Архангел "Сатана": защо оръжието-чудо на Путин не работи

Не е сериозно да се мисли, че в страна, в която не могат да направят iPhone, ще направят хиперболоида на инженер Гарин

Летящият танкер Ил-78 М и стратегическият бомбардировач Ту-160 по време на военния парад на 9 май 2014 г. в Москва
Летящият танкер Ил-78 М и стратегическият бомбардировач Ту-160 по време на военния парад на 9 май 2014 г. в Москва
Летящият танкер Ил-78 М и стратегическият бомбардировач Ту-160 по време на военния парад на 9 май 2014 г. в Москва
Летящият танкер Ил-78 М и стратегическият бомбардировач Ту-160 по време на военния парад на 9 май 2014 г. в Москва
Юлия Латинина в анализ за "Новая газета - Европа", европейското онлайн издание на най-стария независим руски вестник, закрит след нападението над Украйна и въвеждането на военна цензура.

Невидимите същности ни заобикалят навсякъде. Във въздуха, във водата и в небето. Може би си мислите, че говоря за архангели, но аз говоря за стратегически ядрени оръжия и техните носители - всички тези "Авангарди", "Буревестници", "Посейдони" и други същности, за знанието за които ти дават 15 години за шпионаж.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Юлия Латинина в анализ за "Новая газета - Европа", европейското онлайн издание на най-стария независим руски вестник, закрит след нападението над Украйна и въвеждането на военна цензура.

Невидимите същности ни заобикалят навсякъде. Във въздуха, във водата и в небето. Може би си мислите, че говоря за архангели, но аз говоря за стратегически ядрени оръжия и техните носители - всички тези "Авангарди", "Буревестници", "Посейдони" и други същности, за знанието за които ти дават 15 години за шпионаж.

В речта си пред федералното събрание на 1 март 2018 г. Путин обяви съществуването им и дори показа анимационни филмчета, в които те летят. (По някаква причина той упорито ги наричаше "видео".) И каза, че посланието му е "повратна точка в Русия", която "определя съдбата на страната ни за десетилетия напред".

Сега, по време на войната в Украйна, тези анимации изглеждат особено съдбовни, защото Путин явно е вярвал в това, което казва.

На него му беше скучно да говори за здравеопазване и модернизация - беше по задължение. Но когато заговори за "най-новите руски стратегически оръжейни системи", очите му заблестяха. Това беше речта на спасителя на Русия, който щеше да дойде с армията на "Авангардите" от облаците. Основните принципи на тази реч все още са в основата на цялата стратегия на Путин за Запада. Тази доктрина може да бъде наречена доктрина на атомното православие или доктрина на архангел "Сатана". Президентът на Русия заплашва Запада с ядрено оръжие, ако се намеси във войната му в Украйна, и изразява готовността си да умре в ядрен огън: "Ние ще отидем на небето, а те просто ще умрат."

Какво обеща Путин на света

Путин представи на слушателите на посланието си следните системи:

1. Ракета "Сармат", която ще замени "Войвода". "Сармат", каза той, ще бъде оборудвана с хиперзвукови ядрени боеприпаси. Способна е да атакува цели през Северния и Южния полюс. С тегло от 200 тона тя има къс активен полетен сегмент, което затруднява прихващането й със системи за противовъздушна отбрана. "Сармат" е много страшно оръжие", каза Путин и показа и "видео" с компютърна анимация на ракетата в полет.

2. Съобщи за създаването на крилата ракета, наречена "Буревестник", като в края на 2017 г. на Централния полигон на Руската федерация бил извършен успешният й пуск. Оказва се, че както в романите на Станислав Лем, разполагаме с ракета, която лети на ядрен реактор. Това, цитирам Путин, "е ниско летяща, невидима крилата ракета, носеща ядрена бойна глава, с практически неограничен обсег, непредсказуема траектория на полета и способност да заобикаля линиите за прихващане - неуязвима за всички съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана". "Никой в света все още няма нещо подобно", каза Путин и отново поиска да се покаже компютърната анимация.

3. "Посейдон" - подводни ядрени дронове, които безшумно и сами пресичат океана, доближават бреговете на Калифорния примерно и там експлодират, опустошавайки брега или предизвиквайки цунами. "Русия е разработила безпилотни подводни апарати, способни да се движат на голяма дълбочина и на междуконтинентални разстояния със скорост, многократно превишаваща скоростта на най-модерните торпеда. Просто е фантастично. Те имат нисък шум, висока маневреност и са практически неуязвими. Средствата, които могат да им се противопоставят, просто не съществуват днес в света ", каза Путин и добави, че "през декември 2017 г. беше напълно завършен многогодишен цикъл на тестване на иновативна атомна електроцентрала за оборудване на този автономен апарат". Отново беше прожектирано рисувано филмче.

4. Путин обяви и създаването на уникален носител на ядрено оръжие - "планиращ крилат модул", наречен "Авангард", тестовете на чийто магически свойства също са "успешно завършени". "Тази система се отличава от съществуващите по способността да лети в плътни слоеве на атмосферата до междуконтинентални диапазони с хиперзвукова скорост, превишаваща числото на Мах повече от 20 пъти", каза Путин. И още: " Модулът е абсолютно неуязвим за всякакви ПВО и ПРО. Той отива към целта като огнена топка. Температурата му достига 1600-2000 градуса по Целзий, докато се контролира надеждно". И отново: "Пуснете видеото, моля."

Путин директно заяви, че цялото това ужасяващо оръжие на Страшния съд е създадено, за да започнат най-накрая да се съобразяват с Русия: " Никой не ни слушаше. Сега слушайте."

Има ли архангели

Съществуват ли всички тези оръжия и ако да, в колко екземпляра и колко опасно е всъщност? И други чудодейни оръжия на Путин също бяха показани на паради, за които много писаха в медиите. Това бяха прекрасните танкове "Армата", вълшебните хеликоптерни ракети "Хермес", тествани в Сирия, невероятните средства за радиоелектронна борба (РЕБ), които прихващат управлението на дронове и прекъсват комуникациите на врага.

Анализът на това чудодейно оръжие започва с много простичък аргумент: говорим за оръжия, чиито характеристики са секретни и които по дефиниция няма да бъдат използвани на бойното поле до последния момент. Как да разберем кое е блъф и кое не?

Може да се предположи, въз основа на здрав разум, че портокалите не растат в Арктика. Че в страна с дворцова икономика от бронзовата епоха, където всички сектори са превърнати в хранилки, частната инициатива е смазана, всички учени са избягали, а тези, които не са избягали, са вкарани в затвора за кореспонденция с австрийски колеги, може би не могат да бъдат създадени свръхнапреднали въоръжения.

Смешно е да се мисли, че в страна, в която не могат да направят iPhone, ще направят хиперболоида на инженер Гарин ( по едноименната книга на Алексей Толстой - бел. ред.). И че ако ни лъжат за оръжия, които могат да се пипнат и чието действие е лесно да се види в битка, какво да говорим за свръхсекретни образци, които никой не е виждал, но с тях сме били надминали и САЩ, и Израел, и Китай.

Както обичаше да казва покойният Антон Носик, "познанието за определени закономерности освобождава от знанието на определени факти". Затова може просто да се каже, че в религията, която Путин създава, ракетите "Авангард" и "Буревестник" играят ролята на архангелите Гавриил и Михаил. И че всъщност единственото, което Путин успя да създаде, е тази религия. Но има и детайли.

Добрият стар атом

За да оценим посланията на Путин, трябва да си припомним с какво разполага Русия. Русия е ядрена сила и в съответствие с договора СТАРТ-3 разполага с 1420 ядрени и термоядрени бойни глави. САЩ - с1365. Двете държави владеят над 90% от всички ядрени бойни глави в света.

Важни са и средствата за използването им. Това е т.нар. ядрена триада - стратегически бомбардировачи, подводници и междуконтинентални балистични ракети (МБР). Исторически стратегическите бомбардировачи са първи. В съвременния свят те са най-остарялата част от ядрената триада. При сегашното ниво на сателитната и други технологии използването им по предназначение е безперспективно. Към 1 май 2017 г. Русия разполагаше с 60 стратегически бомбардировача Ту-95МС и 16 Ту-160.

Вторият компонент на ядрената триада са подводниците. В Съветския съюз "Севмаш" в Северодвинск произвеждаше по 5-7 броя годишно. СССР направи и нещо, което никой не направи поради невероятно високата цена: подводница с титанов корпус. Тези подводници останаха недовършени, когато заводът спря и нямаше пари нито за довършването, нито за разглобяването им. Разходът за отопление само на огромните, високи 70 метра халета, в които се изработваха, натовари останалата продукция на завода и я направи неконкурентоспособна. Оказа се също, че "Севмаш" не може да работи в пазарни условия. През 2005 г. сключи договор с норвежците за три полупотопяеми платформи, но пропусна всички срокове, построи само две и не получи повече поръчки.

Към 1 март 2017 г. в Русия са налични 10 атомни подводници. Още в СССР сред военните специалисти се чуха гласове, че са с ограничена полезност. Факт е, че поради географските особености бреговата линия на Русия с Атлантическия океан не е много голяма. Подводниците можеха да излязат - и съответно да атакуват Европа или източното крайбрежие на САЩ, на много малък брой места, добре познати на САЩ. Съветските подводници бяха шумни и американците поставиха сензори по пътя.

Тихият океан е друг въпрос - има оперативно пространство за руските подводници.

И накрая третият и основен компонент на ядрената триада - междуконтиненталните балистични ракети. Към 1 октомври 2016 г. Русия разполагаше с 300 ракетни системи, способни да носят над 1000 ядрени бойни глави. Не е преувеличено да се каже, че целият скептицизъм относно стратегическите бомбардировачи и дори (частично) подводниците изчезва напълно, когато става дума за МБР.

Това наистина е оръжие на Страшния съд, което не може да бъде прихванато. Такава например е отличната двустепенна ракета Р-36М, известна още като "Войвода", а според класификацията на НАТО - SS-18 "Сатана". Разработена е в конструкторското бюро "Южное" в Днепропетровск и е пусната на въоръжение още през 1975 г., преди почти половин век. Официалният обсег на ракетата е определен като над 10 000 км, но потенциално тя може да прелети около Земята, през Южния, дори през Северния полюс и в определения момент да падне.

Перспективата за насищане на космическото пространство с ядрени ракети, които във всеки един момент могат да ударят всяка точка в пространството, предизвика подписването на договора СТАРТ-2, който забрани МБР да летят в космоса . Гражданската версия на "Сатаната" - ракетата-носител "Днепър", е от среден клас и може да изведе полезен товар до 4.5 тона в ниска околоземна орбита.

"Сатана" в оригиналния си вариант извършва суборбитален полет. Тя носи 10 разделящи се бойни глави и изстрелвани едновременно с тях 40 топлинни капана, така че първоначално са неразличими. Бойните глави навлизат в атмосферата и се ускоряват до хиперзвукови скорости над 20 Маха, точно както всеки обект, падащ на земята от космоса. Няма шанс за прихващането им от системата за противоракетна отбрана на противника.

Разбира се, има въпрос за техническото състояние на това оръжие. На думи всичко е наред. Но от гигантския архив с данни за корупцията в Министерството на отбраната, предаден наскоро на Владимир Осечкин от Gulagu.net като част от задкулисната борба на силовите структури, също могат да се направят изводи. "Някои от тези ракети няма да излетят, докато други ще експлодират на място", казва Осечкин.

Но и това няма значение. Както показва войната в Украйна, до една пета от бронираните машини също не пътуват в руските колони, повреждат се, стоят до пътя. Но останалите са толкова много, че причиняват чудовищни щети. Дори само една излетяла МБР с 10 бойни глави означава неприемливи щети за САЩ. А при ядрена война определено ще излетят повече от една.

И така, Русия има ядрени оръжия, които Путин е наследил от СССР. Когато през 2018 г. се оплака, че "никой не ни слуша", Путин разполагаше с 300 ракети с 1000 ядрени бойни глави. Нека видим какво е направил той в допълнение към тях, за да започнат да го слушат.

Ту-160 - "Белият лебед"

На 12 януари 2022 г., малко повече от месец преди войната, руските държавни медии съобщиха за огромното постижение - стратегическият ракетоносец Ту-160М направи първия си полет от летището на Казанския авиационен завод - клон Туполев (част от държавната корпорация Rostec).

Ту-160 е стратегически бомбардировач с крило с променлива стреловидност, разработен още през 70-те години. Той има редица уникални конструктивни характеристики и е най-тежкият и най-бързият бомбардировач в света. Този музеен експонат за първи път се появи във въздуха през 1981 г., преди 40 години. Преди разпада на СССР имаше 20 построени машини и почти всички стояха в Украйна. Част от тях бяха върнати срещу доставки на газ, останалите бяха нарязани. Подобно на подводниците в "Севмаш" в цеховете в Казан имаше недовършени.

В съобщението във вестник "Известия" от януари се казва, че новата машина е построена "от нулата". Известният авиационен експерт Вадим Лукашевич не се съмнява, че Ту-160М наистина е модернизиран с нови двигатели и нова авионика. Това, в което се съмнява обаче, е, че самолетът е сглобен от нулата. "Според съобщенията от Казан беше ясно, че от 90-те години два или три TУ са стояли в цеха за окончателно сглобяване. Но това не е единствената работилница. И със сигурност имаше много неща, които стояха в други работилници", казва Лукашевич.

Това е вторият ключов въпрос - наистина ли самолетът е построен от нулата? Защото, за да се направи това, е необходимо да се възстановят вериги, които отдавна са се сринали, и да се отворят фабрики, които отдавна са фалирали. Нужен е двигател NK-32, който Самарският научно-технически комплекс "Кузнецов" спря да произвежда през 1993 г. От 2013 г. той се опитва да рестартира производството им. До 2018 г. трябваше да направи четири двигателя, но поред съобщения в медиите те са завършени едва през август 2020 г. Военният експерт Павел Лузин е скептичен - според него СНТК е загубил способността си да произвежда двигатели.

Освен това експлоатацията на Ту-160М изисква огромни разходи. "Когато два Ту-160 излетяха за Венецуела през декември 2018 г., бяха придружени от Ан-24 с резервни части и Ил-62 с ремонтен екип", спомня си Лузин.

ТУ-160 досега не е виждан във войната с Украйна, въпреки че други стратегически бомбардировачи, като ТУ-22М и ТУ-95 непрекъснато бомбардират Украйна с много скъпи и много стари крилати ракети Х-22 и Х-101, предназначени и за ядрени бойни глави.

"Белият лебед" е разработен през 70-те години като руски отговор на американския стратегически бомбардировач B-1. Тактиката за използване на двата самолета през 70-те и 80-те години беше една и съща.

Ту-160 излита с право крило, което има висок коефициент на повдигане. Но при високи скорости правото крило бързо увеличава съпротивлението и той превключва на стреловидно крило. Лети на нормална височина до линията, отвъд която започва да действа ПВО на противника. Там рязко пада до 100 метра и увеличава скоростта си (почти до скоростта на звука, но без да я пресича). Друг вариант е да не се спуска толкова ниско, а да се превключи на свръхзвук.

През 70-те години самолетите с висока скорост и ниска надморска височина бяха невидими за радарите и имаха малка уязвимост. Ту-160 навлиза във вражеската територия, изстрелва ракета по целта - в случая с обсег 2500 км, и се връща. Наречен е "Бял лебед", защото всичко е боядисано с бяла боя - бялата светлина най-добре отразява светлината на ядрен удар.

Проблемът е, че цялата тази концепция е силно остаряла. Да я използваш днес е все едно да извадиш двумачтов бриг с три оръдия и да се хвалиш, че eй сега ще запали американските самолетоносачи, защото има най-новата електронна система за управление на платната.

Първо, променливата геометрия на крилото беше заменена от "летящо крило" и стелт технология (с ниска радарна видимост) с дистанционно управление. Самолетите са станали суперманеврени, а стабилността им се поддържа от електроника, с която нито един пилотски рефлекс не може да се сравни.

Второ, с развитието на сателитите и ПВО няма надежда гигантски самолет, светещ на всички радари, да се промъкне незабелязано във вражеската територия.

Още през 1997 г. американците приемат следващото поколение стратегически бомбардировач B-2 Flying Wing - дозвуков самолет, базиран на стелт технологията. Що се отнася до В-1,чийто съветски аналог е Ту-160, производството му е спряно през 80-те години.

Даже руският ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс за далечна авиация), който трябва да замени остарелите Ту-160, използва стелт технология. Но е много съмнително, че дори тези нови стратегически бомбардировачи могат да летят навсякъде. Дмитрий Рогозин каза още през 2012 г., че ПАК ДА никога няма да лети никъде. Защото с модерните сателити и системи за ПВО използването им за дискретно пренасяне на ядрено оръжие е като опит да отворите банков сейф, без да бъдете забелязани от 10 камери.

Сега ще кажете: Латинина ни измами. Обеща да говори за нови стратегически оръжия, с които Путин заплашва света, а говори за някакъв стар летящ сандък.

Отговор: Не аз ви измамих. А руската пропаганда. Нека ви напомня: цифровизираният музеен експонат на стратегическия сандък излетя на 12 януари 2022 г., 42 дни преди нахлуването в Украйна. Държавните телевизионни канали излъчиха победни репортажи във връзка с това събитие.

Цялата стратегия на Путин за ядрено възпиране на свободния свят беше да го заплаши с най-новите, "без аналог" ядрени оръжия, които ще превърнат САЩ и Европа в радиоактивна пепел. Логично щеше да е в навечерието на войната да се тества "Посейдон", или "Авангард", или "Буревестник". Вместо това ни показват сандък. Какво следва от това? Че няма нищо друго освен сандъка.

Но какво се случва с останалото супероръжие на Путин, с което той ще "накара целия свят да го слуша"? Ако Ту-160 не помогне, тогава може би Русия поне ще вдигне ядрено цунами край бреговете на САЩ, както обещава пропагандата? Или ще създаде ракета, способна да обиколи Южния и Северния полюс? Ще говорим за това във втората част на този преглед.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daniboy avatar :-P
  Daniboy
  • - 4
  • + 3

  "Не е сериозно да се мисли, че в страна, в която не могат да направят iPhone, ще направят хиперболоида на инженер Гарин "

  Юле, те iPhone могат да направят само в една страна...

  Нередност?
 • 2
  b.davidkov avatar :-P
  masay
  • - 3
  • + 3

  До коментар [#1] от "Daniboy":

  И тази страна е Китай...

  Нередност?
 • 3
  daniboy avatar :-|
  Daniboy
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#2] от "masay":

  Бъркаме "правя" със "сглобявам".
  И още нещо ми направи впечатление в сттията - авторката обяснява, как почти всички оръжия сега, били проекти от времето на СССР. Да ама те и тогава не можеха да направят абсолютно нищо свясно в областта на битовите потреби. А оръжията им съперничаха на американските и германските...

  Нередност?
 • 4
  krasimir_2510 avatar :-|
  krasimir iliev
  • - 1
  • + 7

  До коментар [#3] от "Daniboy":

  Точно при СССР, тоталнто изоставане в областта на науката технологиите,в комбинация с предварително прогнозирания провал в икономиката,доведоха до ликвидирането на Империята на злото .Без война ,слава Богу.Това е мит,разпространяван от руската пропаганда и този мит беше опреверган още тогава,във първата война във Залива,през 1991 г.когато Ирак окупира Кувейт. Ирак ,с огромната си армия, с най-новите оръжия на Москва И БОЕН ОПИТ ОТ ДЕСЕТГОДИШНА ВОЙНА С ИРАН ,беше насметен за има няма десетина дни,въпреки ,НАЙ-МОДЕРНИТЕ СЪВЕТСКИ ВОЪРЪЖЕНИЯ,КОИТО НАШАТА АРМИЯ ,НЕ МОЖЕШЕ ДА МЕЧТАЕ.

  Нередност?
 • 5
  tigervi avatar :-|
  tigervi
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#4] от "krasimir iliev":

  Войната с Ирак продължи няколко месеца, а окончателно десет години по късно.

  Нередност?
 • 6
  pdr441109238 avatar :-|
  Ваниела
  • - 1

  Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

  Нередност?
 • 7
  aou501110385 avatar :-|
  Наталия
  • - 1

  Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

  Нередност?
 • 8
  wuf451093161 avatar :-|
  Дарина

  Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Как Западът си отрови парите

Как Западът си отрови парите

Блокчейн свят, пещерна политика

Блокчейн свят, пещерна политика