Помага ли служебният кабинет на "Газпром" да осъди България

Говоренето за арбитраж, отказът да се правят заявки по договора и предложенията за преговори с руската страна водят в тази посока

Президентът Румен Радев засега не коментира политиката и действията на назначения от него кабинет по линия на "Газпром"
Президентът Румен Радев засега не коментира политиката и действията на назначения от него кабинет по линия на "Газпром"
Президентът Румен Радев засега не коментира политиката и действията на назначения от него кабинет по линия на "Газпром"    ©  Цветелина Белутова
Президентът Румен Радев засега не коментира политиката и действията на назначения от него кабинет по линия на "Газпром"    ©  Цветелина Белутова

С действията и изказванията си за отношенията с "Газпром" през последните дни служебният кабинет на Румен Радев рискува да отслаби позицията на България при евентуално арбитражно дело, като дори подтиква руснаците да го заведат.

Тук вече не става въпрос за това ще има или не газ през зимата, колко ще струва той и кой ще го доставя. Става въпрос за защита на националния интерес на България, но в момента сегашният кабинет неколкократно я представя като нарушител, едва ли не приканва за арбитражи и обяснява как ще платим милиарди на "Газпром", стига руската компания да поиска.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

С действията и изказванията си за отношенията с "Газпром" през последните дни служебният кабинет на Румен Радев рискува да отслаби позицията на България при евентуално арбитражно дело, като дори подтиква руснаците да го заведат.

Тук вече не става въпрос за това ще има или не газ през зимата, колко ще струва той и кой ще го доставя. Става въпрос за защита на националния интерес на България, но в момента сегашният кабинет неколкократно я представя като нарушител, едва ли не приканва за арбитражи и обяснява как ще платим милиарди на "Газпром", стига руската компания да поиска.

"Ситуацията е ясна: имаме договор с "Газпром експорт" за доставка на 3 млрд. куб.м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб.м, а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума", заяви преди ден министърът на енергетиката Росен Христов и подчерта, че последното, от което има нужда страната в момента, е да се водят дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас. А днес в ефира на "Нова ТВ", той потвърди тезите си: "Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания е реален."

"Ние ще платим даже това, което не сме взели. Така или иначе ще се стигне до арбитраж най-вероятно. Аз си спомням преди доста време един финансов министър щеше да нашляпа руската страна, а ние си платихме реактори и какво ли още не. Пак ще стигнем до арбитраж и тогава ще видим какво е. Най-вероятно ще платим над 1 млрд. долара", каза и военният министър Димитър Стоянов пред "Нова ТВ".

Да, всичко това наистина може да се случи, но именно действията и изказванията на назначените от президента министри увеличават риска.

Конкретните действия, на които трябва да се обърне внимание, са поне две. На първо място е отказът да се правят всекидневните заявки към "Газпром" за доставки, както е по договор. Това дава на България юридическа защита, доказвайки, че страната изпълнява договора си, а доставчикът - не, като не дава газ. Обратно - спирането на заявките превръща в нарушител България. На второ място - заявената готовност да се плаща по искания от Москва начин би разрушило досегашната защитна теза, че "Булгаргаз" спазва договора, като прави преводи към сметките, записани в него, а "Газпром" го нарушава, като налага едностранни промени в условията. По принцип подобни изменения стават след преговори и подписване на анекс, какъвто не е случаят със спрените едностранно от руската компания доставки.

"Политическото говорене има юридическо значение", коментира пред "Капитал" адв. Методи Байкушев, който има признат опит в областта на арбитражните спорове. Той посочи, че такова дело може да бъде заведено както сега, така и в следващите години, докато изтече давността. А във "Фейсбук" написа:

"Имам да кажа две неща:

 • 1. За първи път в живота си виждам във връзка с предстоящ арбитраж високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка.
 • 2. Енергийният и другите служебни министри, които се изказаха по темата, трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с "Газпром", без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса. Това особено важи за представителите на "Булгаргаз"."

Клаузата "Вземи или плати" - доставената нула сме си я взели

Темата с арбитража предизвика и други коментари. Енергийния експерт Васко Начев например посочи, че според правилата на въпросния договор между "Булгаргаз" и "Газпром" корекции в него може да има на всеки шест месеца, но тъй като до края му остават едва четири, подобен ход вече е невъзможен. Освен това пред "Капитал" Начев обясни, че всяко официално обръщане към "Газпром", каквото сега прави служебното правителство, автоматично ни поставя в неизгодно положение при бъдещ арбитраж. "Това ли иска служебният кабинет? "Газпром" да ни осъди?", попита и той.

Предишният енергиен министър в редовното правителство Александър Николов също се включи с обяснение за клаузaта take or pay в договора с "Газпром", заради която сега служебното твърди, че ще платим милиарди.

Според Николов условието е ясно - взимаш или плащаш. Но по думите му от април насам "Булгаргаз" казва "дайте ни", като изпраща ежедневно заявка, но отсрещната страна казва - заявката ви е изпълнена на 0. "Тоест, да, нека министърът не се притеснява, защото потвърдената НУЛА от другата страна сме си я взели!", написа също във "Фейсбук" Николов. Което означава, че няма нарушение на клаузата take or pay, защото отсрещната страна все пак е отговорила на заявките, макар и с 0. Нарушение може да има само от нейна страна за недоставени количества.

Николов припомня, че "Булгаргаз" е правил не само заявки, но е превеждал и съответните суми за газа. Тези средства са приети от банката контрагент, тоест плащането е затворено, но после е върнато без посочено основание. "Толкова по-странни са координираните опити да се вкара "Булгаргаз" в трудна позиция при потенциален арбитраж. Съвсем различен и интересен въпрос е дали текущото ръководство на дружеството изпраща ежедневно заявки, както предишното", пише още енергийният министър от кабинета на Кирил Петков.

Енергийният анализатор Калоян Стайков пък директно изброява три точки, по които руската страна е нарушила договора и България е в по-силна позиция при евентуално дело:

 • 1. В свое писмо "Газпром експорт" обяснява, че не може да изпълни задълженията си за доставка на природен газ заради форсмажорни обстоятелства. Ако има наличие на такива обстоятелства, може ли същата компания да поиска неустойки или да претендира за неизпълнение на договора от страна на нейния контрагент "Булгаргаз" - защото не са заплатени количества, които "Газпром експорт" признава, че не може да достави? (https://i.imgur.com/pAsFPgS.png)
 • 2. Според правния анализ за последствията от новите условия за плащане по договора, изготвен по поръчка на "Булгаргаз", се казва, че те не са безрискови. Тогава основателно ли е да се съгласим безапелационно с тях или да изберем между другите два варианта да се водят преговори или автоматично да прекъснем всякаква комуникация? (https://i.imgur.com/aFdRAez.png)
 • 3. В допълнение към предния въпрос, в правния анализ се посочва, че при наличие на форсмажорни обстоятелства двете страни следва да преговарят и да се опитат да постигнат взаимно приемливо решение. Такъв ли е призивът от представители на служебното правителство, някои политици и политически партии, организации и т.н. или по-скоро е безусловно съгласяване с всички условия и на всяка цена? (https://i.imgur.com/pAsFPgS.png)

"Нека не се преструваме, че това говорене е в обществен интерес, защото единственият сигурен резултат от него е засилване на позицията на руската страна в евентуално арбитражно дело", казва още Стайков.

Осуетяване на шанса България да спечели

Малко по-директен е бившият посланик на България в Русия Илиян Василев. "Ето и доказателството, че служебните играят в полза на "Газпром". Престанали са да подават заявки към "Газпром" и така не изпълняват договора, с което осуетяват иск за пропуснати ползи. И отварят мегдан за насрещен иск от "Газпром" по клаузата "вземи или плати". Само за 25 дни Радевият кабинет нанесе щети за милиарди. Как мислите, дали е "безплатно?", коментира и той във "Фейсбук".

А бившият енергиен министър от първия кабинет на ГЕРБ и настоящ районен кмет на "Средец" Трайчо Трайков припомни, че в последните години българската страна три пъти е правила без разумна причина реверанси за огромни суми към "Газпром" и Русия. Първо, когато транзитният договор беше доброволно променен в наш ущърб през 2006 г.; после през 2017 г., когато в резултат от завършилото производство на Европейската комисия срещу "Газпром" за нелоялна конкуренция в Източна Европа имахме срок, в който да поискаме компенсации за понесените вреди от незаконните практики, но не го направихме; и накрая - при договарянето на "Турски поток", когато се отказахме доброволно от клаузата "транзитирай или плати" при предсрочното прекратяване на транзита по трансбалканския газопровод. "Само от тези три действия загубите са приблизително към пет милиарда долара", посочи Трайков.

Скъпото е евтино

Извън казуса с евентуалния арбитраж е въпросът за цената на руския газ, която според служебния енергиен министър била с 50% по-ниска от цената на втечнения газ.

"Цената, която можем да получим по договора с "Газпром", е близка до тази, на която получаваме газ от Азербайджан. Тези два танкера, които ще разтоварят в Ревитуса, които предишното правителство договори заедно със слотовете, цената им е около 50 на сто по-висока от тази, на която бихме получили газа в рамките на сегашния договор от "Газпром експорт", казва той.

По договора с "Газпром" (70% TTF и 30% петролни компоненти) обаче за септември цената на руския газ би била около 220 евро/мВтч. Докато договорените танкери с LNG, пак според същия министър, а и според публикувани от "Булгаргаз" документи, са на цена 175 долара/мВтч.

Да, ако се гледа само август, когато руският газ би струвал 125 евро/мВтч, ситуацията е различна. Но явно в служебния кабинет пропускат, че цената по договора с "Газпром" се мени на месечна база според борсите. Докато цената на втечнения газ си остава на равнището към момента на сделката. Така за септември газът от танкерите би бил поне с 50 долара/мВтч по-евтин, а за октомври разликата може да се окаже и по-голяма.

Възможно е представителите на служебния кабинет да имат отговори на всички тези въпроси, повдигнати в социалните мрежи. Но тъй като никой не им ги задава при честите им гостувания в телевизиите, за широката им аудитория остава само версията на преходното правителство.

Все пак министър Христов казва и че "ако България не получи оптимални условия за себе си, няма да продължим работа с "Газпром". Това не е на всяка цена. Ние вече сме осигурили голяма част от газа, нужен за октомври. Ще осигурим и останалото. Ние имаме откъде да купуваме газ, въпросът е цената".

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 9
  • + 2

  И със служебен кабиент и без него "Газпром" ще осъди България някой ден ако реши да я съди. Достатъчно форсмажорно обстоятелство за Газпром е една война и указа на Путин плащането на газ да става през руска банка, а не през западни и там доларите да се обръщат в рубли. Защо Киро и другия измамник Асан не заведоха те дело до сега ние да съдим "Газпром"? Един полезен идиот да ми каже това ще съм благодарен.
  Сега медиите на Прокопиевската групировка прехвърлят вината на някакъв служебен кабинет, че утре ще плащаме 1 милиард за нещо което не сме купили и ползвали. А освен, че не сме ползвали сме купили същото от другаде с 30% по-висока цена чрез посредници. Няма такива нагли и смели измамници като тези последните!

  Нередност?
 • 2
  fci22650723 avatar :-|
  Momchil Cholakov
  • - 1
  • + 4

  Помага ли или да? Много сложен въпрос

  Нередност?
 • 3
  joan12 avatar :-|
  joan12
  • + 6

  До коментар [#1] от "scuby":
  Това в Украйна според Русия е операция, не война. Така, че според тях това не трябва да е форсмажор.
  Ти знаеш ли какво е приложното право по догора между Газпром и Русия, ако не е руската територия, то и указа на президента е невалиден. То по тази логика и булгаргас може да се позове на форсмажор да плати.

  Нередност?
 • evpetra
  • - 1
  • + 5

  Мафията беше изпусната само за няколко дена и вече ни вкара в милиардни задължения! И пак ще кажа: Народът е прост и не мисли като гласува!

  Нередност?
 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 5

  Министърът на енергетиката Росен Христов,
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160906451056189
  който иска да преговаря с #ГаZZпром, с поправяната и непълна декларация за несъвместимост, все още се представя като управляващ партньор на инвестиционен фонд „6AM Fund”. Няма информация фонда да има разрешение от Комисията за финансов надзор. Законен ли е?

  Нередност?
 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 5

  Ива Петрова - зам.-министър на енергетиката.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160907955376189
  Тя е съдружник във фирма с дясната ръка на Румен Овчаров (Тройната коалиция) и със сина на скандална (онлайн магазин за цигари) бивша шефка на ДКЕВР (при ГЕРБ/Борисов-1).
  Петрова беше назначена като зам.-министър на енергетиката от Стефан Янев през есента на 2021 г., остана и при министър Александър Николов (ИТН), а сега запазва поста си и в политическия кабинет на служебния министър Росен Христов.

  Нередност?
 • 9
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 1

  И според мен статията е много слаба и подвеждаща, защото се гради на едно предположение и авторът по никакъв начин не е показал, че това предположение се основава на реални факти. Просто строи мисловната си кула върху едно "ако".

  От публичното говорене по темата Газпром сватат ясни няколко неща:
  1. Служебният кабинет няма да поставя въпроса за нов договор за газ с Газпром след като настоящият изтече на 31.12.22;
  2. Министърът ще предложи България да започне да предплаща договорените месечни количества газ по съществуващия договор до неговото изтичане по руската схема - чрез трансфериране на евро/долари в рубли;
  3. Министърът смята да предложи на Газпром неплащаните и неполучени количества за месеците май, юни, юли, август и септември да бъдат плащани по старата схема, но в рубли през първите пет месеца на следващата година.

  Министърът определено хитрува, като опитва да осигури гарантирани доставки на газ за зимата и пролетта на 2023 г.
  Което Газпром е почти изключено да приеме, защото чисто правно няма да има основание да го прави, а и да формира цена за след 31.12.22 по простата причина, че на 1.1.23 г. двете страни няма да бъдат обвързани с договор.

  Що се отнася до темата на статията - евентуални претенции на Газпром за гарантиране на количества газ, които Булгаргаз по една или друга причина е отказала да приеме - това е нещо, по което трябва безпристрастен експертен анализ на базата на договора.
  С цялото ми уважение към автора на тази статия, той не е нито експерт, нито безпрстрастен, нито - видимо - познава документите.

  Нередност?
Нов коментар