Страхът от рецесия променя настроението в икономиката

Въпреки че икономическият пейзаж е най-розовият от месеци, инфлацията поражда нов етап на притеснения и в домакинствата, и в бизнеса

Комбинация от война в Украйна, прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените
Комбинация от война в Украйна, прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените
Комбинация от война в Украйна, прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените    ©  Shutterstock
Комбинация от война в Украйна, прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените    ©  Shutterstock
Барти Скот и Бен Уинк в коментар за Business Insider

Инфлацията расте вече близо година. Оттогава и доверието на американците в икономиката пада и е близо до 11-годишни дъна, въпреки че по-широкото възстановяване върви изключително добре.

Бизнесите наемат три пъти повече спрямо равнището при последния спад. Американците харчат пари с рекордни темпове. А всекидневната статистика за вирусните инфекции е най-ниската от миналото лято. През 2021 г. икономиката нарасна с темп, невиждан от 1984 г. Икономическият пейзаж е най-розовият от месеци, но инфлацията, за която през февруари имаше оптимизъм, че ще започне да се топи, развали настроението.

През последните седмици нещо в разговора за икономиката се промени. Търсенията в Google за "рецесия" нараснаха в средата на март, както и за "кривата на доходността" и "идва ли рецесията през 2022 г.". И финансовата преса също ожесточено обсъжда вероятността от рецесия тази година. "Ето едно супер странно нещо", написа в Twitter икономистът от Мичиганския университет Джъстин Улфърс. "Цяла седмица ми се обаждаха хора от медиите с въпроса дали американската икономика върви към рецесия. Последните данни за работните места показват 431 000 новонаети през март. "Хм... ние създаваме около половин милион работни места на месец, а паричната политика все още е експанзионистична. Не, това не е рецесионно", коментира Улфърс.

Икономистът от Харвард Джейсън Фърман каза, че по негово мнение вероятността за рецесия през тази година е 20%, като инфлацията и руската инвазия в Украйна едва движат иглата в прогнозите за спад в САЩ. Федералният резерв също казва "не". "Всички признаци са, че това е силна икономика, която ще може да процъфтява в лицето на по-малко приспособимата парична политика", каза председателят му Джером Пауъл.

Но има и мнозина, които застават от другата страна на този залог. Стратегът Албърт Едуардс нарече гледната точка на Фед "пълна измислица" в седмичния си бюлетин. Goldman Sachs постави шансовете за рецесия през 2022 г. като 35%. Лари Съмърс, който беше министър на финансите при президента Клинтън, написа във Washington Post за изследване, проведено от него наскоро в Харвард, което показва, че "условията за прегряване, създавани от висока инфлация и ниска безработица, обикновено са последвани в кратък срок от рецесия".

Голяма част от скептицизма е свързан със самия Фед, чиято стратегия може да се окаже трудна за балансиране. Повишаването на лихвите и твърде бързото премахване на финансовата подкрепата от ерата на пандемията може да потопи все още възстановяващата се икономика в нова рецесия. А ако се действа твърде бавно, рискът е инфлацията дълго да остане висока.

Повечето американци са фокусирани върху по-непосредствени проблеми. Със или без рецесия, една трета от американците смятат, че финансовото им състояние ще се влоши тази година. И може да са прави. Спестяванията, натрупани по време на пандемията, сега са мишена на инфлацията.

Комбинацията от войната в Украйна, прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка повишава цените. В САЩ горивата са поскъпнали с 38% на годишна база, а храните - със 7.9% за същия период. Всичко това се проявява като ръст на разходите на домакинствата, който се забави през февруари след бума през пандемията. Корпоративните печалби, от друга страна, растат, но дори богатите американци са по-скоро притеснени заради икономиката.

Този месец се навършва година от Голямата оставка - рекордните 3.8 млн., напуснали работата си през април 2021 г. Известно е също като Голямото разместване, защото хората се преместиха на нова работа с вероятно по-високо заплащане и по-добри условия за труд. И това проработи. Близо половината от работниците, които поискаха повишение, го получиха. При жените заплатите дори растяха по-бързо, отколкото при мъжете.

Но година по-късно каква е равносметката? Заплатите са нараснали с 5.6% от март миналата година, но инфлацията през февруари е 7.9% на годишна база. Настроението от смяната на работа и получаването на повече пари се променя.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор