🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кръстопът за 50 млрд. лв.

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Follow the money ("Следвай парите") е фраза, която става популярна през 70-те години на миналия век от американския филм "Цялото президентско воинство". Той разказва за корупцията по върховете на американската политика по това време и скандала "Уотъргейт". За България през последните десетилетия "Следвай парите" би трябвало да е в основата на всеки политически анализ - корупцията тук беше официализирана политика в цялата държавна администрация.

През следващите между пет и седем години България трябва да получи около 50 милиарда лева от европейските фондове и плана за възстановяване. Това е огромна сума за мащабите на българската икономика. Ако се инвестират умно, те могат да помогнат за повишаването на стандарта на живот, по-качествено здравеопазване и подобряване на образованието. Ние и децата ни ще можем да живеем по-добре и по-дълго време. Ако обаче тези пари не се инвестират умно, те могат да нанесат огромни щети. Точно както това се случи през последните 15 години.

Откакто европейските фондове се отвориха за България след влизането на страната в съюза през 2007 г., те бяха използвани за последователното и пълно овладяване на държавата. Корупцията при "усвояването" им (удивително откровен термин) помогна за превземането на съдебната система, големи части от медиите, независимите регулатори като КЗК, КФН и (за определени периоди) БНБ. Милиардите, откраднати от еврофондовете пари, се вляха в реалната икономика, където изкривиха нормалната конкуренция в цели сектори. Бързите и лесни печалби от държавни поръчки и еврофондове в комбинация с усещането за пълна безнаказаност наложиха изцяло нов стереотип, който може да бъде описан и с много ясни външни белези - точно определени коли, облекло, прически и поведение.

Накратко, парите на европейските данъкоплатци, чиято идея все пак беше да помогнат на България по-бързо да настигне страните от Западна Европа, бяха откраднати от българската олигархия. Вместо да помогнат, 47-те милиарда лева, изработени от хората в Германия, Франция, Швеция, Холандия и другите донори на ЕС, реално навредиха изключително много.

Невероятното в тази история е, че след това доста видимо фиаско ЕС ще продължи да дава пари на България и само за пет години те ще са повече, отколкото през последните 15. Какво може да се случи е описано в темата от корицата този брой. Възможностите са много, а рисковете са ясни - да стане както досега.

В коя посока ще се поеме зависи от това какво става в политиката. В момента "Продължаваме промяната" се опитва да намери мнозинство за ново правителство с премиер Асен Василев, но дали това ще стане, до редакционното приключване на броя на седмичния "Капитал", не е известно. Политическият хоризонт сега е съвсем близо - никой не знае какво ще стане дори утре. Сигурното е само, че България се намира отново на много особен кръстопът. Изборът пак е дали ще завие към миналото с още 50 милиарда за много добре организираната корупция, или ще продължи с опитите да влезе в бъдещето с умното им инвестиране така, че да спечелят всички хора, не само няколкостотин от най-големите крадци и техният верен антураж.

Една трагична история тази седмица предизвика вик на ужас у всички - две момичета на малко над 20 години бяха убити от шофьор с фалшива книжка, фалшиви номера на колата си и над 50 нарушения на закона, докато вървят по тротоара в София. Това се случи точно над метростанция "Европейски съюз" и напомни как колкото и милиарди да се излеят, няма по-важно от борбата срещу беззаконието. Когато няма справедливост и наказание за престъпниците, не само кражбите са безнаказани - хората плащат за това и с живота си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар