Инфлацията ще намалява, и то бързо - отбележете си го

Петролът тръгна надолу, с него и цените, а изкуственият интелект може да постави началото на нова ера на глобализация с дезинфлационен ефект

В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко    ©  Shutterstock
В страни като България, където конкуренцията е все още ниска и олигополните структури задушават икономиката, охлаждането на цените ще е по-бавно и по-плитко    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets, а понастоящем съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли. Активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят.

Та докъде бяхме стигнали? О, спомням си...


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets, а понастоящем съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли. Активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят.

Та докъде бяхме стигнали? О, спомням си...

(Шрек, преди да целуне Фиона)

***

Казах ви през август миналата година на страниците на този вестник, че цената на петрола и газа ще падне, вероятно рязко. Отбелязахте ли си го? И че инфлацията също ще падне - обърнахте ли внимание?

Петролът тръгна надолу, а с него и инфлацията. Сега казвам, че инфлацията ще спадне още повече. И си го запишете!

Казах ви също, че когато всички "знаещи" вдигаха шум, че цените ще вървят нагоре и нагоре, те сигурно ще паднат. Опитът ме е научил, че когато всички са убедени, че нещо ще стане, точно обратното се случва. И така, какво припяват всички в момента? Познахте - че инфлацията няма да падне и че ще е завинаги. Подозирам, че припевът отново е грешен.

Но защо, моля, да говорим за петрол, когато мислим за инфлацията? Радвам се, че попитахте. Петролът е душата, смазката на глобалната икономическа машина. Той е може би най-важната променлива, която определя всички други икономически индикатори, включително инфлацията.

Изминалото десетилетие беше десетилетието с ниските цени на петрола. Тези ниски цени причиниха свръхниските лихвени проценти, които на свой ред увеличиха неравенството в обществото. Неравенството на свой ред роди популизма. Ниската цена на петрола излюпи популистите, виждате ли връзката?

Петролът е отговорен за толкова много блага и злини. Цената му е основната причина, primus movens, за толкова много неща, за които мислехме, че са се случили поради нещо друго. Да вземем финансовата криза от 2008-2009 г. Светът смята, че тя е причинена от влошаването на високорисковия дълг, емитиран от американските банки. Това може да е така, но финансовият крах е междинната, а не непосредствената причина.

В основата на колапса на жилищния сектор и последвалата опустошителна криза беше рязко нарасналата цена на петрола, която бързо охлади прегряващата световна икономика. Това рязко свали високите цени на имотите. Останалото, както се казва, е история. Това е моята теория за случилото се, но е теория, която доста си харесвам.

Петролът има огромно значение. Особено за инфлацията и доверието.

Неотдавнашните спадове в цените на петрола и газа от двете страни на Атлантическия океан, особено в разгара на зимата, ще доведат до падането и на пощурялата през 2022 г. инфлация. По-наблюдателните от нас ще забележат, че газовите фючърси за следващите няколко години се търгуват на нива под тези преди руско-украинската война. Това е голяма новина за бъдещата инфлация. Надолу!

Цената на петрола е основната причина за толкова много неща, за които мислехме, че са се случили поради нещо друго.

Освен това има и други суровини, които поевтиняха в резултат на падналите цени на петрола. Дървесината, циментът, строителните материали, тороветe са паднали с поне 50% от миналогодишните им пикове. В САЩ цените на употребяваните автомобили се сринаха, както и акциите на фирмите Carvana и Cazoo, които търгуват с коли втора ръка. Веригите за доставки са се подобрили значително, цените за контейнери са надолу с 80% (!) от пика. Всичко това го показвах, когато се случваше, от моя гръмогласен и заядлив Facebook профил.

И не са само промишлените стоки, които видяха или ще видят спад в цените. Цените на храните, които в момента са до небето, също могат да се сринат много заради конкуренцията и новите играчи на пазара. В Обединеното кралство например Aldi, Tesco - чрез своята Clubcard, и Amazon подбиват цените на супермаркетите печалбари. Дори цените на кучетата в Албиона са намалели с около 30%, след като балонът на пандемичния бум в купуването на домашни любимци гръмна.

Последните проучвания в САЩ и Европа показват, че бизнесите трудно могат да увеличат цените без сериозни отрицателни ефекти за тяхната еластичност. Хората просто купуват по-малко. Технологичните фирми отново започват със старите си трикове да подбиват цените. А какво ще кажете за изкуствения интелект, ChatGPT? Може ли той значително да намали цените? Не бих заложил срещу това... Изкуственият интелект може да постави началото на нова ера на глобализация и спадове на цените, съизмерими с дезинфлационния ефект на китайското производство през първите две десетилетия на това хилядолетие.

Така че инфлацията ще намалява. И то бързо! Защо казвам "бързо"?

Когато през август 2022 г. говорих от страниците на този вестник за потенциалния срив в цените на петрола и газа, се опирах на една техническа истина - когато цените вървят вертикално нагоре, те (по-често) вървят вертикално и надолу. Движенията на инфлацията са симетрични - рязко нагоре, рязко надолу. Това се дължи главно на състава на инфлационната кошница и на стадното поведение на хората.

През 80-те години Индексът на потребителските цени (CPI) в Америка достигна своя връх от 15% и малко след това падна до 2%. През 2022 г. CPI в САЩ достигна своя връх от 9%; няма да е поeтапно, ако стигне до 2-3% до края на тази или следващата година. Говорейки за резки спадове, човек трябва да се учуди на истинския колапс на агрегата M2 (мярка за паричния запас на САЩ - бел. ред.), който не само регистрира най-големия спад от 80 години, но и дори стана отрицателен за първи път, откакто се измерва! Ако сте монетарист, това ще ви стресне! Според монетаристите инфлацията е монетарно явление; такъв колапс на паричното предлагане означава, че в бъдеще няма да има големи покачвания на цените.

Последните проучвания в САЩ и Европа показват, че бизнесите трудно могат да увеличат цените без сериозни отрицателни ефекти за тяхната еластичност

И защо ще обръщаме толкова внимание на САЩ, ще попитате. Защото това е най-голямата и най-сложната икономика в света. И тя засяга всичко. В целия свят най-големият спад на цените на суровините ще засенчи вътрешните влияния - независимо дали страната се казва Салвадор или България. Падането на Индекса на производствените цени (PPI) в САЩ от 10% на 5% и отслабеният в резултат на това долар ще имат ефект на цунами с глобален обхват. Разбира се, тези вълни няма да са еднакви навсякъде. В слабо развитите икономики като България, където конкуренцията е все още ниска и където олигополните структури задушават както производството, така и дистрибуцията, охлаждането на цените ще бъде по-бавно и по-плитко. Ние, българите, имаме пълното право да сме ядосани от това.

А какво да кажем за лепкавостта на инфлацията? Ще продължи ли тя? Има ли доказателства за ужасяващата спирала на заплатите и разходите, за която икономиката 101 (въвеждащ курс по микро- и макроикономика за студенти - бел. ред.) ни казва, че предизвиква инфлационни изблици? Не мисля, че има такива доказателства.

Първо, масовите съкращения в САЩ в най-високоплатените отрасли на технологиите и финансите държат заплатите под контрол. В IT фирмите съкращенията освен това коригират абсурдите и ексцесиите на миналото десетилетие. При последните съкращения в Google заедно с кохортата програмисти бяха освободени и 27 масажисти!

Технологичната лудост беше повсеместна, виждали ли сте офисите в Пало Алто! Докато преди година каненето на актьори като Матю Макконъхи и участието на рапъра Уил.Aй.Eм в изготвянето на корпоративна стратегия от компании като Salesforce се смяташе за нестандартно мислене, днес това вече би се смятало за смахнато. Ето защо, когато Пол Сингър, основателят на най-страховития активистки хедж фонд Elliot Advisors, купи дял в Salesforce, той писа на неговия ексцентричен шеф Марк Бениоф, че работата може да се свърши с много по-малко хора. И много по-малко глезотии. Сингър, който продаде Twitter на Илън Мъск, би трябвало да подкрепя новите работни практики на Мъск за тех служителите. Работа с по-малко бонуси и по-малко хора! Робовладелци от целия свят, съединявайте се!

Второ, фактът, че цените на акциите на големи публични компании са реагирали положително на съкращенията, показва, че пазарът мисли по същия начин. Работата може да се свърши добре с по-малко хора и по-ниска заплата! Изпълнителните директори вече не трябва да нагаждат заплатите "в битката за таланти". Освен това възстановяването на цените на акциите ще компенсира работниците чрез опции за акции и по-малко корпоративен кеш, така че - отново - няма нужда да повишават заплатите. Любопитно е също, че докато съкращават хора, корпорациите увеличават инвестициите. Докато Microsoft съкращаваше 10 000 служители, неговият главен изпълнителен директор Надела обяви инвестиция 10 милиарда долара в OpenAI.

И реалните заплати, т.е. тяхната покупателна способност, и производителността може най-накрая да се повишат след десетилетия на стагнация на производителността. Сега това е дезинфлационно!

И накрая, има един човъркащ въпрос. Знаем, че след бързи скокове на цените инфлацията има тенденция да се установи на структурно по-високи нива и става по-нестабилна. Така ли ще е в идващите години? Отговорът - в следващия епизод. Засега е достатъчно да се знае, че инфлацията вероятно ще спадне рязко на повечето места по света и ще остане там за известно време.

Пак заповядайте.