🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо поскъпнаха храните

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Нищо не отслабва правителствата така, както инфлацията", казва американският икономист Джон Кенет Гълбрайт. България в това отношение няма от какво да се притеснява. Горе-долу откакто започна периодът на висока инфлация - преди година и половина, тук почти не е имало постоянно правителство, което да бъде отслабено. Това на Кирил Петков беше само за няколко месеца и заради всички противоречия в коалицията на практика пак управляваше като служебно, тоест без парламентарно мнозинство и с администрация, която не контролира.

Това, че правителството не пострада, не направи инфлацията по-лека за хората. През последните месеци цените - особено тези на храните, се увеличават сериозно. Това, което привлече вниманието ни към тази част от инфлацията, обаче бяха многото твърдения, че цените в България се увеличават много по-бързо и стигат до по-високи стойности от тези в други ЕС държави, включително и от Западна Европа. "Защо" беше въпросът, който ни задаваха читатели по мейла, коментари под текстовете в "Капитал" и дори по телефона.

Интересът е напълно разбираем. Инфлацията сама за себе си е неприятна както за повечето хора, така и за бизнеса. Компаниите трябва да намират нови баланси между цените на доставчици, натиска за увеличаване на разходите за труд и цените, на които предлагат собствените си продукти.

През последните седмици няколко журналисти от "Капитал" се опитват да отговорят на въпроса дали цените на някои храни поскъпват с повече, отколкото предполагат нормалните пазарни механизми, каквито са притесненията на много хора. За да разберат какво се случва, те проследиха пътя по цялата верига на някои продукти - от производителите на суровини за тях до магазините. Потърсиха мненията на външни пазарни анализатори, експерти в различни сектори, попитаха макроикономисти. Техните мнения, както и отговорите на въпроса "Защо поскъпнаха яйцата/млякото..." ще видите в темата на броя.

Част от причините за увеличаването на цените е войната в Украйна. Още Хемингуей прави връзката между двете: "Първата панацея на лошото управление е инфлацията; втората е войната. И двете носят временен просперитет; и двете носят перманентни разрушения. И двете са спасението на политическите и икономическите опортюнисти."

Следващата седмица войната в Украйна ще навърши една година и за Русия на Путин тя до момента се движи по цитата на легендарния американски писател и военен кореспондент от първите две световни войни. Първоначално тя започна като опит той да изглежда като велик държавник, който разширява територията на руската империя. Стотици хиляди човешки жертви по-късно войната вече е гигантска по мащабите си катастрофа, която залива с различни по характер деструктивни ефекти целия свят. (В този текст ще прочетете прогнози как може да се развие оттук нататък войната.)

България за щастие е сравнително далече от истинската война, но през следващите седмици отново ще буксува в коловозите на предизборното състезание. Три текста тази седмица очертават някои от позициите, с които партиите ще влязат в кампанията:

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 1

  Написаното за цените на храните е казуистика за профани. Нещо от сорта: и вълкът сит, и агнето цяло.

  Да тръгнем от прост пример: продавам яйца на цена от 10 лв/бр с вкл. ДДС, за които имам документ, че съм придобил от сертифицирана ферма по 0.45 лв с вкл. ДДС. За всяка покупка издавам фискален касов бон от ретистрирано устройство. На 14-то число декларирам и внасям в бюджета разликата от 1,58 лв ДДС за всяко продадено яйце.
  Плащам си корпоративния данък от 10% върху печалбата от 7.97 лв на всяко продадено яйце. Когато държавата си прибере данъците, нищо от останалото не я интересува.

  Затва няма такова нещо като "нормални пазарни механизми". Пазарът е стихиен регулатор. При това инерчен.
  Лазаров го избива на морализаторстване. Пазарът морал няма.

  Нередност?
 • 2
  bratkubrat avatar :-|
  Mike
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Да, прав си, че като си внесеш дължимото ДДС и си платиш корпоративния данък, всичко останало държавата не я интересува. Това е по отношение на тебе лично. Глобално обаче държавата има задължение да осигури наличието на свободен и реален пазар и да създаде и приложи механизмите за гарантирането на такъв пазар.

  Защо тя има това задължение? Защото в един работещ пазар, когато продаваш яйце за 10 лв. а си го купил за 0,45 лв, ще се намери друг твой конкурент, който да го продава по 9 лв. Ще предпочете да печели по 7 лв. на яйце вместо по 8 лв. и за сметка на това да продава тройно (примерно) повече яйца от тебе.

  Когато обаче ти отидеш при твоя конкурент и му кажеш "Глей ся, недей да продаваш по 9лв. щот и аз мога да продавам по 8 лв. и тогава ще е по-зле и за двамата. Дай да си държим цена 10 лв. - и ти си на кяр, и аз съм на кяр, клиента го духа, и тва е".

  Това се нарича пазарна манипулация, картел или както искаш му викай, и е забранено в цял свят. Неслучайно в цял свят има антитръстови закони и никак не е случайно, че тези закони са създадени за първи път в началото на 20 век именно в САЩ - държавата с най-"дивия" капитализъм, особено .по онова време. Защо не е случайно, че са създадени сам - защото когато нямаш регулация и разчиташ пазара сам да регулира, тогава трябва поне този пазар да работи правилно. Ако хем пазара не работи, хем държавата не регулира, тогава стават извращения.

  Ръйш ли ся?

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 6

  До коментар [#2] от "Mike":

  Похарчил си куп време и си написал нелепа фантастична повест без да схванеш за какво говоря.
  С моите (теоретични) яйца не става въпрос за картел, а за това, че държавата няма механизми да те санкционира, когато спазваш правилата/законите.
  Няма установена със закон норма на печалба!
  Няма установена със закон търговска надценка!
  Няма каквато и да било регулация, ако купуваш за Х да продаваш за У, стига да си плащаш ДДС-то и корпоративния.
  В този ред на мисли държавата е безпомощна да регулира цените в сегашната ситуация, но пък се радва на обилния приход от ДДС и корпоративен данък.
  Затова и не прави нищо.
  И на неглупавия Алексей Лазарав тия неща са му известни, но не пречи да се лисне един леген популизъм срещу правителство, което не е декларативно проамериканско.

  Ограничения можеше да има (и хора в затвора) при соца, когато имаше закон срещу спекулата.
  Вече го няма.
  Sorry! Сега сме в някаква форма на капитализъм и това се нарича пазарна икономика.

  Нередност?
 • 4
  bratkubrat avatar :-|
  Mike

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Ми препрочетох ти първия коментар, прочетох ти и втория, и пак същото ще кажа:

  Точно ЗАЩОТО сме в пазарна икономика (което само по себе си е добре), не й е работа на държавата да определя норма на печалба. Днеска печелиш едно, утре друго. Ако стане ситуация като миналата година с олиото, дето Кауфланд е обявил от 1 месец предварително промоция за 3 лв. бутилката, ама междувременно цената на слънчогледа експлодира, и Кауфланд посмъртно няма как да възстанови наличните количества, които е продал за 3 лв., на същата цена. Тогава ако има фиксирана норма на печалба, кво става - Кауфланд хем е длъжен да си изпълни обявената промоция, хем няма как да спази нормата на печалба.

  Не че защитавам Кауфланд, точно па тях не ги харесвам и без това, просто давам пример защо такива "нормативни" неща са безсмислени. И впрочем точно те са един такъв "леген популизъм", за който говориш - да се направим на много социални и че се борим с лошите вериги, ама реално създаваме повече проблеми отколкото ползи.

  Така че на държавата работата й е да гарантира работещ пазар, а не да регулира кой колко да печели. При равноправна конкуренция, който има по ефективна организация на компанията си, ще печели повече.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 4

  До коментар [#4] от "Mike":

  Мнението ми е, че споровете са нещо много безсмислено.
  Пишем си за различни неща: аз казвам, че капиталистическите правила не позволяват на държавата да се намесва в пазара, ти ми говориш за картел. Аз обяснявам за данъци, ти ми пищеш за вариативността на цените според цените на суровините.
  Демек и аз съм прав, и ти си прав, ама всъщност говорим за различни неща.
  Хайде всеки да си седи до своите си разбирания и да се разделим с взаимно уважение.
  Което аз лично не дължа на пропагандистите, които не боравят с факти и логика, а преразказват чужди пропагандни конструкти.

  Нередност?
Нов коментар