Влезли Волгин и Карбовски в една обществена медиа

Смяната в СЕМ

Петър Волгин    ©  Цветелина Белутова

Тази седмица водещият по БНР Петър Волгин и Мартин Карбовски (минал през bTV, "Нова", "ТВ 7" и "Всяка неделя" по БНТ) се оказаха в центъра на важен, но воден по погрешен начин разговор.

След началото на войната в Украйна моделът с легитимирането на "всякакви гледни точки" в националните медии звучи все по-нелепо. Предаванията на Волгин по БНР отдавна звучат като емисията "Время" на соцтелевизията преди 89-а година, предаваща пряко "новините" от Москва. От години водещият прави класическа идеологическа пропаганда, която отразява целите на Русия в разрез със записаните в законите и конституцията на България норми и ценности. И с характерните за руските държавни медии неверни, опасни и дори човеконенавистнически внушения.

Свободата на словото дава на Волгин право да говори каквото си иска на маса в някоя кръчма, да проповядва от частния си канал или вестник антиевропейските и антидемократичните си тежнения. Но когато подобен вид пропаганда звучи официално от държавното радио на страна - членка на ЕС и НАТО, е проблем на много нива. Показва го и изострилата се покрай войната обществена чувствителност с призиви за прекратяване на дейността на Волгин в този момент, немислима в държавите, на които България официално се води партньор.

В сряда пък "Има такъв народ" номинира за член на Съвета по електронни медии Мартин Карбовски, глобяван за реч на омразата от Комисията за защита от дискриминацията и също разпространител на "алтернативни" факти и коментари за войната в Украйна. В резултат за петък се организира протест под мотото "Спрете гаврата с медиите!".

Идеята на публичните медии е да са репер за журналистическо качество, опиращо се на ясни и неподлежащи на прекрачване норми. Затова разговорът и за тях, и за функциите на техния регулатор трябва да започва от там - какво искаме от тях и после кой да го свърши. В противен случай бедата за обществото е двойна - публиката плаща с данъците си за отровата, която поглъща.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boi4ka avatar :-P
  boi4ka
  • + 4

  Слушам редовно БНР и уважавам различните гледни точки... Но, с цялото ми уважениве, Волгин е завършен идиот :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор