Как могат да изгреят газовите "спасители" от Североизток

Действията и бездействията на служебното правителство по интерконектора и доставките на втечнен газ може да поставят България в изключително тежка ситуация като микс и цени през зимата

Протест под надслов "България - независима от "Газпром" пред президентството.
Протест под надслов "България - независима от "Газпром" пред президентството.
Протест под надслов "България - независима от "Газпром" пред президентството.    ©  Велко Ангелов
Протест под надслов "България - независима от "Газпром" пред президентството.    ©  Велко Ангелов


Бившият министър на енергетиката Александър Николов за твърденията на служебния министър за наследената ситуация в сектора в профила си във фейсбук

Бях решил да си мълча, но след 10-минутен сблъсък с реалността - интервюто на служебния енергиен министър Росен Христов по бTV, ще направя едно бързо сравнение на твърденията му с фактите:


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове


Бившият министър на енергетиката Александър Николов за твърденията на служебния министър за наследената ситуация в сектора в профила си във фейсбук

Бях решил да си мълча, но след 10-минутен сблъсък с реалността - интервюто на служебния енергиен министър Росен Христов по бTV, ще направя едно бързо сравнение на твърденията му с фактите:

Цитат: Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването (на надзорния съвет на дружеството, което управлява газовия интерконектор между България и Гърция).

Фактите: Истината се вижда в документа, който си има издател и подпис: Министерство на енергетиката, решение по точка единствена, с подпис на министър Христов (виж факсимилето). Това е по-малко от 24 часа след встъпване в длъжност, очевидно програмата за действие е била повече от ясна и разчертана по минути. Целите на това действие не станаха ясни в пълнота. Но не Агенцията по вписванията и/или Търговският регистър е взел това решение, а лично министърът. Вписването на нов надзорен съвет става след одобрение от всички акционери (БЕХ, "Посейдон" и ДЕПА), след потвърждение от двата регулатора - КЕВР и RAE, и финално одобрение от ЕК. Повече от ясно е, че подобна процедура трае поне няколко седмици и очевидно поставя под риск търговската експлоатация на обекта, която е от критично значение (както като ценова структура, така и като обеми) след 01.10.2022 г.

Казано простичко - ако поради тези действия проектът не е в експлоатация навреме, България ще е поставена в изключително тежка ситуация както спрямо партньорите си в Азербайджан и Гърция, така и като микс и цени през зимния сезон. И вероятно точно тогава ще изгреят спасителите от Североизток.

Цитат: Потребителите са донякъде защитени, защото са на регулирания пазар, а топлофикациите също се ползват с определени защити, така че сметките няма да скочат с 60%.

Фактите: Според текущата регулаторна рамка всички потребители и клиенти на "Булгаргаз" купуват на регулирана цена и разлика между типове потребители няма.

А по същество - това, което към момента защитава потребителите (до известна степен), е само и единствено по-ниската консумация през летния период. По време на редовния кабинет това, което защитаваше потребителите на регулиран пазар, е компенсаторен механизъм, като същият бе оставен за приемане и от служебното правителство за август месец в Министерството на финансите, но очевидно не се намери време за гласуване на споменатата програма за компенсации.

Цитат: Намирането на стабилни енергийни източници, не само на газ, е приоритет.

Фактите: Не зная за какви енергийни източници се говори, но по принцип производството на електроенергия в България надхвърля вътрешната консумация.

Цитат: Не мога да кажа, че "Булгаргаз" е реагирал максимално бързо и максимално добре.

Фактите: По време на война "Булгаргаз" подсигури всички необходими количества за вътрешния пазар. Въпреки спирането на доставките от "Газпром" в рамките на под 24 часа бяха намерени и реализирани алтернативи. "Кризата", до която доведе това, е България да бъде първа в ЕС по ръст на индустриалното производство.

Това може да се провери и през резултатите на публичните компании, представени на БФБ в сегмента на най-енергийно интензивните и консумиращи природен газ. Когато някой каже, че не се е действало ефективно, следва да посочи и по-добрия път, който е можело да бъде следван.

Цитат: Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже така, че те не са достатъчни, със сигурност няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата.

Фактите: За да остане населението на България на студено, трябва подсигурените количества за страната да са под 1.5 млрд. годишно. Има много данни и яснота как това е практически невъзможно. На екипа на МЕ е предоставена ясна алтернатива как се подсигуряват и всички количества за индустриалния сегмент, дори през зимен период, дори и при текущото поведение на "Газпромекспорт". Ако има поне грам експертност в този кабинет, най-вече в енергийната му част - много трудно може да се остави страната на тъмно и студено. Но не мога да подценя и възможността подобни действия да бъдат целенасочено предприети.

Цитат: Условията, които Русия поставя пред нас, са същите, са тези, които са поставени към други европейски държави, които те изпълняват.

Фактите: Това е абсолютно невярно. Първо, това, че проблем с доставките или напълно спрени доставки имат вече 12 държави от ЕС, явно е убягнало на текущия екип. Второ - условията към търговски компании и към държавно контролирани компании са много различни. Трето - има ясна директива от ЕС кое, дали и как е приемливо с оглед на наложените санкции от ЕС към Русия. Същите документи са налични и в МЕ. И последно - "Булгаргаз" е контрагентът, който е изпратил предложение с начин за функциониране и изпълнение на съществуващия договор. С него не се поставят под риск компанията и националният интерес, като се запазва и силната позиция на България при потенциален арбитраж.

Може и да съм скептик, но все пак си запазвам правото си да си мисля, че съвсем скоро тази посока случайно ще бъде променена, защото, видите ли, просто "нямахме друг избор". За да не стои населението на студено...

Цитат: Не знам защо слотовете (за доставка на втечнен газ - бел. ред.) не са договорени през последните месеци.

Фактите: Ами г-н министър, вижте датата на финалната оферта - в края на месец юли 2022. Вероятно от водения от Вас екип се очаква да купува слотове и достъп до инфраструктура, без да има яснота за количества, доставчик, график и всички други необходими реквизити?! След получаването на ангажиращата оферта предишният екип направи необходимото и запази първия слот, който обаче не бе закупен, доколкото зная, по съвет от текущия екип на МЕ. А тъй като предстоеше повишаване на капацитета на Ревитуса и допълнителни търгове, решенията за октомври и ноември, следва да бъдат и в контекста на най-добра ценова структура и налична инфраструктура през алтернативни трасета. Вървеше работа и в тази посока - за яснота колко и какви количества може да постъпят в България.

Ще завърша, като отново благодаря на целия екип на Министерството на енергетиката, БЕХ и всички дружества в него за това, че успяха да изправят сектора на крака по време на война и нека не забравят, че той беше наведен в мирно време. Истината е, че секторът към момента има огромен принос за ръста на БВП и в инфлационна среда запази социалните разходи към домакинствата непроменени, а за бизнеса - на ниво, което повиши конкурентоспособността. Това са вашите победи, които имат директен позитивен ефект за цяла България.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • evpetra
  • - 5
  • + 3

  Това правителство е започнало да работи в полза на Газпром още преди да бъде назначено. Е-ей, този Радев се оказа извънредно вреден човек! Какво ли са му обещали от Газпром?

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 3
  • + 4

  Американците са си намерили баламурници в Европа на които да си продават танкерите с втечнен газ. Накараха ни с поставените марионетки тук да купим два заблудени танкера, които ги продадохме на Гърция или Турция, а те ни дадоха руски газ. Сега искаха явно още 7 танкера да купим, но служебния кабинет има други намерения, а и сметката явно не излиза. За това нашите партньори американци отново си изкараха агентурата и хората от НПО организациите си на поредния протест.
  Само, че тези продажници по площадите, наречени от пропагандата у нас умнокрасиви, не ги интересуват тези собственици на заводи, които работят на газ, трябва да мислят за работници и семествата им, да си плащат заплатите, кредитите, ипотеките, наемите, да са конкурентноспособни и да могат да си продават продукцията на сносни цени. Защото всички държави около нас и близко до нас в момента - Сърбия, Гърция, Унгария, Турция и т.н. ползват от2-4 пъти по-евтин газ. В резултат следват фалити и рекордна за ЕС инфлация. Освен това този умнокрасивитет от НПО-тата не го интересува, че българинът може и да мръзне зимата с децата си у дома когато температурите паднат под -10 и повече градуса. Последната година е важно да обслужваме американските интереси, да плащаме по един или друг начин за войната в Украйна и да си мълчим иначе лошо ни се пише.
  За съжаление ние бяхме една от страните с Украйна където се свалиха национално отговорни или неудобни правителства с цветни, кървави или мирни улични "революции" подкрепени с купените национални медии и се поставиха марионетни премиери. Виждаме с Украйна и народа и какво се случи с една такава марионетка. Нас не ни чакаше нищо по-добро!

  Нередност?
 • 3
  bnl43646851 avatar :-|
  bnl43646851
  • - 2
  • + 1

  Какви различни условия ти е дал Газпром спрямо останалите му клиенти в Европа бе, лъжльо? Извади факти. Как те плащат по новата схема в рубли и получават газ, а ти не плащаш и не получаваш? Как те не нарушават санкциите, а ти би ги нарушил? Как те не нарушават "националния си интерес и не се поставят под риск от бъдещ арбитраж", а ти би се поставил в такъв? Ти сега си под риск да платиш милиард за нещо, което не си получил заради клаузата "плати или вземи", глупак некадърен!
  А че сега на другите са им спрели газта по политически причини каква връзка има със схемата на плащане?

  Нередност?
 • 4
  bnl43646851 avatar :-|
  bnl43646851
  • + 2

  "Цитат: Намирането на стабилни енергийни източници, не само на газ, е приоритет.
  Фактите: Не зная за какви енергийни източници се говори, но по принцип производството на електроенергия в България надхвърля вътрешната консумация."

  Тотално неориентиран, той под "енергийни източници" разбирал само производството на ел. енергия. И това недоразумение е било министър на енергетиката?

  Нередност?
 • 5
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • + 1

  Ха да ни е честито 60% увеличение на цената на газа за август!!

  "297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. "

  https://nova.bg/news/view/2022/08/12/379311/ %D0%BA%D0%B5%D0%B2%D1%80-%D1%83%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82/

  Положението върви към здрави протести. А и идат избори - знаете за кои двебуквени продажници да не гласувате!!

  Нередност?
Нов коментар