Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Как ново лекарство може да сложи край на световната епидемия със затлъстяването

Дългосрочните ефекти трябва внимателно да бъдат проучени, но вълнението е оправдано

Държавите трябва да продължат да насърчават и останалите мерки срещу затлъстяването, като например здравословно хранене и спорт
Държавите трябва да продължат да насърчават и останалите мерки срещу затлъстяването, като например здравословно хранене и спорт
Държавите трябва да продължат да насърчават и останалите мерки срещу затлъстяването, като например здравословно хранене и спорт    ©  Reuters
Държавите трябва да продължат да насърчават и останалите мерки срещу затлъстяването, като например здравословно хранене и спорт    ©  Reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов вид лекарство предизвиква вълнението на богатите и красивите. Една инжекция на седмица и теглото намалява. Илън Мъск се кълне в него; инфлуенсъри говорят за ползите му в TikTok; внезапно отслабнали холивудски знаменитости отричат, че са го използвали. Но най-новите лекарства за намаляване на теглото не са единствено козметично подобрение. Тези, които най-вече ще се възползват от тях, ще са не известните в Лос Анджелис или Маями, а милиардите обикновени хора по света, чиито излишни килограми са ги направили нездрави.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Нов вид лекарство предизвиква вълнението на богатите и красивите. Една инжекция на седмица и теглото намалява. Илън Мъск се кълне в него; инфлуенсъри говорят за ползите му в TikTok; внезапно отслабнали холивудски знаменитости отричат, че са го използвали. Но най-новите лекарства за намаляване на теглото не са единствено козметично подобрение. Тези, които най-вече ще се възползват от тях, ще са не известните в Лос Анджелис или Маями, а милиардите обикновени хора по света, чиито излишни килограми са ги направили нездрави.

Медикаментите за загуба на тегло отдавна варират от такива с пожелателен ефект през неефективни до направо съмнителни. Новият клас лекарства, наречени GLP-1 рецепторни агонисти, изглежда, че наистина работят. Семаглутид, разработен от датската фармацевтична компанияNovo Nordisk, показва в клиничните изпитвания, че води до намаляване на теглото с около 15%. Вече се продава под името Wegovy в САЩ, Дания и Норвегия и скоро ще бъде достъпен и в други страни. Ozempic, което е версия с по-ниска доза, е лекарство за диабетици, което също така се използва "оф лейбъл" за отслабване. Конкурентно лекарство на базата на GLP-1, разработено от американската компания Eli Lilly, трябва да влезе в продажба по-късно тази година. Анализатори смятат, че конкретният пазар може да достигне 150 млрд. долара до 2031 г., което не е далеч от размера на пазара за противоракови медикаменти днес. Някои прогнозират, че тези лекарства могат да станат толкова обичайни, колкото бета-блокерите.

Лекарството не можеше да пристигне в по-подходящо време. През 2020 г. две пети от населението на света е било с наднормено тегло или затлъстяло. До 2035 г. числото може да нарасне до 4 млрд. души. Хората навсякъде стават по-пълни, а населението, което трупа килограми най-бързо, не е в богатия Запад, а в страни като Египет, Мексико и Саудитска Арабия.

Тази тенденция е тревожна, тъй като затлъстяването води до редица проблеми, включително диабет, сърдечни болести и високо кръвно налягане, както и до инсулт и различни видове рак. Не на последно място е и стигмата, асоциирана с това да си пълен, която засяга най-тежко децата в училище и на детската площадка.

За 2022 г. потребителите по света са изхарчили 250 млрд. долара за диети и загуба на тегло.

Последиците от затлъстяването за обществения портфейл и за икономиката като цяло са големи. Според експертите годишните разходи заради излишното тегло за световната икономика могат да достигнат 4 трлн. долара до 2035 г., или 2.9% от глобалния БВП спрямо 2.2% през 2019 г. Това включва както разходите за здравеопазване, така и загубеното работно време заради болести и преждевременна смърт заради затлъстяването.

Миналата година потребителите по света са изхарчили 250 млрд. долара за диети и загуба на тегло. Но битката за отслабването досега до голяма степен бе загубена.

Новото лекарство срещу затлъстяване се появи случайно, след като лечение за диабетици показа, че води до сваляне на килограми. Семаглутид имитира освобождаването на хормони, които стимулират усещане за ситост и намаляват апетита. Те също така изключват мощния импулс за хранене, който се появява в мозъка и саботира дори най-стриктната диета.

Тъй като търсенето на инжекциите вече е голямо, инвеститорите също са въодушевени. Пазарната капитализация наNovo Nordisk се е удвоила за две години, достигайки 326 млрд. долара. Анализаторите очакват половината от затлъстелите американци, които са потърсили помощ, да приемат лекарства с GLP-1 до края на десетилетието. Но както при всеки нов медикамент, който носи толкова голяма надежда за мнозина, има и неясноти. Две основни са безопасността и достъпността.

Да вземем предвид първо безопасността. Новостта на тези лекарства означава, че техните дългосрочни последици все още не са известни. За ниските дози, предписвани за диабетици, страничните ефекти като повръщане и диария са слаби. Но други могат да се появят, когато лекарствата се използват сред повече хора и в по-високи дози. Изследвания върху животни показват повече случаи на рак на щитовидната жлеза, а семаглутид се асоциира с редки панкреатити. Малко се знае също така за ефектите от употребата по време на или точно преди бременност. Всичко това ще изисква внимателен анализ чрез контролирани дългосрочни изпитвания.

