Няколко урока от първата година на войната в Украйна

Структурните сили показват какво могат да постигнат държавите, но само те не предопределят крайното развитие - лидерите също са от значение

Една дълга и изтощителна война не е в полза на Киев, откъдето идва и решението на Запада да му предостави повече оръжия и обучение
Една дълга и изтощителна война не е в полза на Киев, откъдето идва и решението на Запада да му предостави повече оръжия и обучение
Една дълга и изтощителна война не е в полза на Киев, откъдето идва и решението на Запада да му предостави повече оръжия и обучение    ©  Reuters
Една дълга и изтощителна война не е в полза на Киев, откъдето идва и решението на Запада да му предостави повече оръжия и обучение    ©  Reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стивън М. Уолт, колумнист на Foreign Policy и професор по международни отношения в Harvard University, в анализ за американското издание

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. всяка от двете сражаващи се страни даде десетки хиляди жертви заедно с хиляди унищожени танкове и други бронирани машини. Украинската икономика се сви с около 30%, над една трета от населението е напуснало домовете си, а близо 40% от генериращите електричество мощности са повредени.

Стивън М. Уолт, колумнист на Foreign Policy и професор по международни отношения в Harvard University, в анализ за американското издание

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. всяка от двете сражаващи се страни даде десетки хиляди жертви заедно с хиляди унищожени танкове и други бронирани машини. Украинската икономика се сви с около 30%, над една трета от населението е напуснало домовете си, а близо 40% от генериращите електричество мощности са повредени.

Войната е жестока, но поучителна. Това са уроци, които световните лидери и общественост могат да вземат предвид след една година на военни действия в Украйна.

Лесно е лидерите да се объркат

Сега вече е очевидно, че руският президент Владимир Путин е направил грешка, когато е предположил, че Киев не може да окаже сериозна съпротива. Той доста грешно е преценил руската военна смелост, украинската издръжливост и способността на Западна Европа да намери алтернативни източници на енергия. Но на Запад лидерите също допуснаха грешки - те не обръщаха внимание на възможността за война с години, преувеличаваха ефективността на икономическите санкции и подцениха силата на руското несъгласие с позиционирането на Украйна в западната орбита. В този случай, както и в много други, войната замъгли нашия поглед далеч преди започването на истинските боеве.

Държавите се обединяват, за да се противопоставят на агресията

Руската война срещу Украйна също така ни напомни, че държавите в международната система обикновено се обединяват, за да се противопоставят на агресивни действия. Това е друг урок, който Путин недооцени - в допълнение към убеждението му, че Киев бързо ще падне, той, изглежда, е смятал, че НАТО няма да отговори толкова твърдо, колкото го направи. Вместо да тръгне срещу един по-слаб противник, Москва разпали война срещу страна, която е подкрепяна от коалиция, чийто общ БВП е близо 20 пъти по-голям от този на Русия. Тази коалиция произвежда най-усъвършенстваните оръжия в света и започна да се откъсва от зависимостта си от руските енергийни доставки. Външната поддръжка не гарантира украинска победа, но превърна това, което Путин смяташе за лесна победа, в несигурна авантюра. Москва ще бъде много по-слаба в бъдеще, независимо как свърши тази война.

Държавите противостоят на агресорите, защото се опасяват, че успешните завоеватели ще опитат да завземат още територия. Никъде тази тенденция не се вижда по-ясно, отколкото в решението на Швеция и Финландия да изоставят десетилетия неутралитет, за да поискат членство в НАТО. Световните лидери, надяващи се да завладеят територия, която в момента не контролират, трябва да имат предвид следното - агресивните действия е вероятно да накарат други влиятелни страни да се обединят срещу тях. Ако това стане, тогава дори едни успешни военни действия могат да оставят агресора по-малко защитен, отколкото е бил преди.

Не е приключило, докато не приключи

Американците обичат да мислят за войната като за краткотраен шок, който е последван от раздаването на медали. Тази тенденция не е изненадваща предвид това, че напоследък опонентите на САЩ са треторазредни сили и първоначалната военна фаза е кратка и едностранчива. Войните в Ирак и Афганистан в крайна сметка се проточиха с години, защото Вашингтон реши да въведе широкообхватни политически и социални реформи. Резултатът бе успешна бунтовническа дейност, която не можеше да бъде сразена на една приемлива цена.

Войната в Украйна е различна - първоначалното нападение на Русия бе осуетено, а целите за бърза смяна на управлението в Киев бяха разбити. След 12 месеца конвенционалните сили на двете държави са в застой на бойното поле и търсят нови начини за оказване на натиск върху противника. Путин грешно смяташе, че войната ще бъде бърза и евтина. Когато в началото руското нападение над Киев се провали, Украйна и нейните поддръжници стигнаха до заключението, че външната подкрепа, украинската решителност и разширените икономически санкции могат да доведат до победа нас Москва. Успешната контраофанзива, която Киев поде миналото лято, предизвика надежди за връщане на цялата загубена територия, включително Крим.

Но Русия все пак е световна сила, с голяма военно-индустриална база и съществени запаси от военно оборудване. Рускителидери виждат войната като ключов конфликт, който трябва да спечелят. Действията на въоръжените й сили се подобриха спрямо началото на войната, а атаките с ракети и дронове по украинските градове и инфраструктура нанесоха значителни поражения. Една дълга и изтощителна война не е в полза на Киев, откъдето идва и решението на Запада да му предостави повече оръжия и обучение. Но изтласкването на Москва от цялата територия, която в момента контролира, може да се окаже невъзможно, а също така съществува и опасността от ескалация, включително чрез употребата на ядрено оръжие.

Войната подсилва крайните възгледи и затруднява намирането на компромис

Тъй като залозите са високи, войната е време, в което хладнокръвните и внимателни изчисления трябва да бъдат особено ценени. За съжаление често крайните възгледи заглушават по-умерените гласове. В резултат става става по-трудно да се дискутира какъвто и да било компромис, дори когато нито една от двете страни няма ясен курс към победа. Мирът може все още да е твърде далече, но мисленето как да се постигне е в интерес на всички.

Москва ще бъде много по-слаба в бъдеще, независимо как свърши тази война.

Лидерите са от значение

Дори реалистите, които подчертават важността на големите структурни сили, признават, че личността на лидера понякога е от съществено значение. Въпреки че опозицията срещу разширяването на НАТО, особено спрямо Украйна, е широко разпространена сред руските елити, един различен лидер в страната можеше да не реши да започне война преди година. Един американски президент, който е по-комбинативен и по-малко догматичен, можеше да направи повече за охлаждането на идващата криза, преди тя да стигне до точка на кипене.

Освен това помислете как щеше да се развие тази война, ако Петро Порошенко бе държавен глава на Украйна вместоВолодимирЗеленски. Щеше ли Порошенко да успее да обедини съгражданите си и да спечели чужда подкрепа толкова успешно, колкото го направи Зеленски? Изглежда малко вероятно.

Или какво щеше да бъде, ако в Белия дом беше Доналд Тръмп, а не Джо Байдън?

Структурните сили показват какво могат да постигнат държавите, но само те не предопределят крайното развитие.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 8
  • + 4

  Основният урок би трябвало да е, че украинците ще свършат преди американските тинк-танкове да решат какво да правят с войната, дето разпалиха.
  Може би следващия път да пробват с някоя по-многолюдна нация - китайската или индийската (не индианската - на нея също й разказаха играта скоростно). Но пък нито китайците, нито индийците имат някакво намерение да вадят US кестените от огъня.
  Също толкова туземните източноевропейци тогава?

  Нередност?
 • 2
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 3
  • + 6

  Виновен за войната в Украйна е Путин, а не САЩ. Или хибридчиците добре са те програмирали, а уж си психиатър? Как може да се оставяш да те манипулират така? Нещата са супер елементарни. Украйна в ЕС и НАТО означаваше смърт за Путин. Защото руснаците в Русия щяха накрая да се усетят че украинците живеят доста по-добре, съответно нещо при Путя не е ок. Сещаш се какво следва. Ако мечката играе в двора на комшията, нищо чудно да прескочи и в твоя двор. А от това Путин га е страх най-много. Затова и разпали хибридна война през 2014 и реална през 2022 година. За нищо не са му виновни САЩ.

  Нередност?
 • 3
  psk051054548 avatar :-|
  psk051054548

  А защо в статията има три правописни грешки? Няма ли редактори, които да проверяват текста преди публикация? Изглежда много непрофесионално.

  Нередност?
Нов коментар