Тимъти Снайдър и Ювал Харари за войната в Украйна като повратен момент за света

Следващите 40 години се очертава да бъдат още по-шеметни. Историята се ускорява

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Историците Ювал Ноа Харари и Тимъти Снайдър в дискусия "Последните 40 и следващите 40 години: Източна Европа, Европа и светът", състояла се във виенския Институт за хуманитарни науки с модератор Иван Кръстев

Ако след четиридесет години (през 2062 г.) има хипотетичен дебат за войната в Украйна и обърнем поглед назад: "Колко важна беше тази война? Какво завърши чрез нея? Отбеляза ли тя някакво ново начало?"

Тимъти Снайдър: Историята често подминава неща, които са важни и дълбоки. Случва се така, че най-тежките елементи понякога остават на дъното незабелязани. Историята на Украйна често е недооценявана, а има централно място.

Основополагащият мит в западната традиция на демокрацията е митът за Атина. Където градът избира Атина вместо Посейдон. Мотивите са: ще имаме маслиновите дървета и зехтина вместо гневния Посейдон, солената вода и неговия тризъбец. Възгледът на Атина за демокрация, сенчести дървета и съзерцание - всичко това е много красиво. Но на въпроса "как всъщност древна Атина е съществувала, ако са отглеждали само маслинови дървета", отговорът е: внасяли са своите храни от там, където днес е Южна Украйна.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар