🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След неолиберализма: Продуктивизмът ли ще е новата икономическа парадигма

Той вярва по-малко в пазарите, подозрителен е към големите корпорации, акцентира на производството и инвестициите пред финансите и на местните общности пред глобализацията

Има признаци на преориентиране от финансите, консуматорството и глобализма към производството, работата и локализма.
Има признаци на преориентиране от финансите, консуматорството и глобализма към производството, работата и локализма.
Има признаци на преориентиране от финансите, консуматорството и глобализма към производството, работата и локализма.
Има признаци на преориентиране от финансите, консуматорството и глобализма към производството, работата и локализма.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дани Родрик, професор по международна политическа икономия в училището по управление "Джон Ф.Кенеди" към Харвардския университет, в статия за Project Syndicate

Една нова икономическа парадигма става истински установена, когато дори нейните предполагаеми противници започнат да виждат света през нейната призма. В разгара си кейнсианската социална държава получи толкова подкрепа от консервативните политици, колкото и от левите. В САЩ републиканските президенти Дуайт Айзенхауер и Ричард Никсън възприеха изцяло основните й принципи - регулирани пазари, преразпределение, социално осигуряване и антициклични макроикономически политики - и работиха за разширяване на програмите за социално подпомагане и укрепване на регулациите на работното място и околната среда.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 3
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Потребява се метод за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите. Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите е съществената причина за сегашната инфлация.
  Централната банка няма капацитет за премахване на съществената причина за сегашната инфлация. Правителството е компетентно за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната инфлация.
  Все още политиците прилагат неолибералните идеи при продължаване на водещата причина за сегашната инфлация. Заради държавната грешка, колкото политиците повече прилагат неолиберални идеи – толкова повече възникват щети.
  Независимо дали се прилага неолиберализъм или друго, всички понасяме щети от неправилния метод за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите.

  Вариантите са два:
  Първи: При неолиберализъм или друго, запазването на практиката без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите създава сегашната инфлация. Последиците са лоши.
  Втори: Въвеждането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите осигурява прекратяване на сегашната инфлация. При тези условия са възможни благодатни резултати от държавно управление.

  Нередност?
Нов коментар