Новият брой:
Служебната президентска република

Фиона Хил: Илън Мъск предаде съобщение от Путин

Руският президент си играе с егото на големите мъже, давайки им чувството, че могат да имат роля, казва бившата съветничка по националната сигурност в Белия дом

Предложението на Мъск в Twitter за договаряне за Херсон с гарантирани водни доставки за Крим беше много специфично
Предложението на Мъск в Twitter за договаряне за Херсон с гарантирани водни доставки за Крим беше много специфично
Предложението на Мъск в Twitter за договаряне за Херсон с гарантирани водни доставки за Крим беше много специфично
Предложението на Мъск в Twitter за договаряне за Херсон с гарантирани водни доставки за Крим беше много специфично
Фиона Хил, старши анализатор в Brookings Institution, бивш съветник по националната сигурност и отношенията с Русия в администрациите на трима бивши президенти на САЩ - Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп*, в интервю за американския Politico.

Войната очевидно не върви спрямо очакванията на Путин. Как реагира той на неуспехите?


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Фиона Хил, старши анализатор в Brookings Institution, бивш съветник по националната сигурност и отношенията с Русия в администрациите на трима бивши президенти на САЩ - Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп*, в интервю за американския Politico.

Войната очевидно не върви спрямо очакванията на Путин. Как реагира той на неуспехите?

Когато има пречка, Путин смята, че може да я надмогне и да я обърне в своя полза. Това отчасти е заради обучението му като КГБ агент. В миналото, когато е питан за успеха на операциите, той омаловажава идеята, че те винаги вървят по план. Казва, че винаги има проблеми при тях и понякога са пълен провал. Ключът е в адаптацията.

Друга черта на Путин е, че винаги предприема най-крайната стъпка от предоставените опции - тази, която всъщност отрязва другите алтернативи. Той често се опира на събитие, което му се е случило като дете - когато притиска плъх в ъгъла на апартамента, в който живее в Ленинград, и плъхът го изненадва, като скача и започва да се бори. Путин разказва тази история с посланието, че ако той се окаже притиснат в ъгъла, винаги ще се бори.

Но той също така сам се вкара в ъгъла. Знаем, че руснаците дават много жертви и че им се изчерпват войниците и оборудването в Украйна. И какво прави Путин? Изпраща още войски, като обявява мобилизация. След това отива още по-напред и обявява анексирането на териториите, за които Русия се бие през последните месеци - не само Донецк и Луганск, но и Херсон и Запорожие.

Той не си позволява друг път освен преследването на първоначалните цели, които са разчленяване на Украйна и анексиране на нейни територии. И все още се опитва да адаптира своите реакции към пречките на бойното поле.

Как вижда той края на войната?

Крайната цел на Путин е да излезе от тази война по своите условия. Това, което виждаме сега с анексирането и голямата му реч на 30 септември, е много ясно. Той вижда този конфликт като пълномащабна война със Запада и все още иска да премахне Украйна от картата. Също така е ясно, че няма намерение да се откаже от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, както и Крим, които вече обяви като част от Русия "завинаги".

Наскоро Илън Мъск навлезе в този конфликт, опитвайки се да насърчи дискусии за мирно решение. Какво смятате за неговата роля?

Ясно е, че Илън Мъск предаде съобщение от Путин. В края на септември в Аспен имаше конференция, на която Мъск предложи версия на това, което се съдържаше в неговата публикация в Twitter, включително признаването на Крим за руски, защото е бил предимно руски от 1780 г., както и предложението да има договаряне за украинските региони Херсон и Запорожие, тъй като трябва да има гарантирано водоснабдяване за Крим. Той направи това, преди Путин да обяви анексирането тези две територии на 30 септември.

Това беше много специфично предложение. Херсон и Запорожие на практика контролират всички водни доставки за Крим. Крим е сух полуостров, който зависи от водата от река Днепър, която тече през канал в Херсон. Малко вероятно е самият Мъск да знае това. Споменаването на водата е толкова специфично, че това очевидно е съобщение от Путин.

Има няколко причини защо вмешателството на Мъск е интересно и съществено. Първо, Путин прави това често. Използва известни хора като посредници, за да опипа общата политическа среда, да тества как хората ще реагират на неговите идеи. Той често използва различни доверени посредници, включително всякакви бизнесмени. Имаше посредници, изпратени при мен, да обсъждаме различни неща, когато бях в правителството.

Руският президент на практика скъсява дипломатическия процес.

Това е класическа постановка на Путин. В този случай, разбира се, е интересно, че става въпрос за Мъск, защото той има много последователи в Twitter. Разполага и с дългогодишна репутация в Русия заради Tesla, SpaceX и Starlink и е един от най-популярните хора в руските социологически проучвания. В същото време изигра много важна роля в подкрепата за Украйна чрез осигуряването на интернет системите на Starlink за страната и поддържането на телекомуникациите там, което частично бе платено от американското правителство.

Мъск има огромна популярност. И Путин си играе с егото на големите мъже, давайки им чувството, че те могат да имат роля. Но в действителност те са само ретланслатори на посланията му. Така руският президент на практика скъсява дипломатическия процес. Иска да изложи своите условия и да види колко хора ще се съобразят с тях. Това е усилие да се накарат американците да стоят настрани по отношение на войната и да предадат Украйна и украинската територия на Русия.

Ако има още протести в Русия, това ще бъде ли заплаха за Путин като лидер?

По време на съветския период имаше десетки хиляди протести из СССР през годините. Това не доведе до разпадането на Съветския съюз заради силните репресии. Те обезглавиха опозицията и именно това прави Путин. Русия е обратно в СССР. Опозиционният лидер Алексей Навални е изолиран в наказателна колония. Репресивният капацитет на правителството е значителен. Взимат хиляди хора от улиците и ги вкарват в затвора. Мисля, че Путин смята, че може да обезглави всяка организирана опозиция - за да си гарантира, че няма никой, който да поведе тези протести и да ги обедини.

Но мобилизацията се отрази на популярността му, защото хората почувстваха, че нямат надежда. Вече не гледат войната само на своите телевизори, които могат да изключат и да забравят, че тя съществува. Сега те са принудени да се изправят срещу нея. Подкрепата за войната беше относително пасивна, но активната спада и подкрепата за Путин също ще намалее. А той трябва и да продължи да умилостивява хардлайнерите. Така че трябва да предприеме крайни действия.

Мобилизацията се отрази на популярността на Путин, защото хората почувстваха, че нямат надежда.

Ще започнете да чувате все повече новини за хора, които са отишли на фронта напълно неподготвени и са били убити. Това ще ограничи толерантността за "специалната военна операция". Ако това стане, може да повлияе на позициите на Путин сред елита. Той е до голяма степен неуязвим, докато е единственият наистина популярен политик в Русия. Но ако започне да прилича на губещ, вече няма да изглежда непогрешим. Вече няма да е силният лидер и арбитърът в системата. Въпреки че елитите са инвестирали в него и неговата система, може да дойде етап, в който хората да започнат да си казват: "Може би някой друг може да се справи със системата по-добре." Всичко може да започне с хардлайнерите, които да се опитат да излязат на преден план.

Затова Путин не се отказва. Той се е вкарал в ъгъла във войната и в ъгъла във вътрешен план. Той е лицето на войната в Украйна. Неговата реч от 30 септември на практика каза, че това е неговата война, неговото анексиране, неговата Русия. И всичко ще се стовари върху него, ако нещата се разпаднат.

Смятате ли, че Украйна може да победи?

Украйна вече си осигури голяма морална, политическа и военна победа. Русия не постига целите на своята "специална военна операция". Но мисля, че Путин се надява, че сега, с всичкото това дрънкане на ядрени оръжия и вкарването на Мъск и други да му предават съобщенията, той ще може да вземе територията, която е заграбил, и да получи признание за това. След което ще може да върне обратно натиска над Украйна. Той все още иска да види разпада на украинската политическа система. Иска да сложи някой за лидер на Украйна, който му е лоялен. Путин се надява, че все още може да победи, че ще намери други начини да получи каквото е искал, когато пресече границата през февруари.

Може ли тази война да свърши по начин, който ще е задоволителен за Запада, и Путин да остане руски лидер?

Малко вероятно е това да свърши по някакъв задоволителен начин. Тогава трябва всяка страна да е склонна на компромис, а Путин не иска компромис - така че компромисът винаги ще бъде за сметка на Украйна, защото руският президент завзе украинска територия. Ако вземем предвид Първата световна война, Втората световна война или споразуменията в много други конфликти, винаги има някакъв вид териториално прехвърляне, което оставя едната страна много недоволна. Няма да има задоволителен край за всеки, за Владимир Путин също.

Някои хора все още гледат на случващото се в Украйна като на прокси война на САЩ и НАТО с Русия. Този дебат лишава Украйна от представителство. Ние не сме в прокси война с Русия. Ние се опитваме да помогнем на Украйна да се освободи, след като бе нападната от Русия. Същността на въпроса е какво е тази война и това е Русия, която се опитва да присвои украинска територия.

*Фиона Хил беше освободена от поста в администрацията на Тръмп през 2019 г., когато свидетелства срещу него за случая с оказания натиск върху украинския президент Зеленски.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 5

  Убегват ми фактите по хронология в обобщенията на Фиона.
  Като начало: Мъск е инвестирал pro bono няколко стотин млн. долара в изграждане и поддържане на спътников интернет за нуждите на украинската армия.
  Дотогава Мъск бе ОК. Драмата настана, когато той озвучи някакъв вариант за мирен план, който по същество еднакво не устройва и САЩ, и РФ. Украина никой за нищо не я пита по принцип.

  Бившият скандален украински амбасадор в Германия - Мелник, покани Мъск да си го на...а. Зеленский с по-мек изказ му предложи същото.

  Веднага след това спътниците на Starlink по фронтовата линия започнаха да "ослепяват" и украинските военне да губят интернет връзка. Дали са руски лазери, да ли е друго - няма да разберем.
  Това, което се разбра е, че Мъск заяви, че престава да налива двои милиони в украинския сателитен интернет и предложи на Пентагона да поеме издръжката му.

  На следващия ден съответните държавни служби в САЩ започнаха поредното разследване срещу Мъск заради наредности при придобиване на twitter, а акциите на Tesla рухнаха почти наполовина.

  Веднага след това Мъск огласи, че продължава да хвърля милиони за Украина.

  Е, при тая хронология, има ли някаква значение какво приказва Фиона?

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 2

  И доста подробен откъм фактология и данни коментар по темата. Руски:

  https://topwar.ru/203584-ilon-maks-prioritetnyj-vrag-rossijskoj-armii.html?yrwinfo=1666205745281175-17621973627490669284-sas2-0672-sas-l7-balancer-8080-BAL-556

  Нередност?
 • 3
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 3
  • + 5

  Да. Само че руските лазери, които унищожават спътници, съществуват само в твоята фантазия. С Москвич 12-ца не можеш да унищожаваш спътници. Толкова за руските технологии.

  Нередност?
Нов коментар