Изучаването на тези рискове ще бъде важно, тъй като много пациенти, които вземат лекарствата, може да се нуждаят от тях до края на живота си. Както и при прекратяването на дадена диета спирането на висока доза на семаглутид се свързва с възвръщане на голяма част от загубеното тегло. Някои хора дори качват повече килограми, отколкото са свалили първоначално.

В бъдеще патентите ще изтекат, което ще позволи навлизането на генерици с по-ниски цени.

Другият проблем е цената. В САЩ разходите заWegovy достигат около 1300 долара на месец, а за Ozempic - около 900 долара. С тези цени предписанието за дълъг период изглежда изключително скъпо. В дългосрочен план обаче има надежда. С времето компаниите може да сключат споразумение с правителствата и осигуряващите здравни услуги за покриване на цялото население, гарантирайки голяма употреба в замяна на ниски цени. Изгледите за печалба вече стимулират конкуренцията и насърчават иновациите. Amgen, AstraZeneca и Pfizer вече разработват конкурентни лекарства. В бъдеще патентите ще изтекат, което ще позволи навлизането на генерици с по-ниски цени.

Какво да правим дотогава? Правителствата трябва да гарантират, че тези, които най-много се нуждаят от лекарствата, ще ги получат, като оставят онези, които ги взимат с козметични цели, да плащат от собствения си джоб. Дългосрочните ефекти трябва внимателно да бъдат проучени. Държавите трябва да продължат да насърчават останалите мерки срещу затлъстяването, като например спорт, здравословно хранене, по-добро етикетиране на храните, които може да помогнат на хората да не напълняват. Но оставете си време и да се порадвате. Тези нови лекарства означават, че световната битка срещу затлъстяването може в крайна сметка да бъде спечелена.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kazushi avatar :-|
  kazushi
  • - 1
  • + 2

  Лираглутидът е доста по-добра алтернатива, заради по-краткия полуживот. Със семаглутид направо си е опасно, повече от седмица полуживот, това може да значи човек да не може да яде нищо в продължение на дни. Така няма да има контрол изобщо, а това значи да не си набавя микронутринети за дълъг период от време. а това и лираглутид е по-добра алтернатива, с полуживот от около 14 часа.

  Нередност?
 • 2
  qgb06646880 avatar :-|
  qgb06646880
  • - 1
  • + 3

  Супер, сега ще си нагъват бургери с кока кола и чипс до пръсване американците.

  Нередност?
 • Dr_Doolittle
  • + 4

  Опасни заблуждения ,че може да приемаш по 5000 Kcal дневно с всякакви полуфабрикати и безалкохолни напитки с чудовщни нива на захар , да изразходващ едва 1200 Kcal и да приемаш напълно ново ,не добре проучено откъм странични ефекти лекарство -в случая с риск от хепатит,панкреатит и нарушение на зрението (защото влияе недобре на ретината). И да си с чувството ,че това е добре за теб. Да не говорим за ефектите като изкупуващ свободно без ИЗИСКУЕМАТА рецепта в аптеките лекарство ,което е за лечение на диабет тип 2 и да поставяш в риск тези хора, които не могат да го намерят заради тази истерия от неграмотни други хора, които не искат да се ограничават буквално в..,.плюскането.

  Нередност?
 • 4
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев
  • - 1
  • + 2

  Достатъчно е да се види, че атакува следствието , а не причината за проблема и е дотам.
  Докато не се разреши / отстрани причината за един проблем и тя продължава да действа, всички решения са само преместване на проблема от едно място на друго.

  Нередност?
 • 5
  qgb06646880 avatar :-|
  qgb06646880
  • + 4

  Проблемът на човечеството е, че е еволюирало за съвсем различен от днешния начин на живот и всъщност най-вкусната храна е и най-полезна за него, защото дава така важната енергия. А сега на човека му се налага да се бори със себе си и да рупа моркови насила, вместо онова, което му подсказва организма. Все едно от утре кравите да спрат да пасат трева, защото са променили начина си на живот и вече е вредна за здравето им.

  Нередност?
 • 6
  0100011011001111 avatar :-|
  Вашият профил
  • - 2
  • + 4

  аз съм диагностициран с диабет, предписаха ми метформин, преди две години ендокринолога ми препоръча да ползвам Оземпик 1мг...
  Въобще не съм отслабнал, т.е. аз периодично свалям по някое кило и после си го качвам... още от преди да почна това лекарство.
  Гликирания хемоглобин ми е почти в нормата, за това здравната каса не ми го плаща, и всеки път трябва да се обяснявам в аптеките и ми отказват някои, щото не съм бил по здравната каса...
  А за отслабването, образно казано, ако обичаш да плющиш пържоли, няма да отслабнеш с инжекции, хапчета и чайове. Единственото нещо което помга е да намалиш пържолите...

  Нередност?
 • 7
  sjh1549840004598567 avatar :-|
  Ева Георгиева
  • - 2

  Аз съм от Пловдив .Разбрах,че предлагат тренировкки за хора с инсулинова резистентност в спортен център Визайн - https://visign.bg/ . Някой може ли да сподели мнение и чувал ли е за мястото и треньорите там?

  Нередност?
Нов коментар