🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Greedflation - когато несъразмерният ръст на цените се обяснява само с по-големи маржове на печалба

Няма причина инфлацията у нас да се задържа толкова високо. Обяснението следва да се търси в изкривяването на конкуренцията от картелирани договорки, в огромния дял на сивата икономика (33%) и укриването на данъци

В групата храни, включваща мляко, сирене/кашкавал и яйца, ценовото ниво в България е 111.2% спрямо средното за ЕС
В групата храни, включваща мляко, сирене/кашкавал и яйца, ценовото ниво в България е 111.2% спрямо средното за ЕС
В групата храни, включваща мляко, сирене/кашкавал и яйца, ценовото ниво в България е 111.2% спрямо средното за ЕС
В групата храни, включваща мляко, сирене/кашкавал и яйца, ценовото ниво в България е 111.2% спрямо средното за ЕС
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Юлиан Войнов, доктор по икономика, хоноруван преподавател в СА "Д.А.Ценов" - гр. Свищов

Един от първите анализатори и учени, които вкарват в масова употреба термина greedflation, или инфлация заради алчност, е Бари Ритхолц в своя блог The big pictures. Той е един от изследователите, които се опитват да обяснят причините за високата инфлация в САЩ, а и не само там. Терминът greedflation се превежда като инфлация заради алчност и ясно показва какво се има предвид. Разбира се, изглежда пресилено да се твърди, особено след рязкото поскъпване на енергията, че това е основната причина за високите цени, а не просто възползване на фирмите от възможността "да ударят кьоравото", както се казва.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 3

  Възможно е прекратяване на сегашната инфлация.

  Накратко: Сега държавната власт не осъществява необходима защита на официалната валута.
  Нямането на необходима защита на официалната валута е реален най-опасен вредител на националното стопанство. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за сегашната инфлация (за намалението на покупателната способност на официалната валута). Всички сме жертви на неправилния метод за публични финанси.
  Все още политиците пренебрегват лошия метод за публични финанси. В действителност, някои политици подпомагат финансовото зло. Възникват нови щети. При съдействие за обществения враг, съответната политическа партия е с подсигуряван провал. Практиката доказа, държавната финансова грешка проваля правителството.
  Насоката за увеличение на цени е последица от намалената покупателна способност на официалната валута. С всяко друго ангажиране на общественото внимание се прикрива най-опасния вредител на националното стопанство. Индексът на потребителските цени е производно (вторично) мерило за инфлация.
  Досега обществеността коментира последици, а е с мълчание за водещият причинител на сегашната инфлация.
  Възможно е спасение от катастрофална криза.
  Приключването на грешния метод за публични финанси прекратява сегашната инфлация. Правителството е с възможност да изплати своите дългове.

  Нередност?
Нов коментар