Новият институт в София и картата, на която искаме да ни има

Най-важната новина от тази седмица не са парите за пътища, нито спорът за БНБ

Проф Вечев е идеологът, моторът и залогът за бъдещето на този проект
Проф Вечев е идеологът, моторът и залогът за бъдещето на този проект
Проф Вечев е идеологът, моторът и залогът за бъдещето на този проект    ©  Надежда Чипева
Проф Вечев е идеологът, моторът и залогът за бъдещето на този проект    ©  Надежда Чипева

Загубени в инфлацията и постоянните грижи дали бензинът, желязото или олиото ще поскъпнат, често забравяме една важна истина. Най-скъпата стока в днешната икономика е знанието.

Можеш да привлечеш инвестиции и да построиш заводи, да реновираш пътища и да добиваш злато, но без хората, които да измислят как да се ползват тези заводи, къде да насочиш тези инвестиции, какво да се движи по тези пътища и как да инвестираш това злато, икономиката ти ще буксува на място (както Русия е на път да разбере).

Затова най-важната новина от тази седмица не е дали ще дадем 500 милиона лева на пътния картел, нито дали ще има нов шеф на БНБ, а фактът че в българското висше образование се появи истинско research звено или институт за развойна дейност.

INSAIT e колаборация между два от водещите европейски университета и Софийския университет (виж текста). Той е важен сам по себе си - ако се напълни със съдържание и се развие добре, ще бъде магнит за умни хора - професори и докторанти. Но и като повратна точка за висшето образование - университетите тук произвеждат хора с дипломи, но не и наука, камо ли практически насочена такава. А без това бизнесът няма откъде да черпи добавена стойност, или нови идеи. Резултатът е миграция на талант и бавен ръст на икономиката. Ако успее дори частично да промени това уравнение, INSAIT ще бъде драматичен успех.

Разбира се, възможно е да се провали. Но има два фактора, които сочат, че по-скоро няма да се случи така. Първо, личният ангажимент на създателя му - проф. Мартин Вечев. Да създадеш такова звено в кооперация с водещи университети е почти невъзможно без лична репутация и лични контакти. Най-добре пазената стойност в света е ноу-хауто на рисърч университетите (най-добрият от тях - MIT, има само два филиала, и двата създадени с лични контакти на професори). Вечев постигна триумф, който ангажира и е трудно да си представим, че ще го пропилее леко.

И второ, моментът в който това се случва. Регионът привлича обратно хора, а в пространството между Виена и Истанбул, университетите на световно ниво са кът. Ако София изгрее на тази карта, бъдещето наистина ще изглежда различно.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор