Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Русия умря. Няма такава държава, нито такъв народ

Кремъл успя да потопи руснаците в политически сън. Нищо не може да събуди едно общество, което не иска да знае истината

Русия днес е държава, в която гражданите, в политическия смисъл на думата, са малцинство.
Русия днес е държава, в която гражданите, в политическия смисъл на думата, са малцинство.
Русия днес е държава, в която гражданите, в политическия смисъл на думата, са малцинство.
Русия днес е държава, в която гражданите, в политическия смисъл на думата, са малцинство.
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Константин Егерт в коментар за Deutsche Welle

В апартамента ми във Вилнюс разглеждам архивни снимки. На екрана на компютъра ми се появява една от първите ми годишнини в радио "Коммерсант FM", където работих няколко години. Оттогава са минали 10 години, но имам чувството, че е вече цял век. Светът, в който живееше интелигенцията и средната класа в големите градове на Русия, се градеше на илюзии.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Константин Егерт в коментар за Deutsche Welle

В апартамента ми във Вилнюс разглеждам архивни снимки. На екрана на компютъра ми се появява една от първите ми годишнини в радио "Коммерсант FM", където работих няколко години. Оттогава са минали 10 години, но имам чувството, че е вече цял век. Светът, в който живееше интелигенцията и средната класа в големите градове на Русия, се градеше на илюзии.

Тези илюзии се основаваха на вярата, че режимът на Путин ще позволява на "привилегированите граждани" да си запазят поне едно малко лично пространство, в което да се изявяват като опозиционери, да създават и развиват критични медии, дори понякога да избират опозиционни политици на постове, на които те няма да имат никаква реална власт.

В замяна на тези илюзии ние - аз също бях част от този свят и нося отговорността си, трябваше да се преструваме, че Владислав Сурков (бивш специален представител на президента Путин по въпросите за Украйна - б.ред.) или журналистите от държавните медии са просто хора с други виждания, с които не е грях да се ръкуваме и дори понякога да работим по някой общ проект. Сега гледам снимка от отдавнашна вечер в едно имение в центъра на Москва и се проклинам, че съм стискал ръцете на онези, от които е трябвало да избягам още тогава.

Крахът на този свят започна още с връщането на Путин в Кремъл през 2012 година и се превърна в необратима реалност след анексирането на Крим през 2014. На 24 февруари 2022 г. Путин замени временната надгробна плоча на този свят с постоянна.

Войната - спасителен пояс за Путин

Някои се чудят къде са всички онези хора, които излязоха по улиците на руските градове през 2014, когато започна тази война? Или през 2015, когато Борис Немцов беше убит? Литовците например често ме питат къде са онези 400 000 души, които през януари 1991 година излязоха пред Кремъл, за да защитят правото на независимост на Литва.

Отговорът е прост - вече не съществува нито тази държава, нито този народ. Късният Съветски съюз умря в годините на приватизация, неплащане на заплати и първата война в Чечения. Кремъл започна да убива веднага след "Зимата на протестите" през 2011-2012, когато разбра, че няма как да прави компромиси с опозиционерите - дори с добронамерените и нерадикалните. Защото те също представляват фатална опасност за режима.

Войната срещу Украйна е основната последица от това, че превърнаха Русия в структура на КГБ от късния съветски период. И трябва да признаем - това е най-успешната специална операция на Кремъл досега. Може колкото си искате да пишете, че тази война е на Путин, а не на хората, както прави Иля Яшин. Това по някакъв начин е вярно - пред военните пунктове не се вият опашки. Но може да се каже и обратното. Руснаците носят пълната отговорност за това, което армията им върши в Украйна. И още нещо - броят и мащабът на антивоенните протести е незначителен за държава от 140 милиона. Дори и да вземем предвид заплахата от полицията.

Руското безразличие е основано на цинизъм

Предполагам, че на повечето руснаци им е безразлично случващото се. Те не толкова подкрепят войната на Путин, колкото правят осъзнат избор да не пречат на режима да прави каквото си поиска. Страхът, разбира се, играе роля. Но не бива да се залъгвате - в основата на тази позиция е цинизмът, развит в последните 20-25 години. "Какво ни интересува? Всички политици са еднакви! Всичко е за пари!" - тези прости послания на кремълската пропаганда са се превърнали в принцип за мнозинството. Русия днес е държава, в която гражданите, в политическия смисъл на думата, са малцинство. Нито филмите за злите сътрудници на НКВД, нито борбата с корупцията, нито независимите медии, нито дори неспирните убийства на опозиционери няма да събудят едно общество, което не иска да знае истината. А ако я научи, не би я допуснало до себе си.

Без съмнение генезисът на това общество е дело на Путин и хората му. Но част от отговорността е и на "нашите хора". Руските интелектуалци, предприемачи, активисти - всички те, въпреки личните им постижения, бяха победени от режима. Дали този крах ще е временен?

Без носталгия

Според мен е време да спрем да оплакваме нашите "бедност и лишения". Още повече че в сравнение с онова, на което са подложени украинците, съдбата на руските емигранти и на онези, които останаха в страната, та дори и на политическите затворници, е по-лека. Ефективна и максимално голяма подкрепа за Украйна е единственото, което емиграцията може да направи, за да има шанс за някакво уважение и самоуважение.

Успоредно с това може да се опитаме да отправим ново предизвикателство към Кремъл от чужбина. От това обаче би имало смисъл, само ако се разделим с илюзиите си за руското общество. За да се пробуди то, е нужен нов език, нови теми, нов кураж и усилия, които да продължат повече от година. Създаването на нови образователни проекти все още изглежда най-обещаващият начин да се създаде една "алтернативна Русия".

Някои емигранти се опитват да забравят за Русия и това е нормално. Онези, които останаха - не всички, но мнозина, ще се укрият и ще чакат по-добри времена. Тези времена, ако въобще дойдат, могат да създадат нови герои и да оставят днешните сили в миналото.

Но най-важното е да спрем да гледаме старите снимки. Копирайте ги на хард диск или ги приберете в някое далечно чекмедже.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • - 4
  • + 15

  Не, за съжаление руската империя е жива и завоюва нови територии на благодатни почви като тази на българския цървул. Елате да видите какво е положението в градове като Варна, Бургас, Сандански или Банско, например. На всеки ъгъл звучи руска реч, безброй нагли руснаци (незнайно как попаднали тук) те гледат високомерно, говорят ти на руски и очакват отговор на техния език в една държава, която техния господар обяви за "неприятелска". А нашите руски роби (които иначе избират да живеят в "гадния" Запад) умират от кеф.

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 12
  • + 5

  До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

  Вие каква реч искате да чувате на всеки ъгъл - турска, арабска, сирийска? Вече и славянската реч у нас ви дразни. Нали сте големи глобалисти и интернационалисти? Нали подкрепяте политиката на демократите в САЩ на разпалване на войни и конфликти? Какво ревете сега?

  Нередност?
 • 3
  woi avatar :-|
  WOI
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#2] от "scuby":
  Путлеристанците да си говорят путлеристански в Путлеристан. В свободна и европейска България никой никога не ги е канил, въпреки десетилетията на мозъчна промивка, последвали съветската окупация.

  Нередност?
 • 4
  stn16782587731166023 avatar :-|
  Russel M. Kaufman
  • - 2
  • + 3

  Не, за съжаление, върху плодородна почва като тази на българския кипарис, Руската империя все още съществува и се разраства в нови територии. За да видите ситуацията, пътувайте до градове като Варна, Бургас, Сандански или Банско. https://snakeio.co

  Нередност?
 • masu
  • - 4
  • + 1

  Кои сте вие, кретени, за да решавате дали един народ е прав или крив... Изпила ви е мозъка, ако въобще сте разполагали някога с такъв, западната ви "демокрация". Гледайте си паничката, бройте си жалките доларчета и не си позволявайте да давате оценки... Къш...

  Нередност?
Нов коментар