Може ли войната на Путин да помогне на Орбан за изборите в неделя

Предвид дълбоката поляризация на унгарската политика резултатът от вота ще се решава от колебаещите се избиратели

След като отказа военна помощ на Киев Орбан се появи в стил "Зеленски" на плакати из цяла Унгария, а съседни билбордове заклеймяват опозицията като подпалвачи на война.
След като отказа военна помощ на Киев Орбан се появи в стил "Зеленски" на плакати из цяла Унгария, а съседни билбордове заклеймяват опозицията като подпалвачи на война.
След като отказа военна помощ на Киев Орбан се появи в стил "Зеленски" на плакати из цяла Унгария, а съседни билбордове заклеймяват опозицията като подпалвачи на война.
След като отказа военна помощ на Киев Орбан се появи в стил "Зеленски" на плакати из цяла Унгария, а съседни билбордове заклеймяват опозицията като подпалвачи на война.
Зузана Шелени е унгарски политик и експерт по външна политика, бивш депутат от "Фидес" и настоящ критик на политиката на Виктор Орбан

В началото на март из цяла Унгария се появиха нови плакати - с лозунга "Да спасим мира и сигурността на Унгария!". Те показват премиера Виктор Орбан в черно яке, с насочен на средна дистанция поглед, с уверено, решително изражение. Вижда се, че целта е да прилича на Володимир Зеленски, президентът и в момента военен лидер на Украйна.

Плакатът се появи десет дни след като Русия нападна Украйна - събитие, което измести предизборните разкази на политическите партии преди парламентарните избори в Унгария на 3 април. Когато започна противната война на Путин, всички в Унгария очакваха, че това ще намали подкрепата за управляващата партия "Фидес".

Известно е, че някога антируският Виктор Орбан се обърна към Путин през последното десетилетие, укрепвайки връзките си с него извън национален интерес на Унгария. Като се споразумя тайно с Путин да построи две нови атомни електроцентрали, сключвайки непрозрачни газови сделки и приютявайки руска "шпионска банка" в Будапеща - въпреки протеста на опозицията и западните съюзници на Унгария, - Орбан настоя, че е възможно да се танцува между Русия и ЕС. Медиите, контролирани от "Фидес", изпълняват проруска комуникационна стратегия от години - често споделят руски фалшиви новини за обработване на общественото мнение. Въпреки тази пропаганда 60% от унгарците смятат, че Унгария се е сближила твърде много с Русия.

Промяната в общественото мнение едва ли би била изненадваща предвид множеството украинци, които се появиха по границите на Унгария в първия ден от инвазията. Руската агресия събуди националните спомени за Унгарското въстание срещу съветския контрол през 1956 г., чийто лозунг "Руснаци, вървете си в къщи!" стана нещо обичайно през дългите комунистически години. През 2022 г. заставането на страната на Украйна заедно с нашите западни съюзници, е колкото морален дълг за унгарците, толкова и прагматичен национален интерес.

Обединената опозиция в Унгария бързо промени посланието на кампанията си, като настоя Орбан да се присъедини към европейските съюзници в подкрепа на Украйна и нейния народ. Те представят изборите като съдбовен кръстопът между Европа и авторитарния Изток.

Първоначално войната смути "Фидес". Орбан очевидно беше разчел погрешно намеренията на Путин само три седмици по-рано, когато се завърна от московска "мирна мисия", имайки единствената цел да се покаже рамо до рамо с Путин като световен лидер. В крайна сметка обаче той неохотно подкрепи ЕС при въвеждането на санкции срещу Русия. Но скоро стана ясно, че Орбан не се е отказал от идеята да балансира между двата лагера.

Той заяви, че "войната не е допустима по никаква причина и Унгария осъжда тези, които правят това". Но и предупреди, че ако Унгария спре сътрудничеството си с Русия за газа и петрола, цените на енергията биха се утроили и той вече не би могъл да гарантира ниските сметки на домакинствата, които правителството му поддържа от 2014 г. насам. Унгария ще подкрепи бежанците и ще осигури на Украйна храна и гориво, но не и оръжие. Орбан обвини опозицията, че се опитва да въвлече Унгария във войната. До плакатите му в стил Зеленски се появиха нови билбордове, заклеймяващи опозицията като подпалвачи на война.

Това, което наистина има значение в кампанията, е, че Унгария е най-дългогодишната нелиберална държава в ЕС, в която правителството е изкривило правилата в своя полза. Според ОССЕ унгарските избори "се характеризират с повсеместно припокриване между ресурсите на държавата и управляващата партия, което подкопава способността на съперниците да се съревновават на равни начала".

"Фидес" харчи неизчислими публични средства за кампанията, докато опозиционните партии трябва да отчитат всяка стотинка пред държавните органи. Партията контролира най-малко две трети от медиите в Унгария, като прилага строг контрол върху информацията. От 2018 г. още няколко независими медии бяха затворени или поети от приближени на "Фидес" фигури, които непрекъснато пропагандират посланията на управляващата партия и разпространяват клевети и конспиративни теории за опозиционни политици.

Без сериозен парламентарен надзор "Фидес" също така използва държавния бюджет за купуване на политическа подкрепа. През последните месеци на 2021 г. управляващата партия раздаде допълнителни помощи на пенсионери, младежи и семейства с деца и предприе мерки за облекчаване на разходите на домакинствата, като ограничи цените на енергията и основните хранителни продукти, наливайки 5 милиарда евро към избирателите.

Нечестните условия се виждат най-добре в изборния закон, който, след като беше променен от "Фидес" през 2011 г., осигури конституционно мнозинство за управлението на Орбан (67% от местата в парламента) със значително по-малко от половината избиратели. Скорошни промени в изборното законодателство бяха предназначени да затруднят сътрудничеството между опозиционните партии.

Въпреки всички тези пречки, шест партии, включително левите, либералните и зелените, както и дясната "Йоббик", участват в единна платформа на тези избори. Опозицията има най-добрите си шансове да спечели от дванайсет години насам. Но формулирането на съвместни послания в рамките на такава многопартийна кампания е сложно. Седмица преди вота предизборната кампания е интензивна, а политическата ситуация - нестабилна.

Предвид дълбоката поляризация на унгарската политика изборите ще се решават от колебаещите се избиратели. Омръзна ли им вече Орбан, или ще се доверят на опитните му ръце за разрешаването на следващата криза в страната. Ще успее ли опозицията да спечели на това нечестно поле за игра.

Политическата среда, объркана от COVID-19 и икономическата нестабилност, не е била толкова непредвидима, колкото е днес. Путиновата война добавя допълнителна несигурност. Но апаратът на Орбан е здрав. Ако опозицията победи, това ще бъде в условията на големи трудности предвид огромната нелибералната система, натрупана срещу тях.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал