Пет начина, по които силният щатски долар засяга световната икономика

Инфлацията подкопава доходите и потреблението; протекционизмът свива международната търговия и инвестициите, кризите с държавния дълг означават сериозни проблеми за развиващи се страни и дори за еврозонатаАлександър Цималис и Юан Уанг, лектори по икономика в Sheffield Hallam University в коментар за The Conversation

Щатският долар отбеляза голям скок спрямо основните световни валути през изминалата година, като наскоро достигна нива, невиждани от две десетилетия. Той се повиши с 15% спрямо британския паунд, с 16% спрямо еврото и с 23% спрямо японската йена.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове


Александър Цималис и Юан Уанг, лектори по икономика в Sheffield Hallam University в коментар за The Conversation

Щатският долар отбеляза голям скок спрямо основните световни валути през изминалата година, като наскоро достигна нива, невиждани от две десетилетия. Той се повиши с 15% спрямо британския паунд, с 16% спрямо еврото и с 23% спрямо японската йена.

Доларът е световната резервна валута, което означава, че се използва в повечето международни транзакции. В резултат на това промените в неговата стойност имат последици за цялата световна икономика. По-долу са пет от основните.

1. Още повече инфлация

Петролът и повечето стоки като метали или дървен материал обикновено се търгуват в щатски долари (макар и с изключения). Така че, когато доларът стане по-силен, тези стоки поскъпват в местна валута. Например в британски лири цената на бензина на стойност 100 щатски долара се е повишила през последната година от 72 на 84 паунда. И тъй като цената на литър бензин в щатски долари също се повиши рязко, това е двоен удар.

Когато енергията и суровините струват повече, цените на много продукти се покачват за потребителите и бизнеса, причинявайки инфлация по света. Единственото изключение са САЩ, където по-силният долар прави вноса на потребителски продукти по-евтин и следователно може да помогне за укротяване на инфлацията.

2. Държавите с ниски доходи са застрашени

Дълговете на повечето развиващи се страни са в щатски долари, така че много от тях дължат много повече сега, отколкото преди година. В резултат на това ще се борят да намерят все по-голямо количество местна валута, за да обслужват задълженията си.

Вече виждаме това в Шри Ланка, като и други страни скоро може да последват примера й. Те ще трябва или да облагат с повече данъци икономиките си, да емитират инфлационни местни пари или просто да вземат повече заеми. Резултатите могат да бъдат дълбока рецесия, хиперинфлация, криза на държавния дълг или и трите заедно, в зависимост от избрания път. Възстановяването на развиващите се страни, които изпадат в криза на държавния дълг, може да отнеме години или дори десетилетия, причинявайки сериозни трудности на хората.

3. По-голям търговски дефицит на САЩ

Други страни ще купуват по-малко американски продукти в резултат на силния долар. Търговският дефицит на САЩ, който представлява разликата между размера на износа и вноса, вече се доближава до огромния един трилион долара годишно. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп преди него обещаха да го намалят, особено срещу Китай. Някои икономисти се притесняват, че търговският дефицит води до увеличаване на заемите от САЩ и отразява факта, че много работни места в производството са се преместили в чужбина.
4. Деглобализацията се влошава

Най-очевидната икономическа политика за предотвратяване на нарастването на търговския дефицит е старата игра с налагане на тарифи, квоти или други бариери върху вноса. Други държави са склонни да отмъстят на подобен протекционизъм, като въведат свои данъци и други бариери за американските продукти. В епоха, в която "деглобализацията" вече е започнала, благодарение на влошаващите се западни отношения с Русия и Китай, по-силният долар засилва политическия импулс за протекционизъм и застрашава световната търговия.

5. Страховете в еврозоната

По-слабите държави в ЕС като Португалия, Ирландия, Гърция и Кипър станаха по-малко уязвими от инвеститорите, които повишават разходите си по заеми до кризисни нива, отколкото през най-мрачните дни на кризата в еврозоната. Това е така, защото голяма част от националния им дълг сега е в ръцете на Европейския механизъм за стабилност (ESM), който беше създаден, за да помогне за спасяването им, както и на по-приятелските инвестиционни банки в рамките на еврозоната.

По-силният долар обаче създава натиск за Европейската централна банка да повиши собствените си лихвени проценти, за да подкрепи еврото и да намали разходите за внос, включително на енергия. Това ще окаже по-голям натиск върху страните от еврозоната с високи нива на дълг. Италия, която е деветата по големина икономика в света и има държавен дълг от цели 150% от БВП, ще бъде особено трудно да бъде спасена, ако ситуацията излезе извън контрол.

С тези пет точки, взети заедно, супер силният долар е още една причина да се страхуваме от глобална рецесия в настъпващия период. По-високата инфлация подкопава доходите на потребителите и намалява потреблението. Протекционизмът може да намали международната търговия и инвестициите. Кризите с държавния дълг означават сериозни проблеми за много развиващи се страни и вероятно дори за еврозоната.

Ще продължи ли доларът да расте

Доларът расте както по икономически, така и по геополитически причини. Централната банка на САЩ - Федералният резерв, повишава агресивно лихвените проценти и също така обръща политиката си за създаване на пари чрез количествено облекчаване (QE). Това е с оглед ограничаване на инфлацията, причинена от проблеми с доставките заради COVID, войната в Украйна, а също и QE.

По-силният щатски долар е страничен ефект от тези по-високи лихвени проценти. Тъй като сега доларът предлага по-висока доходност, когато се депозира в американска банка, това насърчава чуждестранните инвеститори да продават местната си валута и да купуват щатски долари.

Разбира се, централните банки в други страни като Обединеното кралство също повишават лихвените проценти и еврозоната планира да направи същото. Но те не действат толкова агресивно, колкото САЩ. В същото време Япония изобщо не затяга, така че нетният резултат все още е по-голямо задгранично търсене на зелени пари.

Другата причина за скока на щатския долар е, че той е класическо безопасно убежище, когато светът се тревожи за рецесия - и настоящата геополитическа ситуация го прави още по-привлекателен. Еврото пострада от близостта на ЕС до войната в Украйна, зависимостта му от руска енергия и перспективата за нова криза в еврозоната. Сега то е в паритет с долара за първи път от ранните си години.

Британският паунд беше ударен от Brexit и също така е заплашен от перспективата за втори референдум за независимост на Шотландия, както и от потенциална търговска война с ЕС за протокола за Северна Ирландия. И накрая, йената принадлежи към икономика, която изглежда бавно губи позиции. Япония застарява и все още не се чувства комфортно с миграцията, за да увеличи производствените си възможности. По-слабата йена също така е и цената, която Япония плаща за продължаването на количествените облекчения, за да поддържа ниски лихвените проценти по своя държавен дълг.

Трудно е да се предвиди бъдещата посока на щатския долар, когато има толкова много движещи се части в световната икономика. Но ние подозираме, че постоянната инфлация ще принуди лихвените проценти в САЩ да продължат да се повишават и че това , заедно с геополитическите шокове от войната и неизпълнението на държавния дълг, вероятно ще поддържа долара висок. Силният щатски долар е отговор на трудни времена.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Как Западът си отрови парите

Как Западът си отрови парите