали в полза на Украйна.

За тази цел Г7 може да създаде Администрация за развитието на Украйна (UDA) и да избере надзорен съвет, който да гарантира добро управление. В UDA трябва да са включени всички уместни за ситуацията приятелски международни играчи - ЕС, САЩ, Обединеното кралство, Канада, Международния валутен фонд, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и ООН. Русия и нейните съюзници трябва да бъдат останат навън.

Тази структура следва да има няколко функции, първата от които е застрахователна. Украинските държавни агенции, компании и физически лица ще предявят застрахователни искове на стойност милиарди долари за унищожено имущество. Вместо да бъдат предавани на частни и международни застрахователни компании, тези искове трябва да бъдат насочени към новата администрация. В противен случай никой в Украйна няма да може да получи застраховка с години. Рисковете - и съответно таксите - биха били непосилни.

След като либийски агенти поставят бомба върху самолет, който се взривява над Локърби, Шотландия, през 1988 г., Либия в крайна сметка се съгласява да плати 2.7 млрд. долара компенсация на семействата на жертвите. Агресивната война на Русия в Украйна попада в същата категория: това е терористична атака, само че в пъти по-голям мащаб. А с прецедента от Локърби вече можем да преценим какви обезщетения ще дължи Русия на украинските си жертви (или техните семейства).

Украйна също ще се нуждае от своеобразен план "Маршал" за реконструкцията на унищоженото. Преди войната Зеленски набра популярност сред украинците с кампанията си за пътното строителство - крайно необходима програма за инвестиции в инфраструктура, която сега ще е необходима повече от всякога. UDA трябва да подпомага тези усилия и да осигури богато финансиране за магистрали, пристанища, летища, железопътни линии и други форми на критична инфраструктура.

Администрацията също би трябвало да отговаря за обществените поръчки, тъй като това традиционно е най-големият източник на корупция в Украйна. За щастие, Украйна вече е разработила отлична електронна система, ProZorro, за да подобри прозрачността и да гарантира, че парите се използват по предназначение. За да се подсили честното управление на средствата, всички правни спорове би трябвало да бъдат изпращани на международен арбитраж (обикновено в Хага или в Стокхолм).

Но Украйна не може да успее, освен ако бизнес средата в страната не се подобри. Следователно следвоенната международна подкрепа ще трябва да бъде обвързана със стабилни институционални реформи. Първата стъпка трябва да бъде реформирането на самото правителство, за да започне да функционира нормално. Основният приоритет е да се установи върховенство на закона и да се укрепят правата на собственост чрез реформа на съдебната система, прокуратурата и службите за сигурност. Друг приоритет е да се разпродадат хилядите държавни компании, които пораждат корупция и разхищение на публични среда, и да се въведе правилно корпоративно управление в останалите.

И накрая, ще са необходими реформи и финансиране в помощ на социалния сектор на Украйна - от здравеопазване до образование. Въпреки че човешката цена на войната на Путин е неизчислима, икономическата е. Каквато и да е общата сума, Русия трябва да поеме сметката.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  telqk avatar :-?
  telqk
  • - 4
  • + 3

  Не само репарации а и ангариски труд до пълно възтановяване на Украйна!

  Нередност?
 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • - 3
  • + 1

  Също така и газ и нефт на китайски 1/3 цени.. украинците и дригите екс ссср републики са участвали навремето в разработката на находищата и инфраструктурата.....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал