Защо левите симпатизират на руския капитализъм и империализъм и накъде води това

Със защитата си на политиката на Русия в момента левите у нас губят социална база и се свиват

Събор на русофили край язовир Копринка.
Събор на русофили край язовир Копринка.
Събор на русофили край язовир Копринка.    ©  Николай Дойчинов
Събор на русофили край язовир Копринка.    ©  Николай Дойчинов
Иван Бакалов в коментар за сайта e-vestnik.bg, на който е основател. Препечатваме го със съгласието на автора.

"Напред Русия до пълна победа над фашизма и капитализма. Ние сме с вас." (из коментари във Фейсбук)


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Иван Бакалов в коментар за сайта e-vestnik.bg, на който е основател. Препечатваме го със съгласието на автора.

"Напред Русия до пълна победа над фашизма и капитализма. Ние сме с вас." (из коментари във Фейсбук)

Симпатиите към Русия у нас не се дължат само на исторически причини, любов към братята славяни освободители на България.

Леви издания, леви интелектуалци, леви политици подкрепят по един или друг начин Русия. На какво се дължи това? Оставяме настрана някакви форми на популизъм от страна на БСП. Тя се бори да ухажва русофилски настроения електорат, който я изоставя и се е насочил към други партии. И партийни издънки като АБВ се борят за същото, та чак до абсурди - Румен Петков от АБВ тия дни поиска ДАНС да разследва заедно с руската ФСБ камиона бомба на Кримския мост.

Политиците са ясни. Само че какво кара лявомислещи да оправдават войната в Украйна? Каква държава и политика защитават?

В Русия цари див капитализъм, който я нарежда по-назад от страни и от Третия свят. Страна на олигарси, които трупат богатство от продажби на природните й богатства и от нерегулирани монополи, живеят в специално обособени райони, квартали и комплекси (когато не са в палатите си в чужбина). И подкрепят едноличния феодален господар на страната - типична олигархия и плутокрация, по-близо до средните векове, отколкото до каквото и да е ляво управление. Непослушните олигарси бягат в чужбина, убиват ги, опитите да правиш бизнес, без да зависиш от властите, са почти невъзможни, рано или късно те притискат.

Русия днес е типична олигархия и плутокрация, по-близо до средните векове, отколкото до каквото и да е ляво управление.

Същевременно една трета от населението живее без канализация и течаща вода, без улици и асфалтирани пътища.

Поради някаква носталгия и атавизъм от времето на СССР възприемат Русия едва ли не като комунистическа страна. Тя напомня комунизма само по пропагандата, привилегиите на висшата номенклатура и централизираната еднолична власт. Но сегашният социален модел е далеч от някогашния СССР, когато пак имаше изостанали провинции, но не е имало такова неравенство.

Индексът Джини, който показва социалното неравенство (съотношение между 20% от хората с най-високи доходи към онези 20% с най-ниските), нарежда Русия между Габон и Бутан. Тя далеч изпреварва по социално неравенство западноевропейските страни, изпреварва също така Грузия, Армения и всички бивши съветски републики на юг от Русия - Казахстан, Таджикистан и т. н. (България е по-зле от Русия по този показател, което може би също е причина за тази симпатия към руския капитализъм).

Ръка за ръка с дивия капитализъм в Русия върви и империализмът. Всички онези клишета на съветската пропаганда, употребявани към САЩ навремето, с пълна сила се отнасят към Русия днес - "империалисти", "агресори", "милитаристи", "дрънкане на оръжие", "ядрена заплаха" и т. н.

Путин дискредитира антифашизма в цял свят. Ако някога СССР, като победител във Втората световна и съюзник на САЩ и Великобритания, е печелил симпатии на антифашистите по света, бил е като опора и предупреждение срещу зараждане на неонацизъм тук и там, днес Путин сложи черта на всичко това. Нахлуването в Украйна, обявено отначало като денацификация, всъщност е империализъм. Путин гази подписаните от Русия договори за граници и граби земя, да възвърне територии на някогашната руска империя. Тук лявото и антифашизма са само пропаганда, с която оправдават агресия. И много напомня на нахлуването на Хитлер в СССР, който искаше да ликвидира болшевишката зараза.

След такава завоевателна война как да защитаваш Русия като стожер на антифашизма? Как да защитаваш Паметника на Съветската армия в София в частност, като история и артефакт? Путин даде аргументи на антикомунистите да стигматизират още повече левите по света. И сбъдна всичките прокоби за Русия като ненадеждна, опасна, агресор.

Путин направи така, че да избягват руснаците като прокажени по цял свят. Докара дотам да ги дискриминират и настрои света русофобски. Сега много страни отказват да приемат бягащите от режима на Путин и военизацията му, която превръща хората във войници. Всъщност путинистите са истинските русофоби, които съсипват Русия.

Путин отне аргументите на критично настроените към Запада, които виждаха в Русия някаква алтернатива, която сдържа световния хегемон САЩ. Сега по света гледат на Америка като на силата на разума, не на Русия.

Путин отне аргументите и на онези, които виждаха в Русия някаква нормалност, контрапункт на крайния либерализъм.

Войната на Путин постави в безизходица всички, които критикуваха с аргументи политиката на Запада срещу Русия. Превърна в путинисти и агенти на влияние на Кремъл всички, които се опитват да говорят за мир и преговори.

Заслепение е обзело онези леви, които защитават Путин. Няма оправдание за тази война. Може да има причини, но няма оправдание. И тук се проявяват двойни стандарти, в каквито левите обвиняват Запада. Как може да си против нахлуването в Ирак, против бомбардировките в Сърбия, а сега да оправдаваш варварската война в Украйна.

Със защитата си на политиката на Русия в момента левите у нас губят социална база и се свиват.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  foa16658470241145469 avatar :-|
  boyko penchev
  • - 13
  • + 3

  А как може да си за Украйна, която избиваше руснаци 8 г. не спази Минск 1 и 2 и нацистчетата тероризираха различните вкл. и българите, като им отне правото на български училища, изучаването на език и т.н. Не говоря за изгорелите... Може би съм сбъркал. Мислех те за мислещ човек.

  Нередност?
 • 2
  mitan123 avatar :-|
  Dimitar Kambourov
  • - 5
  • + 2

  Верен като позиция, но крайно примитивен като аргументация текст. Обяснението защо левите се чувстват прелъстени да са по-нюансирани спрямо Русия в тази й война е другаде – в дълбоко терористката ресантиманна природа на лявото като въставащо изот позицията на справедливата слабост. Пишем за това, ама кой да внимава.

  Нередност?
 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 2

  А #мутрополитите симпатизират на Мутрофанова!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161008017136189
  Европейският съюз даде 80 милиона за обновяване на православните ни храмове, показва #Себра. Русия - нула. Но #мутрополитите с пагони поцелуйничат и подгъзуват на любимата им Мутрофанова. Българската православна църква трябва да бъде изчистена от рубладжии и ДС-агенти.

  Нередност?
 • 4
  pavelan avatar :-|
  Павел Антонов
  • + 1

  Ляво не означава просъветско, нито проруско. Не познавам сериозен прогресивно мислещ човек, който да подкрепя войната на Путин и не възприема режима му за ляв. Има публични фигури, които спекулират с бедността и отчаянието на много българи за да докопат власт и влияние, това не ги прави леви обаче, нито едните, нито другите.

  Нередност?
 • 5
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 1
  • + 3

  Доста объркано го е изложил Бакалов.
  Като изключим Северна Корея, навсякъде по света е капитализъм.
  Твърденето, че лявото е забежка към руско-китайския тип капитализъм е неотговарящо на действителното състояние на нещата, просто защото в САЩ управляващата в момента Дем.партия е лявата, така да се каже местната социалистическа партия. Което не й пречи да поддържа военна заплаха и за Русия в Украина, и за Китай в Тайван.

  Т.е. американската Демократическа партия е местната партия на войната. Обяснимо е, защото лявата Дем.партия в САЩ изразява интересите на глобалистичния финансов капитал, докато нейният опонент - Реп. партия се грижи за интересите на националния (в САЩ) промишлен капитал.
  От разкраченото положение на американската гл.т. се разкарчва и положението в света. В момента глобалистичната неолиберална стратегия на Дем.партията е губеща. На този фон трупа активи национал-капиталната стратегия на Републикансаката партия на САЩ (Тръмп), защото е много видимо, че глобалните търговски потоци спират и се преориентират съобразно конкретните интереси на националните държави, които все повече се самоопределят като основна ценност.

  Та - ляво и дясно вече са само помощ при ориентиране на обувките.

  И е редно в този хаос да се ориентира и БГ политеческото.
  ДБ на Христос Иванов, например, се води дясна портия, а ходи в обувките (и директивите!) на лявата американска Дем.партия.
  Защото левите в последните години масово се преориентираха към грежата за интересите на сексуалните, етническите, верските, кулнерните и пр. малцинства, а десните упорстват да се грижат за капитала.

  В БГ лявото и дясното са копирайтери на американската Дем. партия,зщото тя (чрез разни фондации) плаща.
  И не се интересуват кое е ляво е кое дясно по дежиниция.

  Пълен хаос.
  И черешката на тортата са безсмислиците на Бакалов.
  Мъка.

  Нередност?
 • 6
  mastikata avatar :-|
  mastikata
  • + 3

  @boyko penchev
  1) Въпреки, че Путин гасеше конфликта с бензин тези 8 години като пращаше армия в Донецк, конфликта затихваше. От над 2084 цивилни през 2014г, 955 през 2015г. - през 2021г. година загиват едва 25 цивилни.
  2) Как можеше Русия да изтреби 300 хил. чеченци заради сепаратизъм? а украинците да стоят и да гледат как Русия пали гражданска война?
  3) НИКОГА, НИКОГА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА НЕ СА ЗАТВАРЯНИ В УКРАЙНА> БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЗАПОРОЖИЕ СА ЗАТВОРЕНИ ЕДВА СЕГА - СЛЕД КАТО ЗАПОРОЖИЕ БЕШЕ АНЕКСИРАНО ОТ РУСИЯ.

  Нередност?
Нов коментар